15.03.13

Juhiload 2


Umbes poolteist aastat tagasi kirjutasin, kuidas Mari käis juhilubade jaoks teooriaeksamit tegemas. Vahepeal on ta jõudnud käia autokoolis, mis siin kohustuslik ei ole, kuid soovitav, sest kindlustus tuleb hulga odavam. Ning nüüd on edukalt läbitud esimene sõidueksam. Teoreetiliselt oleks võinud ta seda juba 8 kuud peale teooriat teha, kuid kool ja muud tegemised võtavad oma aja ning eks see nõnda venis, viimaks pidime veel eksami lükkama koolivaheajale, et selleks parem aeg leida. Oleks võinud ka kohe peale autokooli ühel laupäeval teha, kuid nad nõudsid selleks lisaraha. Mis tundus natuke imelik ja altkäemaksuna :) Tom küsis Marilt, kas tahab ikka ise minna ausalt ja kenasti eksamile, ning ta on nõus selle raha hoopis siis Marile andma. Mari ei lasknud seda kahte korda öelda :) Vahepeal saigi siis hoopis rohkem sõitmist harjutada. Ning seda peamiselt Tomi juhendamisel, sest mul oli millegipärast ebamugav Mariga sõita. Mitte, et ta halvasti sõidaks, lihtsalt emana kadus ära äkki tunne, et kontroll on minu käes ja ma ei saa oma last korralikult kaitsta.

Tegelikult istusin ikka eksamipäeva hommikul lapsega autosse, sest issi oli tööl. Viisin Tomi hästi vara (kella kuueks) kohale, et ise tagasi tulla (oleme endiselt ühe autoga pere), sest metroo ei hakka nii vara veel sõitma. Harjutasime siis Mariga veel edaspidi ja tagurpidi parkimist (vahepeal hüppasime veel poest läbi, et lapsele uued teksad osta), paralleelset parkimist tänava ääres seisvate autode vahele ning sõiduteel ümberpöördu. Lisaks veel mõningaid näpunäiteid, mis mul enda eksamist meeles. Näiteks peaksid silmad umbes kaheksa sekundi tagant tagavaatepeeglis käima, mõlema poole pimenurka tuleb korralikult pea keeramisega kontrollida (et ikka eksamineerija märkaks) ning käisime ka kõik nupud ja vidinad autos üle. Kui koju jõudsime, oli Kirke just sõbrannade juurde minemas, et sealt koos neljanda sõbra juurde bussiga sõita. Küsisin, kas Mari on nõus nad ära viskama :) Ega ta praktikast ära ei öelnud. Üks Kirke sõpradest arvas, et Mari sõidab väga hästi! Hoopis paremini kui mõni, kes juba paarkümmend aastat roolis on olnud!

Eks Mari pisut ikka muretses ja pabistas enne eksamit, kuigi ma lohutasin, et hullu pole, kui läbi ei saa (issi kukkus ju siin ka esimesel korral läbi ;) Saab ju uuesti proovima minna. Igal juhul jätsin Mari kiitsaka eksmineerija hoolde, kes alguses seisis auto taha ning hõikas Marile käsklusi pidurdada, suunda näidata, signaali anda jne. Ise läksin kevadpäikest nautima. Jalutasin pisut ringi ja kuulasin raamatut, kui juba helises telefon: "Emme, ma olen valmis! Ma sain läbi!" Minu meelest polnud veel viit minutitki mööda läinud. Tundus, et Mari jättis väga hea mulje, sest kui me enne nägime, kuidas ühel lasti mitmet-setmetpidi parkida ning ei tea mis veel teha, siis Marilt seda kõike nii põhjalikult ei nõutud. Tom on hea töö teinud ja Mari päris tubli õpilane olnud! Mina ka natuke ;) Sest eksami käigus pidi Mari parkima tänava ääres ühe auto taha ning seda me olime hommikul põhjalikult harjutanud (Maril oli muidugi eriliselt hea meel, et ta seda minuga lihvinud oli).

Nüüd siis on tal õigus üksi rooli istuda. Ning ka kiirteedel sõita. Alkoholi sisaldus veres peab aga 0 olema (tegelikult uute seaduste järgi ei tohi ta joonud olla kuni on 21). Muidu on lubatud kogus veres 0,08. Nii et klaas veini või õlu saad ikka peol kaasa juua. Ta ei tohi juhtida autot, kus kaasreisijate jaoks puuduvad turvavööd. Ning mõni aasta tagasi toodi sisse veel mõned ranged reeglid, sest liiga palju õnnetusi juhtus noortega. Esimesed kuus kuud peale sõidueksamit ja kuni 20. eluaastani tohib sul olla südaööst kuni kella viieni hommikul vaid üks kaasreisija, kes on alla 20. Edaspidi, kuni teed viimase eksami või saad 20, võib neid olla kuni kolm. Samas need piirangud kaasreisijate kohta ei kehti, kui ees istub üks täiskasvanud, kel juhiload juba pikemat aega olemas. Nii palju siis siinsetest reeglitest. Lisaks veel see, et Maril on aega kuni 21.eluaastani, et teha ära viimane sõidueksam (5 aastat alates teooriaeksamist). Muidu kaotab praegune kehtivuse. Aga ma arvan, et ta teeb selle aasta pärast juba ilma mingi probleemita ära :)

Pildil on mul kolmene Mari, kes juba siis autoroolis sõbrannat sõidutas. Ongi nii, et nüüd on ta ainuke oma eestlastest sõprade hulgast, kes seda ka tegelikult juba teha saab (välja arvatud öösel ;). Üldiselt ei ole noored niisama hakkajad lubasid tegema, kui minu eakaaslased kunagi. Tol ajal sai ju ka kohe sõidueksami ära teha ning siis elatigi aina roolis. Mari kanadalastest sõprade hulgas pidi vist mõned noormehed olema, kel load käes, kuid tüdrukutest ei tea ta kedagi. Minul on hea aga hea meel, et üks sõitja juures. Nüüd saab teda ju kergesti vajadusel poodi saata ;) Ja ma ei pea ka tüdrukuid edasi-tagasi karatesse sõidutama, kui Tomi pole.

3 kommentaari:

  1. See on ju väga tore uudis.Palju õnne! Mis aga puudutab neid sõidutamise ja sõitmise ja kaasreisijate reegleid, siis need on küll ikka päris huvitavad lugeda :D Väga harjumatud ja pole aimugi, et midagi võib olla niimoodi ära reguleeritud :D Jälle teadmisi juures !
    Kena nädalavahetust

    VastaKustuta
  2. Palju 6nne varskele lubade omanikule! Minu meelest on see Kanada lubade taotlemise systeem nii huvitav. Maletan et juba sinu raamatut lugedes tundus see huvitav ja inimlik.
    Ega muud, kui et NAEL KUMMI! :)

    Tervitades!
    Eva

    VastaKustuta
  3. Aitäh! Eri riikide reeglid asjade kohta, mis meid puudutavad, on mullegi huvitavad :) Muide suur vahe Eestiga on ka selles, et kuigi me teeme siin automaatkäigukastiga eksami - absoluutne enamus autosid müüakse just sellised, siis ei takista see meil manuaali taha istumast. Mingit erimärgistust juhilubadel ei ole. Samas ei kiputa aga manuaaliga sõitma, kui ikka teadmised puuduvad (mina kuulun nende hulka, kes õppis manuaaliga sõitma, kuid praktika tegelikult puudub). Ilmselt usaldatakse inimesi küllalt, et neil ikka mõistus peas on (ning ei kiputa autorooli, kus hakkama ei saa). Nii et eraldi märki külge ei pea panema.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)