09.02.10

Kaks kooki

Otsustasin enne sünnipäevale minekut siiski koogi valmis küpsetada. Töölt tulles jäi mul umbes paar tundi aega... Pilk külmkappi polnud lootustandev, sest sealt leidsin ainult 3 muna ja hapukoort... Eks ma siis otsisin hapukoore retsepti ning sattusin Toidutare sidruni-hapukoorekoogi peale. Mul oli isegi kaks pisut närtsinud olemisega sidrunit ning nõnda saingi varsti koogi ahju torgata. Mandlitega ei hakanud jändama, kasutasin martsipani, mille rullisin õhukeseks ja panin koogile. Pisut puna peale ning roosid ühele servale ja oligi kõik valmis :) Tegelikult tegin esimest korda martsipanist lilli! Aga polnudki nii väga keeruline. Sai selline mõnus sidrunimaitseline koogike. Oleks veel võinud martsipani alla näiteks tsitrusemoosi panna. Selle peale tulin alles hiljem.

Retsept:
125 g võid
1.5 dl suhkrut

ühe sidruni koor

2 muna

1.25 dl hapukoort

kahe sidruni mahl

4 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

(2 sl mandlikreemi ja mandlilaaste)

Vahusta toasoe või suhkru ja sidrunikoorega. Lisa toasoojad munad ja sega. Lisa hapukoor ja sidrunimahl ning kõige lõpus küpsetuspulbriga segatud jahu. Küpseta 20 cm läbimõõduga koogivormis 185-kraadises ahjus ca 45 minutit. Ei ole hullu kui kasutad laiemapõhjalisemat koogivormi (26 cm läbimõõduga), kook tuleb lihtsalt õhem ja lisaks küpseb see ahjus kiiremini (umbes 30 minutit).

Mandlikreemiks võta peotäis mandleid, koori need (leota kuumas vees, siis tuleb koor paremini maha) ja jahvata kohviveskis peeneks jahuks. Lisa sama suur kogus tuhksuhkrut ja 1 munavalge, sega. Tulemus peab saama piisavalt kreemine (lisa vajadusel teelusikaga vett).
Määri mandlikreem jahtunud koogile ja puista koogipind üle mandlilaastudega.


Ja veel üks kook, mille olin juba ammu ära märkinud ning viimaks aastavahetusel valmis tegin. What a Wonderful World on blogi, mida ikka piilumas käin. (Muide Postimees kirjutab toidublogidest hiljutises numbris.) Sealt leitud mango-toorjuustukook sai imehea! Kindlasti proovin uuesti! Kasutasin mangopüreed mahla asemel; ja aluse tegin konjaki-muretaignast (ülejäänud taignast sai küpsiseid).


Retsept
Aluseks:
200 gr (maisi)küpsiseid
100 gr võid
2 spl suhkrut
või:
150 g võid
2 dl suhkrut
1 muna
2-3 spl konjakit
2 spl mandleid
4 dl jahu

390 gr kondenspiima
200 ml mangomahla (püreed)
400 gr toorjuustu (või mascarponet)
5 muna

90 g suhkrut
240 ml mangomahla
1 küps mango või purk mangokonservi

Peenesta küpsised, sega või ja suhkruga ühtlaseks massiks. Vajuta lahtikäivasse vormi põhja ja külgedele.
Vala potti mangomahl ja kondenspiim. Keeda paksemaks. Vahusta munad eraldi kausis. Vala pidevalt mikserdades munadele juurde kondenspiimasegu. Mikserda paar minutit ja lisa toorjuust. Mikserda 10 min. Vala segu vormi. Küpseta 160 kraadi juures 40 min või kuni täidis on tahenenud. Lülita ahi välja ja jäta kook veel 30 minutiks sooja ahju.
Pane kook paariks tunniks külmkappi.
Keeda suhkrust ja mangomahlast siirupine vedelik. Jahuta vedelik maha. Lõika mango tükkideks ja nõruta. Kata kook mangotükkidega ja vala peale siirup. Serveeri!

2 kommentaari:

  1. Molemad koogid on nii isuaratavad, et pean ka neid jarele proovima

    VastaKustuta
  2. Soovitan tõesti, kui mangod meeldivad ja sidrunid :)
    Viimased kipuvad küll meie majas ainult minu lemmikud olema!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)