28.10.07

Leivategu

Olen varem juba sellest pannileivast (polaarleivast) kirjutanud, isegi vist retseptini juhatanud, kuid ei jäänud kunagi õieti rahule. Lõpuks ometi, peale mitmeid katsetamisi olen jõudnud retseptini, mis maitseb just õige. (Muide avastasin ühe retsepti, mis oli just polaarleiva nime all ära toodud „Suurest küpsetamisraamatust” - ilmumisaasta millalgi 90ndatel! Kuid mulle ei meeldinud need eriti.)

Siin on mu lõplik variant (hetkeseisuga):
1¼ kl vett
1½ tl soola
2 spl pruuni suhkrut
1 spl molasses (või pruuni suhkrut)
2 spl võid (või õli)
1½ kl rukkijahu
1½ kl (täistera) nisujahu
½ kl mitmevilja jahu
1¼ tl kuivpärmi
1 tl küpsetuspulbrit

Mina olen kasutanud oma leivamasinat taigna valmistamiseks. Muidu peaks tegema nagu pärmitainast ikka. Olen vajadusel juurde sõtkunud mitmeviljajahu, kui taigen liiga nätske saab, kuigi see peabki pisut selline käte külge kleepuv olema. Lahtirullimisel kasutan tavalisest rohkem jahu ning pühin enne pannile panemist maha.

Taigen on umbes 16 osaks jaotatud ning siis õhukeseks rullitud. Kahvliga tueb pisut üle käia, et auguliseks
saab. Küpsetan oma malmpannil keskmisel kuumusel. Alguses auguline pool all, ümberpööramisel tuleb kiiresti teisele poolele kahvliga augud torgata. Tegelikult mängisin seekord rohkem ning 'kahveldasin' mõlemad pooled kohe ära.

Pildil, kus Kirke leiba määrdejuustuga sööb, on kahte sorti leib. Ühed on panni peal tehtud (täpilised) ja teised ahjus. Mulle endale meeldivad panni omad rohkem, aga Tom sööb ahjus küpsetatuid parema meelega, sest ta väidab, et teised meenutavad talle pannkooki. Ma ei vaidle vastu ning küpsetan neid nüüd enda jaoks. Torkan kõik sügavakülma, kust on hea võtta (12 sekundit mikroahjus ning ongi soe leib valmis).

Eks nendega ole rohkem jändamist, kuid kuna olen ainuke sööja, siis jätkub mulle ühekordsest tegemisest kaheks nädalaks! Pealegi tunnen erilist mõnu tainast sõtkudes ning sellest siis leivakesi vormides.
(Pildi tagaplaanil on laste toidukotid, millega nad oma lõuna kooli kaasa võtavad ning metallist pudelid vee jaoks - ma ei pane kunagi neile mahla kaasa. Nüüd on hakatud palju rääkima sellest, kui palju kahjulikke aineid plastikpudelid vette eritavad, nii ma siis muretsesin metallpudelid, sest eks need lapsed ole kõige kallim vara maailmas. Neid peab ikka hästi hoolsalt hoidma!)

Minu teine saiaretsept, mida meie pere juba mitmendat aastat sööb (ja mille leivamasin valmis segab ja küpsetab):

1¼ kl vett
2 spl pruuni suhkrut
2 spl õli (juurvilja õli)
1¼ tl soola
1½ kl nisujahu
2/3 kl mitmevilja jahu
1¼ kl täisteranisujahu
1/3 kl petipiima pulbrit (buttermilk powder) ei ole oluline, kuid sai tuleb palju maitsvam (vee asemel võib piima kasutada)
1 tl kuivpärmi

Kõik on saiaga nii ära harjunud, et ei kujutagi muud ette. Valge sai ei maitse selle saia kõrval enam sugugi hea!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)