01.08.15

Kanada Kuninglik Rahapada

Nüüd jään piltidega natuke hätta, sest Kuninglikku Rahapada külastades on pildimasinad vaja ära peita! Sest äkki võib mõni suli müüride vahele peidetud saladused endaga kaasa viia ja kusagile maha müüa. Või nõnda ma arvan :) Mõned fotod klõpsisin maja eest, kus sai "omanäolisi" münte luua. 

Internetisügavuste abiga sain siia ühe pildi, millel vasakpoolsed kaks Ottawa rahapajast (keskmine on väravatest, kust saad tegelikult sisse), ning paremal pool on Kanada teine rahapada, mis asub hoopistükkis Winnipegis, Manitobas! Nimelt ei ole juba aastaid Ottawas toodetud münte, mis Kanadas igapäevaselt ringluses. Need vormitakse hoopistükkis enam-vähem Kanada keskpaigas. Sealt on ju neid kergem mööda riiki laiali vedada :)



Kel iganes aega, kui Kanada pealinna külastamas, soovitan astuda rahapajast läbi. Võid väikese tasu eest osaleda ekskursioonil, mille käigus näed tõesti ära, kuidas mündid sünnivad. Nüüd muidugi vaid spets väljaanded, hõbedast ja kullast mündid, mida jahivad kollektsionäärid. Muide, kui paljud teavad seda, et plastkarpi pandud münt peaks sinna ka jääma, sest niipea kui karp avaneb, langeb mündi väärtus vaat et summale, mis esiküljele märgitud või ehk hõbeda hinnale. 

Meil oli au aga käes hoida ühte hõbemünti, millel kaunistuseks Swarovski kristallid ja mis oli ühe ekskursiooni käigus karbiga maha kukkunud ning purunenud, st karp läks praguliseks :) Nüüd siis oli meil tavalistel hingedel võimalus nii uhket eksemplari oma käes hoida! Ilus tõesti! Tegelikult on need erimündid tõesti kaunid! Samas poes on praegu toodetu kõigile müügiks. Kõige odavamad olid minu meelest kusagil 25 dollari ringis. Selle kristallmündi eest, mis muidu vaid nominaalselt $20 väärt, siis endale koju soetamiseks peab lisaks veel sada taala välja käima! Ise vaatasin hoopis huviga nahast rahkotte, kui nad oleks natuke väiksemad olnud, siis vast leiduks mu rahakotis nüüd uuem rahapung.


Kõige kallim praegu müügil oleva mündi saab $69 tuhande dollari eesti kätte - kullast 1kg kaaluv vahtralehega ja teine Loonie Toons tegelasega. Nende ostmiseks pead siiski tootjatele otse helistama :)  Ma ei tea küll, kes endale neid ostavad, aga ilmselt ostetakse. Mõlemat münti on tehtud kümme tükki! Järgmise hinnaks on tagasihoidlikud $32 tuhat dollarit. Ei tea, kas sellele summale tuleb ka käibemaks juurde lisada :D

Kanada tegi ka mõned aastad tagasi maailma kõige suurema mündi, mis kaalub 10kg ja mille väärtus 1 miljon. Kuna ilma peal on riike, kes tahavad ikka ise kõige-kõige olla, siis kolm aastat tagasi tuli Austraalia veel suuremaga välja. Kuigi Kanada hoiab ikka esikohta selles, et nende kuldmünt on kõige puhtamast kullast (99.999 vastu ei saa keegi, isegi mitte austraallased oma 99.99-ga). Ja kanadalased ei avalda, milliste meetoditega nad seda saavutasid! Sellepärast ei tohi ka vist pilte võtta ;) Tegelikult oli neid Kanada miljonilisi münte tervelt viis, mis kõik ka ära osteti. Üks läks Saudi-Araabiasse ja on kasutusel kohvilauana :D Praeguseks on puhtalt kulla väärtus nendes kasvanud ligi 3 miljonini! Muide rahapajas toodetakse ka tõesti investeerimismünte, aga ikka väiksemas väärtuses.

Põnevatest faktidest, millest mul aimugi polnud, nimetaks seda, et Kanada riigijuht ehk siis kõigile rohkem teada-tuntud Briti kuninganna, peab kanadalasi väga südamelähedaseks, või on ta lihtsalt kaval poliitik ;) Nimelt on ta Kanadas palunud vorpida münte, mille teisel küljel on küll tema pilt, aga ilma kroonita (ta isa oli ka muide ilma)! Miks nimetan, et kaval poliitik, siis tähtis on teada, kui paljud tegelikult seda kuningakoda õieti Kanadas toetavad :) Mina olen üsna neutraalne, tundub lihtsalt nii iganenuna, et kuninganna Kanada valitseja. Aga eks see ole kõik sümboolne, traditsioonidest kinni hoidmine. Minu pärast võib ta olla või mitte, ja kas tal on kroon või mitte, et muuda mu elu üldsegi mitte! Nii palju veel, et väga asjalik naine. Kui ta krooniti, siis keeldus ta poseerimast müntide jaoks krooniga, vaid tal oli pärg peas. Aastatega kasvas aga krooni suurus ja viimaks siis ainult Kanada jaoks on ta ilma! Siin need valitsejad reas on. Kõige viimane on sel aastal brittide müntidele pandav pilt (krooniga).


Teine huvitav fakt on see, et müntidel vahetavad valitsejad, kuhu poole nad vaatavad. Ühe erandiga, nimelt oli neil juba valmis tehtud münte Edward VIII näoga. Need ei jõudnud ju kunagi ringlusesse, aga see tähendas, et järmisel mündil olev Georg vaatab samale poole kui eelmine kuningas st ta isa.

Nüüd sai pikk mündijutt kirja. Lisan veel, et meil oli võimalus näha ka Vancouveri olümpia medaleid ja valuvormi. Kanada Rahapada võtab ka teiste riikide münditellimusi vastu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)