06.12.09

9nda klassi sleepover

Ma ei oskagi 'sleepover'it eesti keelde panna. Mida öelda, kui lapsed sõprade juurde mängima lähevad ning alles järgmisel päeval koju tulevad... Igal juhul toimus Mari koolis just selline 'sleepover' 9nda klassi tüdrukutele. Poole kuue ajal koguneti koolimajja, kaasas magamiskotid ning seljas pidzhaamad! Mõtlesin, kuidas meie klassi­õhtuid korraldasime, aga nemad hoopis magamispidusid :)

Neidusid oli kokku 45 ringis, arvas Mari pärast ning õpetajaid 3. Neile oli välja mõeldud mitmeid toredaid mänge, võistlusi ja tegevusi. Otsiti peidetud asju, võisteldi muuseas küpsiste võidu söömise ja vee joomise peale. Vaadati üks film ning magama mindi võimlasse mattide peale. Uni aga ei tulnud enne kelle kahte ja ega seegi just kõige sügavam polnud. Hommikul pakuti hommikusööki ning siis oligi aeg koju minna.

Marile meeldis see ettevõtmine väga. Ta ütles, et sai palju tuttavamaks oma koolikaaslastega ning ka kool muutus veelgi kodusemaks. Eks see oligi sarnase ürituse peaeesmärk, eriti 9ndikele, kelle jaoks on toimunud hüpe väiksest turvalisest põhikoolist suurde kooli. Poistele pidi samasugune öö toimuma mõne nädala pärast.

10 kommentaari:

  1. Meie räägime ka sleepoverist, sest eesti keeles vastet vist polegi veel. Peaks midagi välja mõtlema küll. Sleepover oli mulle alguses ehmatav ja võõras kui meie pubekaealine tütar kuulutas, et läheb sõbranna juurde sleepoverile. See oli Inglismaal ja esimesel korral jäi tal meie kimbatuse tõttu minemata. Ta oli ikka väga solvunud. Aga siis sain ma aru, et selline olemine toimub lapsevanemate kontrolli all ja on tegelikult hulga turvalisem kui pimedatel õhtutel koju tulla ja mööda tänavaid konnata. Ja loomulikult lastele sleepover hirmasti meeldib meeldib.

    VastaKustuta
  2. Meie tütrel oli esimene selline sündmus lasteaia lõpu eel, ehk siis ca 7-aastasena (Eestis, Tallinnas). Nimetati pidžaamapeoks. Kõigile hullult meeldis, ehkki minu arvates olid lapsed sel hetkel veel liiga väikesed olemas öö kodust eemal ja veel lasteaias. Olen tähele pannud, et lasteaia viimasel aastal on see Eestis populaarne üritus, samas kui kooliealistele seda minuteada koolis küll ei korraldata. Kodudes sõbrannade vahel muidugi.

    VastaKustuta
  3. Mina polnud enne kuulnud, et koolid midagi sellist teeks. Aga omamoodi huvitav mõte just sellepärast et nõnda oled hoopis lahedamas olukorras uues koolis, mis muidu päris võõras on ja hulgaliselt võõraid õpilasi täis.

    Aga meie lapsed on juba sleepoveritega/pidzhaamapidudega väga harjunud, kuigi pisikesest peast olid need ainult meie endi sõprade lastega koos. Nii saime üksteisele pisut hingetõmbeaega anda. Kui vanaemasid-isasid lähedal ei ole, tuleb teisi võimalusi selleks leida :)

    VastaKustuta
  4. Anonüümne8/12/09 01:42

    Pidin ka pakkuma pidžaamapidu. Kuigi ka minu tütar armastas mõnikord sõbrannadega kellegi pool ööbida, siis seda küll eraldi nimetusega ei nimetatud, lihtsalt ütles, et jään ööseks.
    Eks ta sõbrannad laagerdasid ka meil talus, aga laudalakas heintel ei ole ju pidžaamapidu.
    Meie koolis on kombeks, et sügisel esimesse klassi tulevad lapsed teevad väikese laagri koolimajas (algklassid 1 - 4 on meil eraldi hoones), siis nad jäävad koolimajja ka ööseks. -K-

    VastaKustuta
  5. meie lapsed nimetasid sellist asja ööküladeks, öeldi, et lähen kellegi juurde öökülla.
    Koolides ei korraldata, me omal ajal ekskursioonidel ööbisime teistes koolides mattide peal küll.
    Pidžaamapidu on kah hea väljend...

    VastaKustuta
  6. mulle meeldib öökülla minek, pidzhaamapidu ka :)
    pean seda lastele õpetama, kui nad eesti lastega seda teevad!

    VastaKustuta
  7. kui ma umbes 13-aastane olin, siis meil toimus ykskord kah midagi taolist yhe klassiõe juures. Kokku 4 tydrukut, yhtegi täiskasvanut ma seal kyll ei näinud (tydruku vanemad olid ära) ja võibolla oli yrituse nimi padjaklubi. Või pidžaamapidu. Pigem padjaklubi. Kuigi see tundub nii täiskasvanulikult tädilik väljend (koos kõigi kaastähendustega) raamatust "Üle linna Vinski"... aga mine võta kinni. Muidu päris lahe sõna.

    VastaKustuta
  8. Anonüümne13/12/09 15:51

    Meie kutsusime seda pidžaamaklubiks :).

    VastaKustuta
  9. Näe,millise toreda blogi ma leidsin! Nii põnev on lugeda eestlaste elust eemal. Palju tervitusi Teile!
    Meil (tütar 6.-ndas klassis) kutsutakse sleepoverit klassiööks, sest just koolis on seda pidu juba aastaid korraldatud - võetakse madratsid, magamiskotid, pidžaamad ja kaisuloomad kaasa ja tehakse mänge, padjasõda, pasteerimisi ja nalja saab palju, magamine on teisejärguline :) Kõik toimub õpetaja valvsa pilgu ja kontrolli all.

    VastaKustuta
  10. Teretulemast minu jutuvad lugema, Liina!
    Klassiöö on samuti vahva nimetus! Ja tore lugeda, et Eestis ka ei võeta asju liiga tõsiselt!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)