04.08.08

Puhkepäev!

Paljudele kanadalastele on augustikuu esimene esmaspäev vaba - Civic Holiday (kõlab nagu nõukogudeaegne püha ;) ehk Simcoe päev, nagu paljud Toronto elanikud seda teavad. Huvitava faktina: seda tähistati esimest korda aastal 1875, et anda elanikele võimalus keset suve mõnusalt aega veeta! Muidugi pikendab esmaspäevane püha kenasti suvise nädalalõpu kolme päeva peale ja paljud kasutavad seda ära ning võtavad midagi põnevat ette.

Simcoe ise on ajalooline isik, kes aastatel 1791-1796 oli praeguse Lõuna-Ontario kuberneriks. Tema eriliseks saavutuseks oli orjuse kaotamine aladelt, mille üle ta valitses (palju varem, kui Inglise impeeriumis!), ta asutas York'i linna (praegu Toronto) ning tema ajal sai alguse maailma üks pikim tänav - Yonge'i tänav - mis ulatub Toronto piiridest välja Barrie'ni (umbes 100 km pikk).

Ja nii ma olengi lisanud mõned pildid York'i kindlusest, mis asub kesklinnas Ontario järve lähedal (kunagi kallastel) Gardiner'i maanteesilla all. Tavaliselt tuhiseme sellest mööda ning näeme ainult Inglise lippu lehvimas, kindluse alad on sedavõrd maanteest allpool.

Tunnistan, et olin York'i kindlusest teadlik, kuid polnud kunagi seal veel käinud. Nüüd sai siis lastega see ette võetud. Imestasin, kuidas linnaisad taoline suur lahmakas maad sellisel parimal alal ikka alles on, ning sain teada, et eelmise sajandi kolmekümnendatel, kui viimased sõdurid sealt lahkusid ja viiekümndendatel, kui Gardiner'i maanteed ehitati, taheti kõik maha tõmmata. Õnneks oli siiski neid, kes kõvasti sõna hakkasid võtma. Praegu on seal vabaõhumuuseum, kus korraldatakse mitmeid üritusi ning suviti võib imetleda sõdurite kahurikasutamisoskust ja pillimängu.



Veel fakte kunagistest sõduritest ja ohvitseridest. Kui sul oli raha, siis võisid endale ohvitseripagunid osta! Garnisonis elasid sõdurid oma peredega koos, ikka mitmekümnekesi koos suhteliselt avaras kasarmutoas, mis muidugi kõigile elanikele ikkagi kitsas oli! Järgnevatel piltidel ühel ongi nende eluruum ja selle all ohvitseride elamine.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)