07.01.11

Raha

Teema on hetkel Eestis eriti aktuaalne! Mõni nutab kroone taga, mõni rõõmustab uue raha üle, mõni ei saa sotti, kui palju siis asjad õieti maksavad! Kui kõik üle pea hakkab minema, siis võib ju meie pere moodi OMA raha luua :D Timmude raha (pisikeses kirjas rahatähtede ääres) on sama palju väärt, kui Kanada dollarid. Need tekkisid meie perre siis, kui lapsed väikesed ning käis igat sorti punktide kogumine näiteks nõudepesu ja voodi kordategemise eest. Alguses piisas tasuks ainult klepsude andmisest, aga vanemaks saades otsustasin neid hoopis rahadega tuttavaks teha. Enam ei mäleta, mitme punkti eest kui palju raha sai, kuid alles hiljuti tuli Kirke veel Timmude valuutat päris raha vastu vahetma :)  Kõik rahatähed on laste enda poolt minu juhendamisel arvutil loodud, kusjuures kõige tähtsamate tegelaste näod on ka uhkelt peale ilmunud (kahedollarisi on lausa kaks varianti, ühel on sõbranna Kati pilt).


Mina rõõmustasin EURO üle puht praktilistel kaalutlustel, kuna töötan iga päev rahaga. Saatsime juba novembri keskel oma kroonivaru Eestisse (klõpsasin veel mälestuseks pildi). Õnneks astus vaid mõni üksik oma kroonidega peale seda sisse. Soovitasime siis kroone ikka järgmise Eesti külaskäiguni alles hoida. Nüüd on pangas üks valuuta vähem, mille pärast pean muretsema :) Kuigi aasta esimeste päevade jooksul sai selgeks, et ikka nii kergelt ei lähe siinpool ookeanigi see vahetus. Pidime ikka natuke oma asju teiseks sättima rahaülekannete osas. Lisaks tuli natuke toredam teade keskusest, et viimaks ometi lubab nende süsteem Eestissegi "Eesti" rahas ülekandeid teha :D


Raha on samas minu joaks vaid töövahend, ja must töövahend, sest peale käsitlemist peab käed alati kenasti puhtaks pesema! Kui pangas rahatähti kokku loen, siis ei oska seda "päris" rahaga seostadagi :) Meil on peale Kanada dollarite ka USA raha ja Eurod. Kõige rohkem ei salli ma ameeriklaste rahatähti. Kõik on ühte värvi ja kui saame uhiuued pakid, siis on võimatu neid masinaga lugeda. Ega käsitsigi kerge pole, võtab ikka aega, et kontrollida, kas ma kogemata kahte-kolme üheks ei loe. Üldse on sellised korralikult kasutatud rahad palju paremad "töövahendid". Huvitav on ka see, kuidas aastatega harjud ära raha "tunnetama". Libistad neid käe vahel ning äkki saad aru, et üks rahatäht ei tundu õige. Eks siis pea seda rohkem uurima ja puurima. Kuid õnneks on enamasti tegu lihtsalt eriti kulunud või vanema väljaandega või väga kummaliselt ära väntsutatud rahatähega. Valeraha pole õnneks meil liiga palju kätte sattunud (sülitan nüüd kiiresti kolm korda üle õla).

Ajapikku on ka sularaha hulk pankades kõvasti väiksemaks jäänud, sest palju rohkem tehakse kaardimakse. Ega pangarööviga enam rikkaks ei saa :) Statistikagi ütleb, et pangad kaotavad rohkem raha igat sorti muude pettustega. Teisalt oleme ikka pank ja mõni aasta tagasi röövimise käigus ühes Kanada pangas maha lastud teenistuja paneb mõtlema, et ega nalja pole... Mis ei tähenda, et meil toredate töökaaslastega tore poleks! Eriti kui veel aegajalt käivad külas sellised vahvad karvased elukad, kelle kätte võib julgelt rahatähti usaldada :D (Mõlemad pildid on kusagil varem blogis juba üleval olnud, kuid sobivad minu jutu juurde kenasti). 


