02.04.14

Kanada nutikad teismelised


Eile lugesin lehest huvitavast tulemusest Kanada noorte kohta, kes platseerusid seitsmendaks oma probleemilahendusoskusega (PISA testi üks osa). Inglise keelt kõnelevate riikide seas, oli Kanada esimesel kohal. Nendest eespool Singapore, Jaapan, Korea, ja neli regiooni Hiinas.  Eestigi esines täiesti kenasti. Oli kaheteistkümnes. Ainuke suur vahe on ilmselgelt selles, et kui eestlaste tulemused sõltusid paljuski kooli asukohast ja õppekeelest, siis Kanadas ei tähendanud, millise taustaga sa olid või kus õppisid. Olen alati leidnud, et hoolimata siin mõningate lapsevanemate mingist tobedast kinnisideest, kuidas teatud koolid on paremad, siis päriselt pole sellel mingit alust :) Tundub, et õpetajate tase on igal pool väga kõrge (õpetajate kolledzhitesse on suur tung, vähesed saavad aga sisse) ning koolide vahel jagatakse ilmselt raha üsna võrdselt (kooli sissesaamiseks ei ole teste, lähed oma rajoonikooli; kui tahad mujale, siis pead lootma loosiõnnele). Algkool, kus minu tüdrukud käisid, on siin meie ümbruskonna keskklassi jaoks liialt täis immigrante ja järelikult on õppetase madal! Tegelikult on see täiesti jama jutt. Ja kordan jälle, et pigem on immigrantide lapsed palju rohkem õppijad kui teised. PISA probleemilahenduse testi Kanada tulemuste analüüs ei näidanud mingit vahet, kas olid "kohalik" või mujal sündinud. Samas Ontario, Briti Kolumbia ja Alberta olid Kanadas esirinnas (muide, seal on ka kõige rohkem immigrante ;)

Probleemide lahendamisel tuli esineda kõige rohkem oma nutikusega, õpitud faktidega polnud seal palju midagi peale hakata. Kuigi hea akadeemiline haridus on oluline, siis tulevane tööandja hindab palju seda, kuidas töötajad oskavad igas olukorras konstruktiivse lahenduse leida. Tegelikult olen rõõmsalt üllatunud, kuidas kanadalased esinesid, loodan, et see on ka mingi näitaja minu tüdrukute kohta ;) Ma ei tea küll, mida juurdelisatud foto nende tarkuse kohta ütleb :D

Kes tahab proovida ka oma probleemilahendamisvõimet, saab seda siin inglise keeles teha.

2 kommentaari:

  1. Mulle on silma jäänud, et Kanada immigrantide hulgas domineerivad asiaadid just neist samadest riikidest, kes alati sarnastes haridust hindavais edetabelites esirinnas on.
    Kanada haridussüsteem tundub kadestusväärne küll, kõigile lastele võrdsed võimalused antud, mitte nagu UK-s, kus palju oleneb vanemate rahakotist. Rikkad panevad lapsed headesse erakoolidesse, vaesemad püüavad muretseda elamise kanti, kus on heatasemelised riigikoolid.Selline klassiühiskond ei meeldi mulle sugugi, juba lapsest peast on su koht ette määratud.

    VastaKustuta
  2. Üleüldiselt pisut üle poole tulevad Kanadasse just Aasiast - enamus maanduvad Briti Kolumbias. Järgmisena on Aafrika, mille osakaal just viimasel ajal suurenenud ja siis alles Euroopa. 20% elanikest on väljaspool Kanadat sündinud.
    Natuke statistikat :)

    Huvitav on see, et need immigrandid Suurbritanniast, kellega olen kokku puutunud, nimetavad just seda, et neile meeldib siinse ühiskonna võrdsus. Mitmed on just oma laste ja koolituse pärast Kanadasse kolinud.
    Eks siingi ole erakoole, mis mingis sfääris ehk annab eeliseid, st kui hästi läheb, siis on sul soodsaid tutvusi, kuid samas tean neid, kes just sellised koolid lõpetanud ja nüüd mingit lihttööd teevad. Vanemate suurimaks nördimuseks. Ma ei ole küll kunagi tundud, et mu lapsed millestki ilma on jäänud :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)