14.06.10

Eksamid

Meie kodus on täiesti uus ajajärk! Esimest korda on lapsel eksamid! Eksamite tegemine algab alles gümnaasiumis, st üheksandas klassis. Ja sugugi mitte valikuliselt, vaid pea kõigis ainetes ning kõigile. Siiski mitte just kõigis - kunstis eksamit ei olnud :) Küll aga inglise ja prantsuse keeles, matemaatikas, loodusainetes, geograafias ja isegi tervise kursuses, mille puhul pidi näitama teadmis näiteks suguhaiguste kohta :). Kompuutriklassis pidid nad valmis tegema html-koode kasutades veebilehe. Ja isegi kehalises kasvatuses oli huvitav ülesanne ise välja mõelda sportlik mäng. Mari töötas paari kursusekaalasega välja mingi pallimängu, skeemide ja seletustega.

Meie koolis on eksamid ainult kevadel. Mõnel pool on need kaks korda aastas. Sel puhul võetakse pool aastat ainult näiteks neli ainet ja siis järgmine jälle neli, eksamid on talvel ja kevadel. Mina ei oska öelda, kumb oleks kergem, sarnane kogemus ju puudub.

Huvitav on ka, et 9. ja 10. klassis pidid need siiski lihtsamad olema. Ma ei kujutaks näiteks ette, et meie oleks pidanud kunagi iga päev eksamile minema! Aga just nõnda see Mari jaoks hetkel on! Vanemates klassides pidi ikka rohkem aega vahele jääma. Eelmisel nädalal olid tal neljapäeval ja reedel eksamid. Sel nädalal esimesed kolm päeva. Peale seda on vabadus käes, kuni 24.juunil minnakse eksamitulemuste järele.

Aga pilt on meie raamatukogupäevast, kui laps isaga kordab tee peal loodusainete eksami materjali. Arvasin, et ta võiks ikka koju jääda, kuid Mari pidas siiski paremaks välja minna! Siiani on neiu arvanud, et eksamid polegi nii hullud nagu ta ootas ja muretses.

Kirkel on aga veel vaja koolis käia pea juuni lõpuni!

2 kommentaari:

  1. Küll on ikka mahv koolilõpus peale pandud! Samas kui alati on nii olnud, siis ilmselt on see laste meelest loomulik. Meil siin (Eestis) minu meelest jäetakse ikka liiga pikad vahed eksamitele vahele. 9.klassi lõpetades on 3 eksamit ja see on ära jaotatud 3 nädala peale! Kui meie "omal ajal" 8.klassi lõpetasime, siis oli 4 eksamit 2 nädala jooksul. Võta sa kinni, kumb see parem on. Kaldun arvama, et teie süsteem õpetabki ehk lapsi ka ennast kokku vajadusel võtma ja pingutama.

    VastaKustuta
  2. Tegelikult on mingil määral mahv peal terve gümnaasiumi jooksul. Tean oma sõrade lapsi, kes isegi haigest peast kooli läksid, sest ega siin just kergesti ei lasta asju järele teha või oma halvasti läinud töid parandada. Mari pealt ma esimesel aastal seda just palju ei näinud, kuid ta on mul niisamagi eriliselt usin.
    Ise arvas Mari, kui kooli jooksul oled olnud tähelepanelik ja kõik kaasa teinud, siis pole eksamid ka hullud.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)