01.10.08

Raamaturiiul

Greg Mortenson & David Oliver Relin „Three Cups of Tea”
"The first time you share tea with a Balti, you are a stranger." "The second time you take tea, you are an honored guest." "The third time you share tea, you are family, and for our family, we are prepared to do anything, even die."

Greg Mortenson, mägironija Ameerikast, kes peale ebaõnnestunud katset vallutada üht kõrgemat ja raskemat mäetippu Himaalajas, otsustas midagi head teha teda aidanud Pakistani elanikele - ehitada kool nende maailmast äralõigatud külla! Kena lubadus, kuid kuidas seda täide viia... Raamat räägibki tema katsumustest raha koguda. Sadu kirju sai välja saadetud kõikvõimalikele kuulsatele isikutele (muuhulgas ka Oprah'le...), tulemuseks vaid pisike tshekike. Ja vaja oli vaid 12 tuhat dollarit, mis siin ühe kooli ehitamiseks on naeruväärselt väike summa! Raske on leida toetajaid islamiusulistele, kui ta oleks raha budistide toetuseks kogunud, oleks asi palju libedamalt läinud! Viimaks sai tema suurimaks toetajaks eksentrikust teadlane Jean Hoerni (silikoon ja arvutid).

Tänu headele aitajatele, kes nägid koolide ja teadmiste viimisel palju suuremat pilti (suurim vaenlane on harimatus...) saab koolide ehitamisest Pakistani ja hiljem Afganistani tema (elu)töö. Jean Hoerni annetab raha Kesk-Aasia Instituudi loomiseks, mille juhiks saab Greg Mortenson. Tark inimene ei lase end nii kiiresti pehmeks rääkida äärmuslikel muslemitel, kes soosivad terrorismi; haridus naiste hulgas muudab tervet ühiskonna suhtumist! Kuidas kujuneb lapse suhtumine... ikka kõige rohkem sellest, mida
ema ja pere õpetab.

Palju on juttu islamiusust ning lugedes neid südamlikke kirjeldusi tavainimeste elust, avab ta hoopis teise lehekülje meie stamparvamuste muutmiseks. Muidugi pole kõik roosiline, kuid paneb palju tõsisemalt mõtlema, et nad on enamasti samasugused tavainimesed, kes proovivad siin maailmas kuidagi hakkama saada, nagu me kõik... Imetlusväärt on selle mehe pühendumus enda peale võetud eesmärkide täitmisel. Vähe on taolisi ennastohverdavaid isikuid. Enamasti kipuvad need rohkem fanaatilised usklikud olema, kes vaeseid ja nõrku aitavad (ema Teresa).

Kliki juurdelisatud pildil Journey of Hope, sinna alla on peidetud pikem kirjutis ja pilte Mortensoni tegevusest.

1 kommentaar:

  1. Sellel PDF-il on väga kõnekad fotod. Sinu raamatututvustused on alati huvitavad.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)