11.09.08

Puhkuseraamatud

Paul Rahno "Väike Andi Nõmmel"

"Katsu, harjuta, otsi. Pole vaja teiste järgi teha. Võib-olla on sinul hoopis millegi muu jaoks annet. Võib-olla ka mitte kunstnikuks, millekski muuks. Ilmas on palju teid. Ja pea ikka meeles: kõige tähtsam on saada tubliks inimeseks. Ausaks, õiglaseks, kindlaks..."

Olen siin Tallinna külje all üsna uus elanik (hetkel ikka poolitoobine :) ja mis oleks kõige loomulikum, kui haarata kätte raamat, mis on kirjutatud just sellest linnaosast. Väga tore lugu pisikese poisi silmade läbi, kes noorest peast satub eelmise sajandi alguses Nikolai von Ghleni maadele elama, kus ta isa ehituse peal tööd leiab. Lugesin seda ja püüdsin ette kujutada, kus miski asus ja kuidas kunagi vana Ghlen siin oma toimetusi toimetas. Hiljuti arutasime just oma küllatulnud sõbraga, kuidas see aedlinn siia tekkis ning eks sealt saa sellegi kohta vastuseid. Ja kuidas Hiiu sinnakolinud hiidlaste järgi nime sai ja Pääsküla nime tekkimise kohta arvamusi.

Ma ei mäleta, millal ma viimati ühe eestikeelse raamatu läbi lugesin. Põhiline põhjus muidugi selles, et ega neid nii palju kätte pole saada ja mis on, on ka loetud (ka Toronto raamatukogusüsteemis on hulgaliselt eestikeelset kirjandust, tänu nendele eestlastele, kes seal tööl on olnud).

Hulgaliselt on mul kodus pagulaste poolt välja antud kirjandust, mis samuti loetud, kuigi pean tunnistama, et nii mõnedki muutusid juba kuidagi tuttavalt korduvaks - sõda, põgenemine, uues kohas sisseseadmine... Nüüd on küll Tartu College'is olemas raamatukogu, kuhu muretsetakse uuemat kirjandust, kuid kiire elu ei luba sinna kergelt kohale minna.


David Baldacci "Collectors"

Põnev lugu spioonidest ja reetmistest, kuidas väga kõrgel tasandil endale mugav elu on loodud saladuste müümisega kõige suurema rahalise pakkumise esitajatele. Kuidas ükskõik milliste vahenditega seda head elu jätkata, määrates surmale need, kes seda takistavad. Ma pole lugenud samade tegelastega Camel Club'i, kuid tahan sellegi nüüd ette võtta ning nagu aru saan on vähemalt veel üks raamat ilmunud samast sarjast. Mehed, kes on elus vintsutada saanud on loonud omamoodi klubi, mis püüab maailma paremaks muuta. Selles loos lisandub neile naine, kes siiani on oma oskusi pisut Robin Hoodi moodi kasutanud.


Barbara Erskine "Whispers in the Sand"

Noor naine saab enne Egiptuse reisi kaasa oma esivanema päeviku, milles kirjeldatakse sarnast reisi eelmisel sajandil. Kohvripõhjas on ka väike iidne pudelike, mille ümber keerleb needus. Selline muinasjutuline raamat, kus põhitegevus toimub kaasajas, kuid paralleelselt ka päeviku kirjutamise ajal ning lõpuks lühidalt siia sinna lükitud ka pudelikese teekonna lugu. Väga kenasti kokku pandud teos kõigile, kellele meeldib müstika, legendid, hingede rändamine...


Penny Vincenzi "Sheer Abandon"

Autor, kelle teosed meeldivad mulle juba sellepärast, et need nõnda pikad on. Üksvahe ma peamiselt raamatu paksuse järgi loetavat valisingi, sest lühikesed saavad mu käes liiga kiiresti otsa ning mulle jälle meeldib veeta võimalikult kaua aega samade tegelaste hulgas.

Tema lood räägivad naiste saatustest, kuidas teatud teod aastate eest mõjutavad nende elu. See raamat on kolmest naisest, kes noorest peast maailmas ringi reisides kord kokku satuvad. Üks nendest sünnitab lapse ning jätab beebi maha lennujaamas. Kuusteist aastat hiljem toob saatus nad uuesti kokku, ka mahajäetud lapse, kes oma päris ema otsib. Mis ajendab inimesi ühte või teistmoodi käituma... milline must mäng on poliitika...


Lou Wakefield "Tuscan Soup"

Lahe lugemine puhkuse ajaks... Lugu erinevatesse klassidesse kuuluvate inglastest puhkuseliste seiklustest Itaalias. Loomulikult tekitab erinev taust kummalisi apsakaid. Ning paneb ka tõsiselt mõtlema, kas tõesti on sellel rikkamal seltskonnal parem elu... mis on tähtsam, varad ja kuulsus või lihtsalt rõõm oma elu üle.



Chris Manby "Seven Sunny Days"

Veel üks teos, mis sobiks imehästi kuumal päeval rannas kättevõtmiseks. Kolm noort naist reisivad Türki, et ühe viimast "vaba" nädalat enne pulmi tähistada. Reis paneb seltskonna äkki hoopis teistmoodi oma praeguse elu peale mõtlema. Samas oli mul hea meel, et teos ei olnud tavapärane noormees leiab neiu ja nad elavad õnnelikult kuni surevad... vaid lihtsalt sisevaade inimeste hinge!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)