02.07.07

Raamaturiiul

John Grisham "The Innocent Man"
Olen John Grisham'i raamatuid lugenud sellest ajast peale, kui need ilmuma hakkasid ja mulle on nad alati meeldinud. Seekordne raamat ei ole mitte väljamõeldis. Lugu on Ameerika kohtusüsteemist, kus kokkuklpsitud tunnistused ja meeleheitlikult kuriteo lahendamist tahtvad uurijad, viivad kohtu ette ning surma mõistmisele süütuid inimesi. Ta räägib peamiselt ühest noore neiu mõrvast, kelle tapmine määriti kahe mehe kaela, kellest üks alustas oma eluteed väga lootusandvalt pesapalli mängijana, kuid kes oli sunnitud loobuma oma armastatud mängust oma halva käe pärast ning kes üha enam langes depressiooni, millega kaasnes vaimuhaigus. Kerge oli teda süüdi mõista, ei hoolitud tunnistusest, et ta mõrva sooritamise ajal polnud selle lähedalgi. Kuna arvati, et mõrv pidi olema sooritatud kahe mehe poolt, siis läks kohtuniku ette ka tema sõber.

Samas pani see mõtlema, kui algeline oli tolleaegne (seitsme-/kaheksakümnendad) uurimissüsteem. Tänapäeval piisab vaid mõne karvakese üleskorjamisest ning DNA testid teevad kindlaks, kellele see kuulub. Üheksakümnendate alguses, kui üks süüdimõistetust oli oodanud oma hukkamist üksteist aastat (teisele oli määratud eluagne vanglakaristus), tulid appi noored advokaadid, kelle eestvõtmisel tehti DNA analüüsid ning leiti tegelik tapja.

Kummaline on see, kuidas hoolimata nende süütuks tunnitamisest, ei tahtnud linn seda mitte uskuda....

Väga sünge lugu, mis paneb sügavalt mõtlema, kui õige on surma mõistmine! Huvitavana on ühe kurjategija (kes samuti oli surma mõistetud ning kes tegelikult süütu oli) kindel usk, et surmanuhtlus on õige samm. Olles aga pikalt oma järjekorda oodanud, peaaegu alla andes, et ta minema pääseb, sai temast äge surmanuhtluse vastane!

Olen vahel mõelnud, mis tähendab olla valesüüdistuse ohver... Kuidas oma süütust kindlaks teha???


Sujata Massey "The Salaryman's Wife"
Minu jaoks teine raamat (autori esimene Rei Shimura sarjast) Sujata Massey sulest.

Japanese-American Rei Shimura is a 27-year-old English teacher living in one of Tokyo's seediest neighborhoods. She doesn't make much money, but she wouldn't go back home to California even if she had a free ticket (which, thanks to her parents, she does.) Her independence is threatened however, when a getaway to an ancient castle town is marred by murder. Rei is the first to find the beautiful wife of a high-powered businessman, dead in the snow. Taking charge, as usual, Rei searches for clues by crashing a funeral, posing as a bar-girl, and somehow ending up pursued by police and paparazzi alike. In the meantime, she manages to piece together a strange, ever-changing puzzle--one that is built on lies and held together by years of sex and deception.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)