Lõpuks pangatöötaja üks kummaline harjumus. Kõik rahatähed peavad olema rahakotiski õiges järjekorras ja vaatama ühes suunas :)  Kuigi olen tähele pannud, et tänu masinate üha laialdasemale kasutamisele saame pakke, milles rahad ei ole sugugi "näod ülespoole"! Uuemad töötajad ei tee sellest nubrit, kuid minul on ikka sees kange sisemine tung kõik õiget pidi keerata :D



Nüüd sai küll pikk jutt fotojahi teemal, aga kuidagi ei tihanud vaiki olla :) Teiste rahafotosid võib imetleda siit.

15 kommentaari:

  1. Ühtviisi head mõlemad, teineteise täienduseks - nii pildid kui jutt :)
    ...
    Oma pere raha on küll igavesti vahva idee! Ja kui palju võimalusi see annab, alustades tootmisest ja lõpetades realiseerimisega - vahele mahuvad laenud, protsendid, intress jm :)

    VastaKustuta
  2. Jutt on muidugi hea, aga need vaprad valvekoerad veelgi vägevamad :DDD

    VastaKustuta
  3. igavesti lahe oleks kui kõik võiks omanägust raha trükkida lasta ja see kasutusel oleks. nagu praegu on võimalik teha postmarkidega. või vähemalt Soomes on.
    ma teeks kohe omaraha netilk. ja paluks inimestel sinna kirjutada, kus te mu raha viimati nägite ja kasutasite.

    VastaKustuta
  4. Need kodused rahad on megalahedad ja karvased rahavalvurid on ka nii nunnud.
    Kui mul on vaja raha kokku lugeda, siis meeldib mullegi neid õiges järjekorras ja ühtepidi hoida. Aga poes torkan küll suvaliselt nad kotti.

    VastaKustuta
  5. mõnus rahajutt! ja oma raha idee on tõesti vahva! :)

    VastaKustuta
  6. Minul on ka see kiiks, et rahad olgu ühtepidi ja kindlas järjekorras... Eks ole tulnud raha üsna palju lugeda ka mitmel pool...
    Aga kutsudega pildid on vahvad!

    VastaKustuta
  7. See pidi rahale hästi meeldima, kui ta on rahakotis korralikult, st näod ühes suunas. Siis pidi teist sinna kotti aina juurde tulema :)

    VastaKustuta
  8. Olin ka alguses dollaritega hädas, pidin numbrit eraldi vaatama, et mis väärtusega kupüüriga on parasjagu tegu. Aga nüüd juba ammu enam ei uuri, kuidagi käigu pealt tean, mis raha on mis. Kuigi kõik on endiselt ühtemoodi rohelised.
    Ka mul on harjumus rahatähti ühtepidi keerata ja suuruse järgi pakki panna, et rahakotis kord oleks ja endal parem ülevaade, et mis olukord parasjagu on. Ilmselt ka sellest, et rahaga tegelen, kuigi mitte nii palju, kui pangatöötajad.

    VastaKustuta
  9. Kohe tunda et see teema Sind väga lähedalt puudutab.

    VastaKustuta
  10. Pangatöötaja oskab rahast ikka kõige paremini rääkida! Pangatöötaja koer aga oskab raha hinnata.
    Eesti raha oli iks ilusamb raha kui euro, aga eks elu ole nüüd mõnevõrra lihtsam küll. Kui ära harjud.

    VastaKustuta
  11. Asjatundlik lugu ja vahvad pildid!

    VastaKustuta
  12. See viimane pilt tõstis mu ajukäärudest välja ammuloetud lood rikastest loomadest, kes said päranduseks miljoneid dollareid...

    VastaKustuta
  13. See viimane koer sobiks tàiesti mingisugusesse nòukogude lasteraamatusse kurja kapitalismimaailma illustratsiooniks, kus isegi loomad osalevad klassivòitluses.

    VastaKustuta
  14. Ma kyll mudu ilge anarhist, a' minulgi om säänne harjumus, et rahatähe' piävä' tengelpunga sehen ollema kõik ytepäidi ja suuruse järjekorran... Lissalt mugavamb jo!

    VastaKustuta
  15. See koerake on kõige vahvam, sellise näoga, et võta sa ainult!:)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)