27.10.08

Raamaturiiul

Leslie Pearse „Hope”

Ajalooline romaan, mille tegevustik saab alguse 1832.aastal, kui ilmavalgust näeb väike tüdruk, kelle nimeks saab Hope. Järgnev ongi tema suurekskasvamise lugu ning eluteel ette kuhjatud karidest jagu saamine.

Eriti huvitav on see osa, kus Hope'ist saab meditsiiniõde ning saatus viib ta Krimmi sõja keerisesse, kust muidugi Florence Nightingale on loomulikult palju tuttavam nimi. Hiljuti sattusin silmitsi faktiga, kui meditsiin oli veel lapsekingades. Suure üllatusena tuli teadmine, et rohkem sõdureid suri haigustesse kui lahinguväljal! Selles romaanis lahatakse väga hästi, miks just taoline olukord sõjas valitses. Tol ajal oli ka väga raske üle saada eelarvamustest, et naise koht pole sõjas. Samas ei peaks keegi sõda pidama... küsimus on rohkem naise õigused meeste poolt valitsetud maailmas.

Kurb on ka tolleaegsete sõduriperede saatus. Noored mehed astusid sõjaväkke, et pisutki paremaks oma eluolu muuta. Sõtta mindi kuhugi kaugele-kaugele Inglismaalt ning naised ja lapsed jäid koju iseenda eest head seisma. Ei hoolinud valitsus, mis neist edasi sai... Endale ülletuseks sattusin sarnase kommentaari peale hiljuti ühes teises kaasaegses loos...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)