25.05.10

Raamaturiiul

Anthony Capella "The Various Flavours of Coffee"

Aasta 1895... Robert Wallis, boheemlane ja tulevane 'kuulus' luuletaja, avaldab kord ühes kohvikus valjult arvamist pakutava kuuma kohvi kohta. Juhtumis kuuleb seda pealt kohviärimees Samuel Pinker, kes pakub noormehele tööd. Ja sugugi mitte meelitavate reklaamide kirjutamiseks, vaid tal on hoopis teine plaan. Nimelt on Samueli vanemal tütrel tekkinud geniaalne idee kokku panna käsiraamat kohvi erinevate maitseteomaduste kohta.

Raamat algab väga kergetes toonides, mis jätkub Roberti ja Emily koostöös, kui nad erinevatest maadest kohaletoodud kohvi klassifitseerivad. Nende vahel puhkeb 'kerge' armastus ning ime-ime tüdruku isa lubab isegi abielule oma 'jah'-sõna öelda, kui Robert on nõus mõneks aastaks Abessiiniasse minema, kus ta on kohviistanduse jaoks tüki maad ostnud. Reisilt saadetud kijad koju saabuvad esialgu tihedalt, kuni Robert kohtub araablase ja tema mustanahalse orjatari Fikrega. Armastus Londonisse jäänud neiu vastu sulab silmapilkselt... Kui Robert viimaks kasutab temale usaldatud raha orja endale ostmiseks, siis ei too see head ei temale ega koju jäänud mõrsjale. Kuigi Robert ise vaatab kindlasti ümbritsevat hoopis uuema pilguga ja mitte ainult läbi luulemaailma.

Ma ei oodanud, et lugu võtab palju tõsisema pöörde... Paneb mõtlema, kuidas erinevad inimesed võivad kellegi saatuse pea peale keerata. Ja omal ajal olid sellised muutused eriti tunnetatavad naiste jaoks... Emily isa lubas oma tütrel küllaltki vabalt oma toimetusi teha ning naiste õiguste eest võidelda. Sama ei saa öelda tema hilisema abikaasa kohta, kes tüüpilise tolleagse mehena ootas naises vaid allaandmist. Ja kui need juhtumisi oma 'mina' näitasid, siis saadeti nad hüsteeria ravimiseks arsti juurde. Kusjuures selleks kasutati masinaid, millega naistele orgasmi tekitati (olen, jah kunagi lugenud nendest :). Mõned arstid väitsid küll, et mehed täidaksid isegi paremini seda rolli, kuid nende hääl oli vaid niisama hõikeks keset 'tarku' teadjaid. Tegelikult meenutas see mulle natuke tõsisemat loetud lugu, milles allaheitmatu naine vaimuhagilasse pandi. Oleme ikka palju pidanud kannatama... Aga raamat meeldis ja tekitas huvi, millest autor veel kirjutanud on.

2 kommentaari:

  1. Tundub vaga ponev ja intrigeeriv raamat olema. Otsin selle nuud ise raamatukogu riiulitelt ulesse. Suured tanud soovituse eest :).

    VastaKustuta
  2. Võta heaks :)
    Oli tõesti huvitav!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)