07.03.09

Raamaturiiul


Elle Newmark „The Book of Unholy Mischief”
Love is a ripening of honesty, a deepening of truths that people can tell each other. It comes with time.

I've abandoned superstition and embraced and unfettered quest for knowled
ge. I live every day alert to discovery.

15.sajandi Veneetsia, kus kirikuvõim on kõikumatu, samal ajal täis silmakirjalikkust ning korruptsiooni. Noor tänavapoiss satub rikka mehe kööki, kus peakokk ta enda kaitse alla võtab. Kuid koka askeldamiste taga on sügavam tähendus. Ta on pidevalt kursis poliitilise eluga ning tal on oma väike roll, püüda kaitsta inimest tervet mõistust, et mitte lasta rikkuse- ja võimuahnete meeste tegemistel tervet ühiskonda täielikult hukka minna. Ta kuulub iidsesse salajaste tarkuste kaitsjate gruppi, kes üle ilma vaikselt kõike jälgivad.

Mulle meeldivad need ajaloolised romaanid, kus ei pöörata täheleapnu ainult suurte meeste ettevõtmistele, vaid milles on hulgaliselt detaile, kuidas tol ajal elu tegelikult käis. Veneetsia, kus selle teose tegevus toimub, on muidugi eriline, sest linn ei ole palju muutunud. Tänapäevalgi võib mööda neid samu tänavaid jalutada ning end möödunud aegadesse kujutada, abiks näiteks just see teos, mis nii elavalt kirjeldab tolleaegset tänavaelu ja igapäeavseid toimetusi.


Stieg Larsson "The Girl with the Dragon Tattoo"

Rootsi kirjanik, kes tegutsenu ajakirjanikuna. Enne surma andis sisse kolm käsikirja. Kurb, et nii andekas mees nõnda vara pidi meie hulgast lahkuma.

Omapärane ning huvitav lugu. Uuriv ajakirjanik palgatakse üles otsima rikka ärimehe tütar, kes mitukümmend aastat tagasi kadus ning keda kõik surnuks peavad. Kes tappis neiu, tahab magnaat enne surma teada saada.

Kõrvuti selle niidi lahtiharutamisega esitatakse lugejale mitmed põnevad karakterid, kelle omavahelised suhted ning tegemised võiksid moodustada täiesti omaette raamatu. Mulle meeldib väga, et peale lahenduse leidmist, läheb jutulõng edasi. Tihtipeale avastan end viimaseid lehekülgi kiiresti-kiiresti edasi keeramas, sest uudishimu on nõnda suur. Tulemuseks on see, et unustan esimeses järjekorras ära, kuidas konflikt, mõrv lõpusirgele jõuab.

Siia üks tsitaat raamatust, mis praeguse segase majandusliku olukorra juures väga sobilik on:
The Stock Exchange is something very different
. There is no economy and no production of goods and services. There are only fantasies in which people from on hour to the next decide that this or that company is worth so many billions, more or less. It doesn't have a thing to do with reality or with the Swedish economy.

Kate Jacobs "Knit Two"
Minu jaoks kolmas raamat seeriast kudumislood, kõik erinevate autorite poolt kirjutatud.

Seegi seob tihedalt kudumise ja sõpruse teema omavahel. Erinevas vanuses naistest, kes tulevad igal reedel kudumisringi, muutuvad parimateks sõpradeks. Enam ei olegi oluline, mis neid kokku tõi, vaid teadmine, et kusagil on olemas lähedane inimene, kes kuulab sind ära ja
kes on valmis sinu jaoks oma parima andma. Sõprus võib ükskõik kust alguse saada, kuid palju tähtsam on see, kuidas see ajale ja sündmustele vastu peab.



Kjell Eriksson „The Demon from Dakar"
Tema järjekordne teos Ann Lindellist Uppsala politsei uurimisoskonnast, mis inglise keelde tõlgitud. Taas kord pean ütlema, et naudin krimiloo kõrvalt autori esitatud tegelasi ning nende omavahelisi suhteid. Seekord toob ta sisse noore mehe Mehhikost, kellega seoses tuleb juttu mehhiklastest USAs. Tegelikult tekkis mul huvi leida viimase teema kohta veelgi teoseid.

Lisaks on minu jaoks alati põnev lugeda Rootsi kohta, kus ma olen natuke aega elanud, kuigi praeguseks juba tükk aega tagasi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)