17.03.14

Kuidas saime 24-tunnise alkoholi ostu keelu...

Kui keegi oleks mulle enne eelmist suve teatanud, et LCBO (ehk kohalik riiklikult kontrollitud alkoholipoe kett) ei müü sulle veini, sest alaealised lapsed on kaasas, siis oleks ma arvanud, et ta ajab täielikku udu. Aga just nii juhtus meiega! Tahtsin juba tookord sellest kirjutada, aga Tom jõudis väga põhjaliku ja värvika aruande teha (loe siit) ning siis otsustasin, et ootan ära, mida LCBO mulle vastab. Sest kogu asi tundus nii jabur, et loomulikult kirjutasin neile, pärides aru, miks me nende löögi alla sattusime.
Lühidalt, hüppasime LCBOst läbi Eestist tulnud sõbranna ja Kirkega, sest õhtul pidid külalised tulema. Soovitasin eestlannal osta Eestisse kaasa jääveini ning lisaks valis ta veel midagi. Kuna meie olime Tomiga ostudega valmis, läksime maksime pudelite eest ära. Kirke jäi sõbrannaga. Kui nad kassasse läksid, küsiti Kirke käest ka isikut tõendavat dokumenti, mida tal muidugi polnud (ja mille peale Kirke väga ära ehmatas, kinnitades, et tema ei joo! Tegelikult on mu mõlemad tüdrukud sellised, kes keelduvad isegi konjakiga immutatud torti söömast :) Kuna müüja kahtlustas, et pudelid võivad olla mõeldud Kirkele, siis keeldus ta raha vastu võtmast. Tom arvas, et mis jama, astus autost välja ning läks tagasi poodi, et ise need kaks pudelit kinni maksta. Aga selle peale läks nali lahti... talle keelduti müümast, sest loomulikult oli siililegi  selge, et ta viib need Kirkele! Mingid seletused, et autos on juba ostetud pudelid (üks sama marki, mis sõbranna pidi ostma), ei aidanud. Eks Tom lonkis kurvalt tühjade kätega välja ning oli juba autole tuure peale panemas, kui otsustas, et nii ikka ei saa. Ta läks asjale selgust saama. Asi läks nii kaugele, et juhataja tuli välja, kes muidugi astus müüja selja taha, ning mingit müüki ei toimunud. Nii palju siis sellest. Tasub Tomi lugu lugeda muidugi :)

Mina olen vahel selline usin, kes ei taha asju niisama jätta ja kirjutasin LCBOle. Eks nüüd annan vastustest aru, mil kogu see lugu uuesti jutuks tuli (ja siin lühemat või kauemat aega elanud kaasmaalasi kahtlevalt pead vangutama pani), kuidas Kanadas võib juhtuda, et alaelaiste lastega alkoholipoodi tulnud vanemad võivad sama targalt tühjade kätega poest tagasi kõmpida ja kangema kraami ostukeelu peale saada. Kaalusin isegi lehte kirjutada, või vähemalt läbi kohaliku eestlaste ajalehe asja valgustada, aga pisikeseks mõtteks see tookord jäigi.

Kõigepealt muidugi küsimus, kas me üldse enam tohime sinna poodi oma nägu näidata või võime elu lõpuni alkoholist suu puhtaks pühkida. Vastuseks: meile ei müüda mitte midagi 24 tundi peale seda, kui keeld peale pannakse (keelaja on loomulikult kassapidaja, sest selline üliuhke õigus talle juba antud on). Lisaks nimetati, et kauplustes on kenasti korvid ja kärud olemas. Parem on kui lapsed/teismelised üldse pudeleid ei katsu või oma abi ei paku nende kandmisel. Veelgi parem on, kui me riiulite vahel jalutades nendega ei räägi, sest võib jääda mulje, et me arutame, millist pudelit meie võsukesed tahvad kodus proovida! Muidugi teeb võõras keeles rääkimine asja veelgi keerulisemaks, sest poetöötajad ei tarvitse aru saada, millest jutt käib :)

Kui seda lugu töö juures rääkisin, siis keegi ei uskunud, mis juhtunud oli. Üks minuvanune siin üles kasvanud naine, kes on nelja lapse ema, rääkis, et kui tema alkopoodi läheb ja lapsed kaasas, siis on ta lasknud neil küll pudeleid hoida. Nad on isegi arutanud, millist sorti osta, mis isale näiteks meeldiks. Siiani pole tal kordagi mingit probleemi tekkinud. Kui selle koha pealt LCBO esindajal küsimuse esitasin, peale umbes kahekast emaili, mis ma temaga vahetasin, jõudsime tagasi punkti üks, st ta kirjutas mulle sama jama, mis esimeses kirjas, et ei tohi katsuda ja ei tohi rääkida. Samuti ei vastanud ta mulle, miks oleks nimetatud poe juhataja lubanud Tomil osta mingit teist marki veini, aga mitte seda, mis Eesti sõbranna välja valinud oli. Nagu Tom ütles, neil polnud ju vastuseid :)

Selle peale tüdinesin kogu asjast väga ära ning teatasin, et minu meelest pole ta mitte väga hästi minu üles tõstatud küsimust lahendanud. Olles ise iga päev teenindaja rollis ja tihtipeale veelgi keerulisemaid probleeme lahendamas, olen päris hästi õppinud asjadele lähenema :)  Sellega jäi meie imetore kirjavahetus minu suureks kurvastuseks katki.

