19.06.12

Vahtrapuu viimnepäev


Täna õhtul jõudsin koju sellise vaatepildi juurde... Olimegi jäänud ilma meie vanast suurest vahtrapuust... Tegelikult saime juba aprillis teate, et linn võtab puu maha, sest tüvi on seest mäda. Olin nii õnnetu ja kurb, selline tunne nagu jääks pereliikmest ilma... Küll on hea, et majja kolides istutasime paar kuusepuud, mis visalt iga aastaga aina kõrgemaks venivad. Nüüd pole vähemalt plats täiesti lage.



Klõpsisin kevadel mõned pildid lastega. Eks neid fotosid ole rohkem, kui nad väikesena puu otsa ronisid ja seal mängisid. Mängimised on nüüd küll jäänud kaugetesse aegadesse. Ei ole meil ka enam mingit vahtralehtede riisumist ja lehehunnikutes möllamist.


Vahtrapuu kandis aprillist saati seda punast märki küljes. Ei lasknud meil meelest minna, et jääme suurest varjuandjast varsti ilma. Lapsed teatasidki peale puu mahavõtmist, et tuba on meil nüüd liiga valge :)


Pilte klõpsates jäi juure lähedal sima väike vahtrataim, mis võiks ju vana koha endale saada. Täna lähemalt kändu uurides, polnud aga taimest enam jälgegi näha. Tahtsin ka vaadata, mitu kasvuringi puul oli, aga pidin tunnistama, et linn polnud udu ajanud. Puutüvi osutus keskelt tõesti päris pehmeks. Ei tulnud mul rõngaste lugemisest midagi välja. Sügisel pidid nad asemele istutama kas tammepuu või punaste lehtedega vahtra. Ise mõtlesin, et ega kasest ka ära ei ütleks. Samas on ju tammepuu lausa eestlaste rahvuspuu.


Lisaks veel linnapoliitikast puude suhtes. Kui sul endal tuleb mõte teatud suurusesse jõudnud puu maha võtta (mille diameeter rohkem kui 30cm), siis võid omaalgatusliku tegevuse eest nende käest trahvi saada, mis sest et puu sinu maa peal asub. Pead linna käest luba küsima, mis muidugi maksab raha, ning siis palkama mõne firma, kes puu kallale läheb, nii et see kellelegi ohtlik poleks. Ma ei oskagi öelda, kas meie puu asus linna maa peal või mitte. Arvestades, et sellega oleks mingil hetkel tulnud tegeleda, siis praegu vähemalt ei pidanud me sentigi kogu tegevuse eest välja käima. Rääkimata puust, mis nad istutavad asemele.

4 kommentaari:

  1. Oh, kui kahju puust. Hea, et teil oli aega selle m6ttega alates aprillist harjuda. Oleks olnud muidugi palju hirmsam, kui puu oleks m6ne tormiga maja peale kukkunud, aga no kahju ikkagi.

    Heade soovidega,
    Eva

    VastaKustuta
  2. Meil võeti paar aastat tagasi naabriaiast suur puu maha ja siiani on kurb olla, taevas on liiga lage. Linnud laulavad nüüd kaugemal. Aga tormide ajal on muidugi muretum, kui haiget puud maja lähedal pole. Meil siin saavad majaomanikud linnalt flaiereid, millega saab lasta omale saata 10 tasuta puud. Võid terve aia täis istutada. Ja linnas on paar aastat olnud kampaania - tänavad roheliseks, hästi palju uusi puid on istutatud.

    VastaKustuta
  3. Väga harjumatu on ilma puuta olla. Nii nagu ütled, et taevas on liiga lage.
    Mulle meeldib see kampaania, et istuta palju puid. Siin võib ka linna käest paluda, et tahad puud. Keegi ütles aga, et pead puu ise kinni maksma. Ja suuremad puud on päris kallid.

    VastaKustuta
  4. Ma vist ei oskaks nüüd õige maja ette keerata:)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)