04.02.10

District 9

Mari pinnis mind juba tükk aega tagasi, et tahaks näha District 9. Mina heitsin sellele kiire pilgu, ning mulje oli üsna kesine... ma pole just ulmefilmidest eriti sisse võetud. Nüüd lõpuks võtsime aja siiski maha ning asusime filmi vaatama. Tegelikult küll arvasin, et ega ma kaua vastu ei pea, kuid endalegi üllatuseks haaras film mind kaasa. Kui arutsime hiljem, kumb siis parem oli, kas Avatar või District 9, siis otsuse tegemine osutus päris raskeks ning kaalukauss kandus kangesti viimase kasuks!!! Eriti kui hommikul jagasime oma muljeid unenägudest, mis täis lükitud filmist nähtud tulnukaid :)

Avatar on ilus muinasjutt, oma väikese sõnumiga. District 9 on üles ehitatud pool-dokumentaalsena ning nagu filmilooja Neill Blomkamp nimetas, pole see sugugi tulnukate lugu, vaid pigem sisevaade meie endi hulgas levinud eelarvamustele, rassismile... Ta on pannud sisse oma kogemusi Lõuna-Aafrikast. Mulle meeldis, et filmis esitatud tulnukad polnud stereotüüpsed 'pahad', kes tahavad maa pealt inimkonna hävitada. Puudus ka suur armastuselugu. Ainult paugutamist jätkus omajagu (võrreldes Avatariga liiga palju, või mahendasid seda ehk Avatari kaunid vaated). Ikka nii nagu ühele "korralikule" filmile kohane :) Ja muidugi lõpp... imehea! Mari nõudis ainult kohe järge! Ma ütlesin, et seda pole ju vaja, selle võid ise välja mõelda! Aga just sellised filmid, mis panevad natuke pea tööle ja kus kõik pole ette nämmutatud, mõjuvad kuidagi palju sügavamalt!

Muide Neill Blomkamp elab Vancouveris ja on seal filmikooli lõpetanud. Pärit on ta siiski Lõuna-Aafrikast, kust kolis perega Kanadasse 15-aastasena. Filmilugu pärineb tema enda ja ta abikaasa Terri Tatchelli sulest. Mõlemad on rõõmsalt üllatunud, kui hästi nende film
on vastu võetud (Oscari kandidaat neljal alal, ka parima filmina)! Filmitegemisele kulus murdosa sellest rahast, mis Avatari puhul. Filmiti see Lõuna-Aafrikas, Vancouverist pärit filmigrupiga. Leidsin toreda intervjuu Neill Blomkampiga. Küsimusele, kas ta arvab, et tulnukad ongi just sellised nagu filmis kujutatud, vastab ta: EI! Ning peale seda jutustab ta lühidalt elu võimalikkusest mujal planeetidel.

Samuti nimetab ta vene teadlase teooriat, mille järgi tsivilisatsioonid jagatakse erinevatele tasemetele vastavalt sellele, kuidas nad suudavad kasutada võimalikke energiaallikaid. Maa peal oleme alles 0 tasemel... ja enamus võimalikest tsivilisatsioonidest ilmselt samuti, sest väga kriitiline on üleminek I tasemele, mille käigus enamasti lihtsalt hävitakse. Nii nagu meie oleme jõudnud punkti, kus oleme oma planeedi varud üsna lõpukorrale viinud ja midagi muud ei paista just eriti silmapiiril olevat, õieti ei oska me suurt midagi veel teha... I tasemele jõudmiseks peaksime suutma kasutada
oma planeedi kõiki energiaallikaid (päike, tuul...). Lisaks on esimese taseme planeet/tsivilisatsioon ühe maailmavalitsusega ja majandussüsteemiga. II tase on juba nii kõrge, et kasutab terve päikesesüsteemi varusid. See oli nüüd väga lühike kokkuvõte, aga huvilised võivad teda ise kuulata:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)