13.12.08

Luutsiapäev

Täna on päev, mida Rootsis enne jõule alati tähistatakse. Valitakse kena Lucia, kellele pannakse küünlad pähe ning kõigi teiste valgesse riietatud kleidikestega neidudega moodustatakse rongkäik, mille sabas paar väikest poissi. Mina puutusin sellega esimest korda kokku Göteborgis, kui elasime kai ääres ankrus oleval naftaplatvormil kõigi teiste sinna riiki varjupaika otsima tulnud inimestega. Eks me vaatasime seda kui ilmaimet :), aga kohalikud ise võtsid asja väga tõsiselt.

Torontos on saanud rootslastel kombeks sama tradtisiooni jätkata. Kui kirjutasin hiljuti rootslaste jõululaadast, siis üks osa pühendati just Lucia rongkäigule, kus lapsed kenasti rivis lavale tulid ning meile kenade lauludega esinesid! Video alguses laulab täiskasvanute koor, (kas leiad üles eesti rahvarõivad :)?



Päeva tähenduse kohta võib luge
da siit, ma ei hakka seda ümber jutustama. Põhiline oli siiski, et talve pimedamail ajal tuleb kena Lucia, kes toob tagasi valguse. Kunagise kalendri järgi oli see pikim päev umbes sel ajal. Rootsis küpsetatakse luciakukleid ja juuakse glöggi. Kodudes võidakse hommikuti teha oma väike rongkäik. Danzumees kirjutab pikemalt Lucia kommetest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)