04.01.13

Elagu Eesti, Henno!


Kanada-eestlaste hulgast lahkus arhitekt Henno Sillaste, kes Eestiski jättis mitmete hoonetega oma jälje. Paljudele on kindlasti tuttav Tallinnas Vabaduse väljakul Kawe Plaza büroohoone, mis justkui terava ninaga laev läbi linna mere poole suuna seadnud. Ja oma välimuselt võikski Henno pigem merekaruna kaptenisillale panna kui kontorisse hooneid projekteerima. Ma pole just agar jagama kurbust, mis valdab mind paljude siinsete toredate eestlate lahkumisega, kellega olen ühel või teisel viisil kokku puutunud. Kuid Henno surm puudutas kuidagi eriti sügavalt.

Tol aastal, kui me Kanadasse tulime, ja eestlaste seltskonnas ringi hakkasime käima, saime päris palju imestavaid ja noomivaid märkusi, kuidas me küll Eestist ära võisime kolida. Muidugi ei hakanud me kõigile seletama, et tegelikult olime juba Rootsis mõnda aega olnud, enne kui Kanadasse jõudsime. Võtsime lõpuks neid kommentaare väikse õlakehitusega vastu, piinatud naeratus huultel. Teisalt oli muidugi neid, kes väga sõbarlikud ning kenad ning toetavad. Henno oli üks esimesi, kellega kokku puutudes tundsin end justkui normaalse inimesena. Imestasin, kas tõesti leidub siinsete hulgas nii fantastiliselt lahedaid isikuid. "Olete kindlasti tüdinenud juba nendest küsimustest, miks te ära tulite?" uuris ta meilt kaval säde silmanurgas. Ning mõni hetk edasi esitas ta juba suurele ringile küsimuse: "Kuidas siis on? Kes teist nüüd kotid pakib ja vabasse Eestisse kolib? Just nii nagu te siin alati lubanud olete!" Mispeale kostis ruumist vaid ebamäärast pobinat. Ta ise jäi ikka siia, kuigi käis väga tihedalt Eesti vahet. Tema tütar aga kolis Eestisse.


Henno sündis Tallinnas 1936.aastal ohvitseri perre. 1944.aastal põgenesid nad emaga Saksamaale (isa tapeti venelaste poolt) ning 1949.aastast elas ta Kanadas. Siin sai temast tugev eesti asja eestvedaja. Ta oli suviti Kotkajärvel toimunud Metsaülikooli üks vaimsetest isadest. Ning ta ei kartnud kunagi ühendust hoida Eestiga, kui siin paljud vahet tegid Eestisse jäänute puhul: need olid kas sugulased või kommunistid... Mul on kahju, et meie laste sünniga ja muude murede kõrval jäi suhtlemine temaga ajapikku kasinaks. Õnneks nägin teda ikka aegajalt pangas, kus proovisin ikka kenasti abiks olla. Alles  hiljuti astus ta sealt läbi ning lubas varsti jälle asju ajama tulla. Ma poleks kunagi arvanud, et enam teda ei näe... 

Tema "Elagu Eesti!" teretuse asemel jääb mulle alati kõrvu kajama.

ETVs näidati paar aastat tagasi intervjuud Hennoga saates "Püramiidi tipus". Youtube'is on need ka üleval. Panen siia sealt võetud kolmanda osa, kus on juttu Kawe Plazast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)