10.06.12

Vehkida peaga või mitte...


Juhtusin vaatama ühte vanemat "Ringvaate" saadet, milles saatejuht Anu Välba istub peale 18-aastast pausi autorooli (nagu aru sain, on tal load küll olemas, kuid ta pole kunagi õieti sõitnud). Mulle jäi kõrvu üks tähelepanek, mis autokooli juhendaja ütles: autojuht jälgib ümbritsevat ainult silmadega ja ei vehi peaga. Tõsi, ei pea küll vehkima, aga... Tean mitut Eestist tulnud kogemustega autojuhti (üks neist lausa proff ja üks minu kaasa ;), kes kukkusid oma esimesel autosõidu eksamil siin Kanadas läbi. Põhjuseks muuhulgas justnimelt see ainult silmadega ümbruse jälgimine. (Mina sain kahest kohustuslikust eksamist esimesel märkuseks, et ei vaadanud iga 8 sekund tahavaatepeeglisse, kuid õnneks midagi muud suuremat ei olnud ja sain läbi, teisel eksamil keerasin igaks juhuks pisut pead, et ta seda märkaks - autodes kaameraid ei ole, mis silmi jälgivad ;) 

Niisiis, kui sa siin ikka peakest oma kaela otsas ei keera ja ei näita, et rida vahetades või vasakule/paremale pöörates kontrollid pimedat nurka või jalakäijaid/jalgrattureid, siis ikka kukud läbi kolinaga! Ja ma saan täiesti aru, miks seda nõutakse. Kuigi ma olen meie autol peeglid sättinud vastakalt harjumuspärasele nii, et näen päris hästi ka pimedat nurka (ühe kohaliku autokooli juhendaja soovitus), siis ei kujuta ma ette, et siinses tihedas liikluses ma igaks juhuks ka oma silmaga ei vaata üle, kas kõrvalrida on tühi, või jalakäija ei astu auto ette, kui ma paremale/vasakule keeran! Niisama huvitav tähelepanek erinevatest stiilidest ja ootustest autojuhile ning väga aktuaalne, mil Mari harjutab oma esimeseks autojuhieksamiks :)

6 kommentaari:

  1. Nii nunnu pilt :-)
    Aga seniks Mari jaoks pöidlad pihku!!!

    VastaKustuta
  2. Selliseid asju on ikka vaga hea teada, kui uues riigis eksamit sooritama hakkad.
    Marile edu ja tugevat narvi! Kui vanalt seal autojuhilube taotleda saab ja kas alguses ollakse piiratud 6igusega autojuht v6i v6ib kohe hakata yksi ringi s6itma?

    Tervitan,
    Eva

    VastaKustuta
  3. Kui pead ei keera, siis mitte ei kuku läbi, vaid teed suht varsti avarii. Peeglitest EI PIISA.

    Mis koolis eestis seda "silmade" juttu räägitakse? Minu autokoolis kästi küll enne manöövrit korralikult pead keerata ja küljeaknast välja vaadata.

    VastaKustuta
  4. Siin saab 16-aastaselt teha teooriaeksami (mille peale võid harjutama hakata) ja siis aasta pärast sõidueksami (mille peale võib üksi sõita, aga teatud piirangutega, osaliselt seotud vanusega).

    Mis koolis seda juttu aeti, ei oska öelda. Vaata septembrikuu Ringvaate saadet, kahjuks ei oska öelda, millist täpselt :) Olen nõus, et minu meelest ei piisa ka ainult silmadest. Ja hea meel, et ikka teistsuguseid õpetajaid ka on ;)

    VastaKustuta
  5. Ma suht ammune autokooli lõpetaja Eestis ja minu sõiduõpetaja ütles ikka, et peegel rohkem huulte värvimiseks, turvalisuse huvides keera pead ka...

    VastaKustuta
  6. See peegli kasutamine autos huulte ja silmaed värvimiseks on siin mõnel ka väga moes, ja sõidu ajal :)
    Teisalt olen ka metroos näinud noori naisi meikimas!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)