05.02.13

Hüvasti ühesendine münt


Selline pilt tervitas kanadalasi, kui nad esmaspäeval Google lehe lahti lõid. Kanada riik otsustas juba eelmisel aastal loobuda penniste kasutamisest (kuigi lükkas ametliku kuupäeva selle aasta veebruari), sest selle tootmine oli kulukam kui raha ise väärt (umbes 1,6 senti). Järgmiste aastate jooksul peaks umbes 82 miljonit kilogrammi metalli rändama Kuninglikku Rahapatta tagasi. Kokku peaks olema neid ringluses umbes 35 miljardi ringis (nii palju on neid välja lastud aastast 1908) ning asjamehed arvavad, et umbes kolme kuni nelja aasta jooksul kaovad need täielikult ringlusest. Poodides ümardatakse makstav arve lähema viie sendini, kui makse tehakse sularahas. Maksumaksjale tähendab see umbes üheteist miljonilist kokkuhoidu aastas!

Nii nagu vanemad rahatähed, ei kaota aga penngi oma väärtust. Võid ikka rahumeeli neid panka tagasi tuua (või poes kasutada, kui kaupmees nõus on). Pean ütlema, et ega ma väga seda raha taga ei nuta. Tegi ainult koti raskeks ning pangatöös nõuab 25-dollarise mündiste karbi tõstmine parajat musklitööd. Isegi rahavedajad teevad õnnetuid nägusid, kui neid rahakarpe tagasi saadame. 

Meil on kodus ka üks suur purk penne täis kogutud. Lastel oli vahepeal mingi komme just neid meie rahakotist otsida. Arvutamise said nad väga hästi selgeks :D Nüüd lasin neid siiski kokku rullida, et panka viia. Samas näppisin neid münte ja mõtlesin, kas ei võiks neid näiteks hoopis kasutada Hiiumaa rahvarõivastele rõhkude valmistamiseks. Mul oleks siis selline eesti-kanadalik rahvarõivas :) Ehete peale pole aga ainult mina tulnud. Üks usin kanadalane müüb sendistest tehtud sõrmuseid ja ripatseid päris edukalt. Nüüd, mil raha kaob, isegi palju edukamalt. Või hoopis kaunsitada pennidega pildi- või peegliraam... või hoopis midagi muud. Vist jätan veel mõneks ajaks meie pennid ikka koju ;)

Kanada pole aga ainuke riik, kus nii väikesed mündid ringlusest kadunud. Olin üllatunud, et näiteks Soome polegi kunagi alustanud 1- või 2-eurosendiste tootmisega. Rootsist tean juba ammu, et öörid on ajalugu. Lisaks veel hulga riike. Kanadas aga on juba hakatud rääkima, et viisendiste eluiga on ka täis saanud. Ning need tuleks juba lähemal ajal ringlusest kaotada, sest nad tekitavad riigi rahakotile paraja augu. Eks näe, kuis asjad lähevad. 

Pean ise tunnistama, et kasutan sularaha üsna vähe. Kõik ostud panen enamasti krediitkaardi peale (palju harvemini kasutan nüüd deebetkaarti). Ma olen üks nendest tarbijatest, kel krediitkaart täielikult ainult enda hüvanguks ning eriti palju tulu kaardiväljastajale ei too. Olen valinud sellised kaardid, mis iga mu ostu pealt teatud protsendi raha/dividende tagasi maksavad ja millel muidugi puudub hooldustasu. Ühe käest saan iga kuu, teiselt kord aastas päris korraliku kopika tagasi. Olen liiga tüüpiline eestlane, kes peab võlga ikka võõra omaks ja iga arve ka sendi pealt õigel ajal kinni maksab :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)