24.02.13

Palju õnne, Eesti


Hetkel vaatan küll presidendi vastuvõttu, kuid eile õhtul sai käidud Toronto Eesti Majas vabariigi aastapäeva tähistamas. Kohal oli hulgaliselt tähtsaid külalisi (mõned ministrid ja parlamendisaadikud) ning vähemtähtsaid tegelasi (meie ;). Kõige tähelepanuväärsem oli ehk Kanada kodakondsuse, immigratsiooni ja multikultuususe ministri Jason Kenney sõnavõtt. Nimelt on plaanis Ottawas püstitada mälestusmärk kõigile kommunismi ohvritele (loe siit lähemalt). Kuna umbes sajand tagasi üles kerkinud kommunistlik rezhiim pole sugugi parem kui fashism, siis on viimane aeg mõelda nendele, kes selle valitsuskorra all oma elu kaotanud (ligi 100 miljonit) või ühte või teistpidi kannatanud. Kui fashism on igat pidi hukka mõistetud, siis kommunism on nii mõneski riigis ikka veel kehtiv ning kui haakristi ikka väga kergesti oma t-särki kaunistama ei panda, siis sirp ja vasar tundub pigem mingi protestimärgina. Kui me ei räägi rohkem sellest, mida kommunism tegelikult tähendab, siis ei kao see kunagi.

Külalisi oli veel lätlaste, leedulaste, ukrainlaste, ungarlaste jne hulgast. Üks läbi daam pidas mind kinni ning kiitis väga minu eesti mustriga kampsunit (rahvariideid meil Tomiga seljas ei olnud, küll aga eesti kampsunid ;) Lätlane imestas, et kas tõesti eesti muster, sest see tundub väga skandinaaviapärane. Ise olevat ta ikka mõelnud ka Tallinna külastamisele, kuid sõit sinna Riiast on ju väga pikk. Nüüd, kui ta vaatas ekraanil jooksvaid fotosid Tallinnast, siis tundus see nii kodune ja tuttav. Kinnitasin, et eks need vanalinnad olegi sarnased, kuigi Riia on ikka tükk maad suurem. Soovitasin ikka Tallinnast ka läbi astuda ning eesti kampsun osta :D

Õhtu lõpupoole esinesid noor sopran Kristina Agur, tenor Stephen Bell (loe temast Eesti Elust või külasta ta lehekülge) ning Avo Kittask. Võtsin seda ka linti. Päris lõpus hakkas mängima Ricki Hiire tantsuorkester, kuid selleks ajaks olime juba teel koju. Tom oli eelmisel päeval terve päeva suusatanud ning pidupäeval juba kella viiest üleval olnud. Ei ole me enam noorukesed, kes võivad vabalt mitu ööd-päeva puhkamata tegutseda :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)