29.11.11

Plastikraha Kanadas


Mõnda aega tagasi sattusin Eesti ühest väljaandest lugema, et Kanada vahetab kõik rahatähed juba sel sügisel plastikraha vastu ära. Ma ei saanud muiudgi jätta piuksumast, et ainult 100-dollarised jõuavad esialgu ringlusesse. Järgmise aasta kevadel trükitakse 50-dollarised ja kahe aasta jooksul peaks enamus rahast olema uuest kulumuskindlamast materjalist (polümeerist). Maailmas on üle 30 riigi, kus selline raha kasutuses. Ise olen enne ainult austraallaste raha näinud, kuigi ma pole lõunapoolkerale jõudnud :) Raha tootmine on pea kaks korda kallim, kuid teoorias peavad rahatähed 2 ja pool korda kauem vastu. Vaata lühikest videot uuest rahast:



14.november oli see maagiline kuupäev, millal raha käibele lasti. Meie panka jõudis üks sajane sama nädala lõpuks, tekitades meis palju elevust. Nagu panga uus tööline nimetas, piisab nii kummalistest asjadest, et meid rõõmsalt ärevusse ajada :) Pangatöö ei peagi alati hirmtõsine olema, kuigi me sellist nägu teeme ;)

Nüüd hakkavad vist uued rahatähed kui kuumad saiad minema, sest jõulud on tulemas ning nii mõnigi on juba uurinud, kas saaks uue pruunika raha kätte, et jõulukaardi vahele kingiks panna. Huvitav on see, et viimastel aastatel on 100-dollarine üsna kehva kuulsuse saanud. Paljud poed, eriti väiksemad, lausa keeldusid neid vastu võtmast. Kaotus on ikka kordades suurem, kui 100ga vahele jääd, st kui ei tunne võltsraha ära. Eks näis, kui hästi plastikrahaga läheb. Minu käest võeti nädalavahetusel
küll üks silmagi pilgutamata vastu! Ma ei mäleta, millal ma viimati pangast sajase oleks välja võtnud (tegelikult käib meil arveldamine ikka kõige rohkem plastikkaardi abil), kuid tahtsin oma perel ka rahatähte lasta imetleda :)

2 kommentaari:

  1. Kai tuli täna pangast ka uue 100 dollarilisega ja peaks ütlema, et see on tõesti ilus :)

    VastaKustuta
  2. On hoopis teistmoodi küll, kuigi palju heledamate toonidega, kui praegune versioon.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)