25.06.10

G20 & G8 tippkohtumised

G20 & G8 kohtingud toimuvad seekord Kanadas Ontarios. Torontos on koos G20 esindajad ja linnas on juba tükk aega toimunud selleks ettevalmistused. See on tähendanud muidugi ka politsei suuremat kohalolekut (umbes 5100, kes mitmelt poolt linna tulnud), millest annavad tunnistust need puhketunnil politseirattad. 8 kesklinna kooli on juba neljapäevast kinni. Mitmed lasteaiad, poed, restoranid on suletud. Alkoholipoodide aknad on vineerplaatide taha peidetud. Haiglad valmistuvad vastu võtma märuli tagajärjel vigastatud protestijaid. Need, kes enamvähem terved, saadeti kiirustades koju! Ja muuseas, kõik prügikastid korjati tänavatelt ära. Ainult kilekotid ripuvad postide otsas :)

Mõned pahandavad, miks linn nii palju raha on kulutanud eriti asjade peale, mille oleks võinud rahumeeli kõrvale jätta (muuseas võeti maha puid, et turvata ala paremini, puud lubati tagasi istutada). Kesklinnast on suur maalapp kõrgeima turvatsooni loomiseks piiratud kolme meetri kõrguste traataedadega. Seda ümbritseb tsoon, mis on justkui puhvriks ja kus politsei kontrollib kõigi ID. Nii et oma nina ei tasu liiga ligidale toppida, kui asja pole! (Siin on üks video ja siin juuni algusel võetud, milles saab traataia kõrval kaasa kõndida).

Mõni on päris rahul, kes mitmetuhande dollari eest on saanud välja üürida oma kortereid. Samuti on enamus kesklinna töötajaid koju komandeeritud. Seal peaks nad siis teoreetiliselt tööd vihtuda teha, kuid kes neid kontrollib :) Mis tähendab seda, et linn olevat justkui välja surnud!

Tom rõõmustab, sest saab mööda kesklinna lõikavat maanteed tööle ja koju ainult 20 minutiga! Tavaliselt kulub tipptunnil poole rohkem aega! Linna aga ei soovitata ei autoga ega jala minna, peamiselt protestijate pärast, kes võivad politsei kurjaks ajada. Ja siis pole enam nalja, pisargaas ning veekahurid on juba valmis pandud. Mina arvasin küll, et kanadalased on nii rahulikud ning viisakad, nad lähevad niisamas jalutama ja uudishimutsema. Kuid inimesi pidi ka mujalt kohale ilmuma. Nemad tahavad ju ka protestida ning neil pole aimu, kuidas Kanadas ette taha vabandama peab :)!

Väga tore artikkel oli paar päeva tagasi ühes lehes, milles arutati G20 ja moe üle. Kuidas end täpselt riidesse panna... Kui oled ülikonnas ja liiga viisakas, siis võid mädamunaga mõne protestija käest pähe saada. Kui oled riides nagu läheksid sõtta, siis võtab politsei sind suure tõenäosusega sihikule. Aga moodi ei tohi siiski unsutada, ei ühte ega teistpidi, eriti veel kui oled mõne protestijate grupi liider. Mõtle, sul on suur potensiaal ajalehtede esiküljele saada või tv kuumadesse uudistesse sattuda :D

Kel huvi võib lugeda Toronto Stari artiklit, mis jagab G20-ga toimetulemise juhtnööre. Läbi huumoriprisma on hulgaliselt kasulikke näpunäiteid! Aga üks ajakirjanik arvab hoopis, et nüüd on paras aeg siit linnast jalga lasta. Näiteks Huntsville'i, mis asub Torontost põhja pool keset metsi ja kus toimub G8 liidrite kohtumine. Kuna tuhanded kohalikud inimesed on pandud sellega seoses tööle, on seal kindlasti päris rahulik. Või hoopis New Yorki, kus võiks jalutada ÜRO hoone ümber ja imestada, miks kohtingut ei võiks hoopis seal pidada! Või Quebec City'sse, kus ainukesena Kanadas tähistatakse muide jaanipäeva. Rahvast on ilmselt sama palju kui Toronto tänavatel, ainult nad on palju rõõmsamas ja pidulikumas meeleolus võrreldes kurjade protestijatega. Lisaks on ju baarid ja restoranid lahti :) Või hoopis Shveitsi Asconasse, kus on anarhia-teemaline näitus. Seal võib siis mõelda, mis inspireerib tänavale ilmunud protestijaid! Või hoopis kusagile Texase avarustesse, kus mõni teksa elanik siis imestab, miks küll Kanadast USAsse tulla, kui Obama parasjagu Kanadas on :)

Eks jälgime ja vaatame, mis toimuma hakkab!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)