30.07.07

Polar Bread (mitte polar bear)


Lugesin ühte toiduvalmistamise blogi ning sattusin huvitava küpsetise peale, mis on Rootsis toodetud ning mida ilmselt siit-sealt Euroopas osta saab - nimeks Polar Bread ehk Polarbröd rootsi keeles. See tundus väga huvitav ning tahtsin leida retsepti nende tegemiseks (mis me küll siin kaugel leivategemise nimel ära ei tee, mul on külmkapis isegi enda tehtud leivajuuretis). Leisingi ühe, mille järgi eelmisel pühapäeval juba usinalt küpsetasin. Eile avastasin veel ühe retsepti, mis oli küll prantsuse keeles, millest ma vaevalt-vaevalt aru saan, kuid arvuti abil muutusid prantsuskeelsed sõnad inglisekeelseteks, mis sest et natuke kummaliselt, kuid enamvähem sai aru, mis täpselt tegema peaks.

Siin on retsept, mida kasutasin.

50 g võid (mina jätsin välja, oleksin selle asemel pannud 2 spl juurviljaõli)
250 ml piima
2 spl pruuni suhkrut (kasutasin molasses, mis see eesti keeles on, ei tea)
300 g jahu
75 g rukkijahu
50 g mitmeviljajahu
½ tl soola
1½ tl kuivpärmi
1 spl hakitud köömneid

Panin seekord kõik oma leivamasinasse, mis kahe tunniga taigna ilusti minu jaoks valmis tegi. Muidu võid segada kõik ning jätta 45 minutiks seisma. Jaga tainas kaheteistkümnks või rohkemaks või vähemaks, oleneb mitu leiba tahad. Tee nendest pallikesed ning rulli jahusel alusel üsna õhukeseks. Torgi kahvliga ühelt poolt augud sisse ning pane paariks minutiks soojale pannile (üldsegi mitte ahju) - soovitav mõni selline, millele ei ole vaja panna rasvainet alla (kasutasin malmpanni - mida rohkem seda toidu valmistamisel abiks võtad ning korralikult ümber käid - „puhastad ning õlitad” - seda rohkem hakkab ta sarnanema nende uhkete teflonpannidega, mille külge toit kergest kinni ei hakka). Niipea kui oled leiva ümber pööranud, torgi teine pool kahvliga auke täis, et leib kerkiks ühtlasemalt.

Mina tegin neid valmis kaksteist ning osa panin sügavkülma.

Mulle maitsevad need leivad väga-väga. Lõikan pooleks (nagu leivaviilu), määrin peale küüslaugu ja sibulamaitselist philadelphia juustu, vahele vorsti või keedetud keelt, hapukurki, salatit, panen pooled kokku ning küll on hea võileib lõunaks valmis! Pealegi veel tegemiserõõm - tundsin mingit erilist rahulolu neid leivakesi lahti rullides!

Olen Eestis olles alati vaid koorikleibadest toitunud ja viimasel ajal mõelnud, et peaks ise proovima neid teha. Polarbröd on midagi sarnast, kuid palju õhem, seda ei saaks laiuti pooleks lõigata nagu poes müüdavate koorikleibade puhul. Eks paista, kas proovin ka koorikleibade tegemise saladusele jälile saada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)