22.02.10

Olümpiamedalid

Tahtsin Vancouveri olümpiamedalitest juba siis kirjutada, kui need millalgi sügisel uudistes üles hüppasid. Minu meelest on need väga huvitava kujuga, mida vaadates võib ette kujutada ookeani laineid ja mägist maastikku (kuigi esialgu tundus pisut imelik... kes küll mõtles välja lainelise medali...)

Lisaks on iga medal täiesti ainulaadne, olles tükike suuremast pildist, mis põhineb indiaani kunstil. Orka vaalad figureerivad tavaolümpiaks tehtud ümmargustel medalitel ja rongad neljakandilistel paraolümpia medalitel. Orka vaalad on kaunid ja tugevad, kes elavad koos teistega, just nii nagu sportlane oma riigi ja rahva toetusel treeninb ning võistleb ja nii nagu olümpia toob inimesed üle maailma kokku. Rongad on linnud, kes on valmis oma eesmärgi nimel end ületama ja nõnda leidis disainer, et just see lind sobib hästi paraolümpialaste tunnustuseks.

Aga mitte terve pilt vaid ainult tükike on jõudnud medalile. Selleks, et tervet suurt pilti kätte saada, peaks medalid üksteise kõrvale seadma. Igale medalisaajale kingitakse siidist sall, millel on terve joonis ning ära märgitud, milline osa just tema medalil kujutatud on. Teisel pool on muidugi mängude toimumise koht ja aasta ning ala, milles medal võidetud. Paraolümpia omadel on ka braille kiri selle kohta.

Kokku esitati 48 kavandit medalite jaoks. Briti Kolumbias sündinud komoyue ja tlingiti juurtega disainer Corrine Hunti kaks kunstiteost valiti välja ning Vancouveris elav Omer Arbel aitas kujundada ja ellu viia idee, mis on täiesti erinev kõigist eelnevatest medalitest. Kõiki taliolümpia medaleid võib vaadata siit ja selleaastaste medalite loomisest on video siin. Vancouveris välja antud medalid on ühed raskemad mängude ajaloos, kaaludes umbes 500 grammi! Nad on valmistatud taaskasutusele võetud metallidest, sest terved mängud propageerivad väga meie planeedi hoidmist! Vaata medalite tegemist Kanada Kuninglikus Rahakojas siin.

Kokku antakse välja 615 medalit ja 399 paraolümpial.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)