25.05.11

Koolitöö

Taas kord pean ütlema, et koolis on ju nüüdsel ajal tore käia! Ei pea nina raamatus istuma, vaid võib sõpradega koos toreda videoprojekti valmis nikerdada. Mari pidi grupitööna prantsuse keele tunniks midagi valmistama. Kirke kutsuti appi filmima, temal on ilmselt kõige rohkem videotegemise kogemusi pagasis, sest aegajalt istub ta arvuti ees, et kõike filmitut kenasti kokku sättida! Tegelikult pidin mina viimaks asja viimistlema, sest millegipärast ei tahtnud hääl üldse läbi tulla, vaid kippus hakkima. Panin siis kõik rattakesed ajus tööle ning leidsin mingi ümbertnurga lahenduse, mis asja ära tegi. Hea on vahel muidugi ajurakukesi torkida, kuigi tegelikult oleks ma pidanud juba ammu peale pikka tööpäeva voodis tudima. Mida me kõik oma laste heaks ära ei tee :) Eriti kui laps õnnetu on, sest asi oleks võinud juba tükk aega varem valmis olla, kuid sõpradel oli kogu aeg muid asju ees...

Minu prantsuse keele oskused on väga ähmased. Ega ma täpselt tõlkida ei oska, kuid enam-vähem on selge, et jutt on Kanada ühest suuremast loteriist - Lotto Max - ja mida kõike võidetud rahadega siis endale osta saab! Prantsuse keel on Kanadas teine riigikeel, kuid eks seda õpitakse enamasti umbes nii nagu me kunagi vene keelt, et peab..., kuigi selle mitteoskamine ei tekita üldse probleeme! Ehk ainult Quebecis. Tegelikult on mujal provintsides ka koole, kus põhirõhk on prantsuse keele õppimisel (French immersion). Keskkoolis peab ainult ühe aasta seda õppima, kuid Mari studeerib omal valikul veel teist aastat.

Algkoolis muid võõrkeeli ei õpita, kui just ise vabal tahtel seda ei tee. See tähendab vanemate tahtel, kes oma võsukestele emakeelt tahavad selgeks teha. Koolide juures on tihtipeale kursuseid rohkem levinud keelte jaoks (õieti küll nende jaoks, keda siin rohkem on, nagu venelased, hiinlased, ukrainlased jne). Kuid see on kõik vabast ajast ja ei kuulu õppeprogrammi. Alles keskkoolis võid valikainena midagi muud võtta, olenevalt, mida seal pakutakse. Mari koolis näiteks hispaania keelt, kuid tema huvi on hetkel ainult teadusainetel, hakkab õppima bioloogiat, keemiat, füüsikat ja ma ei tea veel mida :)

Aga siin on igaljuhul noorte video:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)