09.09.11

"Rohelised" linnad


Toronto jäi kahekümneseitsme Kanada ja USA linna hulgas seitsmendale kohale oma puhtuse ja rohelise elamisviisi poolest. Vancouver oli San Francisco sabas teisel kohal. New York, Seattle, Denver, Boston, Los Angeles ja Washington DC tulid riburada järele. Samas oli Toronto taaskasutamise ja "prüginduse" poolest neljas (San Francisco, Seattle, Los Angeles olid esimesed). Ning ega ma ei imesta, sest see on tõesti imehästi organiseeritud siin. Teistest Kanada linnadest jäi Ottawa 12ndaks, Calgary 14ndaks, Montreal 19ndaks. (Siin on uurimus pdf formaadis)


Kõige suuremaks probleemiks on Torontos liiklus! Ühistransport võiks hulga parem olla. Metrooliine on ilmselgelt liiga vähe! Hiljutise teise uurimuse järgi peavad torontolased Kanadas kõige kauem tööle sõitma. Tihtipeale on autoga palju kiirem minna (isegi tipptunni ajal) kui kasutada rongi, bussi või trammi. Minul ka, aga ma eelistan ikkagi rongis raamatut lugeda ja pisut jalutada kui tihedas liikluses istuda. Ma kõnniks või jala, kui elaksin lähemal :)

Huvitav on fakt, et kanadalased on võrreldes ameeriklastega palju teadlikumad ja valmis tegema rohkem rohelise elamise heaks. Arvestades, et nende ressursid ei ulatu alati sama kõrgele tasemele kui USAs, siis on see üsna tähelepanuväärne. Nii et pole siin sugugi väga hull elada ;)

2 kommentaari:

  1. Ma ei ole kursis olmeprügi taaskasutamisega USA-s, aga silma jäi supermarketites kilekottide rohke kasutamine. Kui näitasin, et mul oma kott ligi, siis vaadati imelikult.

    VastaKustuta
  2. USAs käibki vist kilekottide kastutamine täie hooga edasi. Tegelikult ka Kanadas vist välja arvatud Toronto :) Siin pandi ju valitsuse poolt nõue, et kilekott peab maksuline olema. Mõjutas kohe päris vägevalt üldist kasutamist. Paljud poed on välja tulnud oma riidest kottidega, osa on isegi valmistatud taaskasutatud materjalist :) Nii et Torontos shopates on hoopis tavaliseks saanud küsimus, kas soovid kilekotti, ning vastus: ei soovi, sest oma on kaasas. Kui aga sõidan linnast välja, siis topitakse asjad küsimata kilekotti. Pean ise kärme olema, et nad seda ei teeks. Mis ei tähenda, et äärelinnades asuvad poekesed ka oma riidest kotte ei pakuks!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)