22.05.10

Norra krimiautor

Jo Nesbø "The Devil's Star" & "The Redeemer"

Jo Nesbø on Norra kirjanik, muusik ja majandusteadlane. Tema esimene raamat ilmus aastal 1997 ning sai kohe väga populaarseks. Minuni jõuavad muidugi tõlgitud raamatud väga aeglaselt, sest ega neid ju inlise keelde just palju ei tõlgita :) Tegelikult nägi Tom raamatukogus riiulil Jo Nesbø ühte teost ja teades, kuidas mulle meeldivad Skandinaavia krimilood, ulatas ta lahkelt selle minu kätte. Ise vaatas kahtlustavalt üha kõrgemaks kasvavat raamatukuhja minu kaenla all. Tal on nimelt mure, et me jääme vist teel hätta liiga suure raamatukoormaga ning unistab ehk kaamelist, kes meile appi võiks tulla, sest talle ei meeldi sugugi ise sellise looma rolli mängida :)

Aga mul on hea meel, et ikkagi Jo Nesb
ø teose kaasa võtsin ning nüüdseks on neid lausa kaks mul läbi loetud. Kindlasti proovin teised ka kätte saada. Hädaga tulen isegi norra keele lugemisega toime. Raamtute peategelaseks on Oslo politseis töötav Harry Hole. Ta ei ole kindlasti tavapärane tubli uurija, kes viksilt ja viisakalt kurjategijad kohtu ette toimetab. "The Devil's Star", mida ma esimesena lugesin, on ta hädas alkoholismiga. Mitte teiste vaid enda omaga. Ta on pikalt töölt ära olnud, peale ta partneri surma, ning pidevalt viinauimas. Viimane hoiatus toob ta uuesti tööle, kus ta pannakse uurima noore naise mõrva, kellelt on ära lõigatud üks sõrm ning silmas on viisnurkne teemanttäht. Viis päeva hiljem teatab üks mees, et tema naine on kadunud. Kui siis leitakse veel üks laip, ilma sõrme ja viisnurkse tähega, kahtlustatakse, et ka naise kadumine on seotud sama mõrvariga. Lisaks korrupteerunud politseinikud ning relvaäri.

Väga peenelt ülesehitatud lugu oma üllatuslahendusega lõpus. Lisaks Harry Hole'i isikliku elu probleemid. Kas ta suudab pudelile ei öelda ning hoida oma kõrval naist, kes talle väga lähedane.

"The Redeemer" on järgmine lugu. Harry Hole on suutnud alkoholist eemal hoida, käib AA kohtumistel, kuid naine, keda ta armastab, on otustanud siiski temast loobuda, sest soovib suuremat kindlust, kui Harry suudab pakkuda. Tema järgmine mõrvalugu on seotud Päästearmee ühe töötaja mõrvaga, mis on täiesti arusaamatu ning ilma ühegi niidiotsata.

Paralleelselt aga hoiab autor lugejat kursis mõrvatöö tegijaga, kes on saabunud kohale Horvaatiast. Kõrvalpõiked viivad meid Jugoslaavias toimunud relvakonfliktide juurde ning valgustavad palgamõrvari tausta. Tema ülesandeks oli kiiresti Oslos ära käia ning sama kiiresti kaduda. Kui aga ilma tõttu jäävad lennud ära, peab ta ühe öö veetma hotellis. Hommikul avastab ta uudiste kaudu, et mõrvatud isik polnud sugugi see, keda ta oli palgatud maha koksama. Ohvriks oli langenud hoopis vend. Korraliku 'töötajana' tahab mees oma töö kenasti ikka lõpule viia... Ilma rahata, relvas ainult kuus kuuli ning külmal detsembrikuul pole see aga sugugi niisama lihtne. Kes aga teda palkas ja miks...?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)