31.05.09

Meessopranid


Greg Pritchard Briti talendiotsingu sarjast avas mulle endalegi ootamatult uue maailma meestest, kelle hääl ulatub sama kõrgele kui naistel. Muidugi mõtlesin kohe nende vaeste laste peale, kes barokiajal kastreeriti (ja kes selle operatsiooni ka üle elasid), et siis teistele oma ingelliku häälega laule esitada. Omal ajal oli nimelt keelatud naistel kirikus laulmine, sellepärast siis olid vajalikud mehed, kes olid ära "fiksatud". Väga põhjalik seletus ajaloost ning tänapäeva kontratenoritest on siin.


Kahjuks ei läinud Greg Pritchardil semifinaalis hästi, sain aru, et ta oli peaaegu kaalumas osalemisest loobumist, kuna polnud saanud haige kurgu pärast üldse harjutada. Lisaks oli ta laval mures, et suur keep, mis tervet põrandat kattis ning üles lennutati ning peale puhuv tuul, veab temagi tagurpidi pikali. Laulu valik oli ootamatu ja kõik ei tule nii välja nagu peab. Kindlasti häiris teda Simoni nupu peale vajutamine, nõudes esituse lõpetamist (minu meelest võiks sellise vahelesegamise semifinaalis keelata, kas ei jõuta siis kaks minutit rahulikult ära istuda; ning eriti kohatu oli ka hilisem märkus riietuse kohta, sest produtsendid on selle taga). Veel saan aru, et mina olen erinevate lauljate suhtes võhik, aga kuulge, kas kohtunikud ei peaks natuke paremini valgustatud olema... Samas mõtlesin, ega Pritchard poleks tulnud esitama midagi, milles ta kindel pole ja mille suhtes teab, et ta suudab viimse kui ühe noodi välja võtta. Kuid mitmed asjaolud kokku, kindlasti ka närvilisus vedasid alt. Ja talle ei antud teist võimalust nagu kümnesele tüdrukule, kes krokodillipisaraid valas. Pritchard on nagu lõplikult väljatahumata kalliskivi. Loodan, et keegi aitab tal edasi õppida ning treenida ja mõne aasta pärast võime teda juba laval staarina näha. Mina olen aga tänu temale leidnud endale täiesti uued lemmikud meeslauljate hulgas, kelle kõrged noodid kõlavad hoopis teise tämbriga kui naistel :)

Leidsin oma otsingute käigus ühe huvitava esineja - Vitas, kes on Lätis sündinud venelane. Temagi võtab väga kõrgeid noote välja. Laulab peamiselt Aasias, kus ta väga populaarne on. Siin on tema esituses Lucia di Lammermoor, kuid võiks kuulata ka Opera 2. (Enamus laule, mis leidsin on venekeelsed ja mulle ei istu väga see venelik viis, aga ikkagi huvitavad just ta hääle tõttu.
)


1 kommentaar:

  1. See Vitas on super hea häälega... noormees :)
    Imelik on mõelda ja näha, et mehed suudavad selliseid toone endast välja lasta :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)