11.05.08

Laiskuri leib


Leidsin selle retsepti Annes Mat blogist (inglisekeelne on siin) ja kuna ma olen paras laiskur leivavalmistamise koha pealt, sest mida muud see leivamasina kasutamine on (isegi kui ma pea viis aastat juba sellega tegelenud), siis meeldis mulle kohe kangesti see tema viis leiba küpsetada, ilma et sa sõtkumisega vaeva näeksid. Muutsin tegelikult pisut jahukoguseid, sest tahtsin rohkem leiba kui saia, ning lisasin pisut rohkem suhkrut, aga kindlasti on tema viis sama hea!

6 dl vett
50 g värsket pärmi (ehk 12 g või 3tl kuivpärmi)
2 tl meresoola
1 spl pruuni suhkrut
3 dl rukkijahu
3 dl jämedat nisujahu (whole wheat)4 dl nisujahu
Järgmised lisandid jätsin välja, kuid proovin tulevikus kindlasti.
3 spl linaseemneid
1 spl jahvatatud aniisi
1 spl jahvatatud köömneid


Panin kuivpärmi natukeseks ajaks vette ligunema, lisasin kõik ülejäänud ained, segasin ära ning jätsin tunniks ajaks kerkima. Torkan tavaliselt külma ahju sisse, kuhu panen anuma keema läinud veega. Sega korraks kõik läbi ning jäta veel tunniks ajaks kerkima. Jaga taigen kahte vormi ning kergita umbes pool tundi veel (nüüd enam ei pane ahju kerkima :), sest aeg on ahi soojaks lasta).
Ahju kuumuseks
275°C. Pane vormid ahju 12 minutiks, siis lase kuumus alla 100°C peale (ära võta leiba ahjust vahepeal välja ;) ning küpseta veel umbes 1 tund ja 10 minutit! Leiva küpsemisel hoian samuti kuuma veega anumat ahjus!

Lase pisut jahtuda ning lõika endale leivaviil! Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)