15.12.10

Verivorstidest ameeriklastele


Kindlasti on nii mõnigi juba lugenud The New York Times artiklit verivorstide tegemisest New Yorgi Eesti Majas. Mindki valgustati imekiiresti, sest kõik mis välismaal eestlastega seotud, äratab tähelepanu ning annab põhjust jälle kord üksteisele õlale patsutada, et oleme taas kord korraks maailmakaardile pandud :D  (reedel on hulga pilte samast sündmusest ja siin on ajalehe pilte)

Ma kujutan ette, kuidas enamus eestlastest vaatavad verivorstitegu kui imeasja, sest rahumeeli võib minna poodi ning valida endale kõige meeldivamad sordid välja. Ja ei pea sugugi muretsema, kust täpselt verd saaks. Toronto Eesti Majas on käinud ka vist algusaastatest peale verivorstitegu. Kuigi viimastel aastatel palju tagasihoidlikumalt. Omal ajal olid kuulsad pärnakate ettevalmistustööd nende jõulupeoks. Kuid vanema põlve kadudes, kaovad ka mõned traditsioonid. Eesti Maja kohvikust saab ju samuti ilma vaevata vorstid kätte, või hoopiski võib sõita teise eestlaste ärisse Hillside Cafe.  Igal juhul on enne jõule Toronto Eesti Maja nii vorsti- kui piparkoogilõhnaline. Üks kanadalasest juhuslik pangakülastaja sai sellest innustust ning uuris uudishimulikult, kust saaks minna jõuluostusid tegema. Ma ei arva, et ta verivorsti just ostma läks :D

Meie oleme saanud oma heade sõprade käest mõne vorstijupi. Nad teevad neid ise. Vahel teen nüüd nalja, et see on Toomasele tasu tema Toomakooli õpetajatöö eest :) Sel aastal hakkasin ise ketserlikke plaane pidama, kas otsida üles koht, kust verd müüakse ning prooviks ise asja ära. Kuid siiski tundub asi liialt tülikas, arvestades, et ma pole kunagi eriline verivorstisõber olnud (pigem oleksin vist valmis hakkama verekäkki tegema!).

Minu pilt ei ole üldsegi verivorstidest, vaid hoopis lumivalgest lumememmest, kes ilmselt samasuguse õudusega kui keskmine ameeriklane verega seotud toidutegemist jälgiks :) Ameerilased on ikka väga ära hellitatud olnud, sest pole harjutud viimseni tapetud looma ära sööma... nii nagu Euroopas. Tegelikult vaatasin, et lumememmel on näol kaval irve: te ei tea, mis selle maja ukse taga jõululauale pannakse ;)

5 kommentaari:

  1. Kui verd leiad, anna aga minna ja proovi. Vaja on laiema suuga pika toruga lehtrit või veel parem, vorstimasinat, sest soolikate toppimine on üsna tüütu käe vahel, aga hakkama saab, eriti kui Sul abilisi mitu.

    VastaKustuta
  2. Teha saab muide ka grillvorsti, olen saanud maitsta ja väga hea oli.

    VastaKustuta
  3. Elu vägisi liigub selles suunas, et jälle kõik ise tuleb valmistada. Ei taha ju seda hiina vorsti (kindlasti teevad hiinlased ka verivorste :))
    Kodueestlased hakkavad varsti ainult siin käies ehtsat verivorsti saama, sest kuuldavasti olla Euroopa normid keelanud värske vere kasutamise vorsti tegemisel. Peab verepulber olema.

    VastaKustuta
  4. Pagana euronormid jälle, sellepärast ei saagi lihunikult enam verd. nad põhjust polegi mulle avaldanud, kui eitava vastuse saan.
    Kõrini sellest euroliidust ja tema "normidest".

    VastaKustuta
  5. Mina ei suutnud neid pilte vaadata :D
    Vorsti ei söö ka.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)