Umbes kuu aega hiljem teatas teine töökaaslane, et nägi LCBO poes kirja, milles paluti alaealistel pudeleid mitte puudutada :D  Ime et seal polnud juurde lisatud, et nad peaksid oma suud ka kinni hoidma.

Mis on siis minu järeldus kogu sellele loole. Tõenäoliselt oleme väga kahtlase välimuse ja olekuga isikud, kes proovivad oma järeltulevat põlve alkoholiga mürgitada. Juurde lisatud foto alusel otsustades võiks ju nendega nõus olla. Kes siis vaevalt pooleaastase Beebi-Mari õlleklaasi taha istuma sätib :D
Kui järele mõelda, siis on meil õnnestunud kuidagi nii, et kangemat kraami käib Tom enamasti üksi ostmas. Kui oleksime lastega olnud, siis oleks meil vist tõesti keeld peal, kuni lapsed 19 saavad, sest ei või iial teada... 

10 kommentaari:

  1. Tõesti naljakas olukord, ma poleks ausalt öeldes selle pealegi tulnud, et ka nii võib juhtuda :D
    Samas võib muidugi probleemist aru saada, kardetavasti ostavadki aeg-ajalt täiskasvanud alaealistele joogipoolist... Lastele tuleb poodi minnes järelikult öelda, et "tehke, nagu te ei tunneks meid" ja anda neile ülesandeks osta näiteks piima ja saia, siis ei ole nende poes hängimine päris niisama ajaraiskamine :D

    VastaKustuta
  2. Võiks sellise toreda ülesande piima ja saia suhtes anda küll, aga Ontarios ei müüda kangemat kraami toidupoodides :D Selleks on eraldi poed (LCBO) või õllepoed. Nagu Rootsis, kui keegi seal käinud on.
    Loomulikult saan aru, et nad peavad olema valvel "pahade" vanameate suhtes. Aga kogu jama meiega oli nii paljusid imelikke konkse täis - nagu luba midagi muud osta, et asi lähenes pigem jaburale komöödiale.
    Just nii me seda asja võtsime, keegi kurjaks ei saanud. Õhtul oli ainult mõni külaline valmis LCBO poe ette protestimarssi korraldama minema :D

    VastaKustuta
  3. Anonüümne20/3/14 04:52

    Mäletan kui kunagi Kanadas külas olin ja autos hakkasin ostetud veini pudelit uurima siis auto juht pidi hirmust avarii tegema, sest kui keegi pidi märkama et keegi autos sõitjatest isegi alkoholi ainult vaatab ( ehk kinnist veini pudelit) siis karistus pidi ränk olema..ma ei ráägi siin joomisest vaid lihtsalt Káes hoidmisest. Mis siis et ei joo ja autot ei juhi.

    VastaKustuta
  4. Tegelikult ütleb seadus, et salongis ei tohi ühtegi lahtist pudelit olla, ei tähenda, millal need tühjaks joodud olid. Mis tähendab, et kaassõitjad ei tohi loomulikult juua. Ilmselt kartis ta, et hakkad seda kohe lahti korkima :) Muidugi ei taha sa roolis olles ka politsei tähelepanu oma autole tõmmata, kui keegi näiteks pudelit uurib. Parem neist ikka eemale hoida, isegi kui sa milleski süüdi pole :D
    Tänavatel või parkides või muudes avalikes kohtades ei tasu ka oma pudeleid välja tuua. Seal joomine on keelatud. Tänavakohvikud, kus alkoholi pakutakse, peavad ka vastava loa saama. Kõige äärmuslikum oli ühe kaebus, et naaber jõi õlut oma maja trepil (mis vaatega tänavale). Õnneks siiski trahvi ei saanud. Aga parem on kui joomist salaja pimedate akende ja lukus uste taga toimetad - kui muidugi poest ikka viina kätte saad :D

    VastaKustuta
  5. Anonüümne23/3/14 09:30

    Jabur, lihtsalt jabur. Mul tekkis selle alkoholiseadusega veel üks küsimus, et kui autos ei tohi olla avatud alkoholipudelit, kuidas siis koju kogunenud taara ära viiakse? Kas eeldatakse jalgsimatka lähima prügikastini/ taarakogumispunktini? Oi, ja mis siis veel saab, kui alaealisel paluda taara ära viia? Mõnikord on see heaoluühiskonna elu päris lõbus -K-

    VastaKustuta
  6. Koju kogunenud taara visatakse tavaliselt taaskasutuskasti ja selle sisu viiakse iga kahe nädala tagant minema (klaas, paber, metall, plastik läheb kõik sinna, sorteerimismasinad sorteerivad). Ainult õllepurke võetakse tagasi ja makstakse midagi, seda aga õllepoodides, kuhu alaealistel asja pole :)
    Prügikasti ei tohi aga neid visata. Võid selle eest trahvi saada.

    VastaKustuta
  7. See tähendab, et uuesti ringlusesse minev kraam viiakse maja eest ära. Meil on kolme sorti prügikastid. Üks tavalise prügi jaoks, siis uuesti kasutatav träni ja viimaks orgaaniliste jäätmete jaoks. Viimast viiakse iga nädal ära, teisi üle nädala. Hästi mugavaks on kogu see asi siin tehtud.

    VastaKustuta
  8. Mul om tõsiselt ää miil, et mõnda säändsede pääst jaburass põrunu' ääoloühiskonda pole elama sattunu'.
    Eestin vallitsev puulanarhia om just minnu meki perrä :)

    VastaKustuta
  9. Oleks seda ette teadnud, poleks sellisesse riiki trüginudki :D

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)