28.12.08

Köögiriistad

Alton Brown „Gear For Your Kitchen”
Nüüd, kus uus aasta lausa käega katsuda, võiks oma tavaliste lubaduste asemel võtta eesmärgiks vaadata pisut ringi oma köögis ning teha otsus, kui paljud asjad seal tegelikult kasutust leiavad!

"I think cooking is a lot of fun and I hate to see people not having fun doing it just because they don't have the right tools--which is not to say they need the prettiest, best, most expensive tools. They just need the tools that are right for them."


Alton Brown on mulle tuttav mitmest kokasaatest (minu lemmik tv-jaam on loomulikult FoodChannel). Avastasin just, et tema sari „Good Eats” on nähtav Youtube'i abil. Soovitan väga mõnda vaadata (näiteks sushi tegemise kohta osa 1 & osa 2). Oma laheda ja humoorika lähenemisega toob ta tavakokani palju huvitavaid ning vajalikke fakte.

Kui nüüd tagasi tulla uueaasta lubaduste juurde, siis panen kirja Alton Browni soovituse, kuidas see läbi viia! Kõigepealt vaata oma köögiriistad üle, kõik, alates suurematest masinatest kuni kõige väiksemate abivahenditeni. Nüüd määra mõttes neile kindel koht, kuhu sa nad alati tagasi paned ning järgmised 60 päeva kokka nagu tavaliselt kokkad. Peale seda perioodi pane kõrvale kõik riistad, mida sa pole kordagi kasutanud, ning jaga need näitkes oma sõprade vahel ära. Suurematele masinatele, mida sa kasutanud pole ja ehk mõnedele asjadele, millest kuidagi loobuda ei taha, anna teine võimalus järgmise kuue kuu jooksul. Kui siis sa vähemalt kord pole ikka neid kasutanud, mõtle tõsiselt järele, kas need on tõesti vajalikud...

Terve raamat on pühendatud erinevate köögiriistade tutvustamisele. Näiteks nugadest ei oleks vaja sul rohkem kui neli - suur kokanuga, väike, filee- ja leivalõikenuga. Kuna neid on nii vähe, siis võid natuke rohkem raha sinna sisse panna ning muretseda väga hea kvaliteediga noad. Ja nii aina edasi.

Mul oli hea meel tõdeda, et ise suutsin taolise ülevaate teha siis, kui me oma köögis remonti tegime. Vaatasin väga kriitiliselt üle kõik potid ja pannid, kausid ja taldrikud, lusikad ja noad jne. ning viisin vähemalt üle poole Goodwill'i, kus keegi teine sai need endale koju tassida. Siiani olen hoidnud kööki suhteliselt väheste riistadega ning kui midagi juurde ostan, siis mõtlen enne põhjalikult järele, kas ikka see uus ja uhke asi minu poolt kasutust leiab!

Juuresolevatest piltidest esimene on võetud aastal, kui me kolisime oma majja ning näitab, kui tume oli köögimööbel (külmkapp ja pliit olid rohelised !). Ei jäänud kuidagi sellega rahule! Arutasime värvimist ja uste vahetamist, kuni otsustasime siiski uued kapid muretseda. Käisime mitmes poes, kuid valisime viimaks IKEA kapid, sest see värv ja tegumood meeldisid kõige rohkem.

Teine pilt on juba uuemast köögist neli aastat tagasi. Uksed on oma õige koha praeguseks leidnud :). Kuna pliit andis viimaks otsad, siis saime sellegi uue. Külmakapp oli juba varem otsustanud keset kuuma suve ainult sügavkülma elus hoida, kuid see ruum tundus meile liialt väikesena ja nii läks seegi puhkusele. Pliidi üle oli mul eriliselt hea meel (loomulikult keraamiline plaat), kuid tal on kaks ahju! Kasutan väga palju just ülemist! Mikrolaineahjuta olime aastaid hakkama saanud, kuid nüüd tuli seegi meile kööki, teeb ära lisaks õhupuhasti töö! Ruumi on meil köögis suhteliselt vähe, nii et mida vähem asju, seda lihtsam on seal toime tulla!

3 kommentaari:

  1. Ei osanud leida öiget rubriiki. Palun jälle Teie arvamust, nûûd mitmekûlgse H2O MOP ULTRA kohta. Soomes teda propageeritakse top-shopi kaudu hinnaga 129,95 eurot. Saavat köike pindu puhastada: kiviplaat pörandaid, parketti,jne. Mul on ölitatud laupörandad ja nende kaitseks on mul palju puuvilla ja ka kunstmaterjalist vaipu. Suuremalt jaolt nad on nii suured ja raske kloppimisele tirida. Samas mötlen, et see auru-mopp teeb mul vaiba märjaks ja enne seda ma pean ikka ju kasutama tugevat tolmuimejat, et tolm kätte saada. See vahend on vist rohkem nn. kui teha vaiba pesu. Mida sellest tootest arvatakse Kanadas jne. Kahjuks ei valda nii hästi inglise keelt.
    Tänan abi eest! Head jöulu ootamist! Meil siin iseseisvuspäev tulemas. Tervitades Inne

    VastaKustuta
  2. Lugesin selle kohta kommentaare ning leidsin toreda lehekülje, kus proovitakse nõnda reklaamitud asjad ise läbi.
    Nende otsus oli, et põrandate jaoks kõlbab päris hästi, sest ei ole vaja kemikaale kasutada. Ainult peab oleme ettevaatlik ja mitte liiga pikaks ajaks ühe koha peale jätma puupõrandate puhul. Teisest kohast leidsin samas arvamuse, et kahhelkiviplaatidega kaetud põrandal jäävad plaatide vahed ikka mustaks.

    Ning mõne arvates tuleb liiga palju auru, mis jätab põranda märjaks (peab õppima mitte liiga palju nupule vajutamist). On palju raskem, kui arvata võiks ja juhe võiks pikem olla.

    Nüüd vaipadest - otsus on, et ei tööta üldse. Katse käigus ajas masin ühe pleki lihtsalt laiali, kohviplekki pisut helendas, kuid korralikult tööd ära ei teinud. Kui soovid ainult vaipade jaoks, siis puhastustööd ei tasu loota. Ainult hästi aurutatud saavad vaibad :)

    VastaKustuta
  3. Anonüümne10/12/09 06:35

    Väga tänan! ûle puhvitud asi.
    Köike kaunist, meil juba tuleb lund!
    tervitades Inne

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)