07.01.12

Laimi-jõhvikakook


Mmm... maitsev hapu suutäis :) Olen seda varem teinud, kuid siiani kas tavalistes või vahvlikorvikestes (vaata siia). Nüüd valmistasin nii nagu originaalne retsept ette näeb, st suure koogina. Leidsin selle Epicuriuse lehekülgedelt, kui jõhvikatele kasutust otsisin - Põhja-Ameerikas on jõhvikad muidugi palju populaarsemad kui pohlad, juba sellepärast et pohlasid kasvab vaid üksikutes kohtades - oleme näiteks Nova Scotia kõrgel mäenõlval mõnda taime näinud. Jõhvikakasvatus käib aga suurel kujul ning mina ei imesta üldse, kui neid hapusid marju igale poole mujale välja viiakse. Väga head on ka kuivatatud jõhvikad.

Tavaliselt juhtub nii, et enamus küpsetisi lähevad mu kalli kaasa kõhtu, mina proovin tükikese ja näksan hiljem ehk pisut veel. Kuid selle koogi võiksin täiesti vabalt üksi nahka pista :D  Olen laimi asemel ka sidrunit kasutanud, laim või sidrun, ükskõik kumba sisse panna, aga see teebki koogi mõnusalt hapuks. Jõhvikad annavad oma hea maitse ning valge shokolaad ja mandliseguga põhi paraja magususe. Eks koogiga ole tegemist, kuid leian, et see väärib täielikult kogu vaeva! Pealegi võib kõik valmis teha paar päeva varem, seistest läheb ta ainult paremaks.



Siin uuesti tõlgitud retsept

Laimikreem 
½ kl värsket laimi mahla (mina olen kasutanud ka sidrunit)
½ tl maisijahu
¾ kl suhkrut
6 suurt munakollast
½ kl võid
2½ tl riivitud laimi (sidruni) koort - tavaliselt võtan koore enne maha, kui hakkan mahla välja pigistama.
Vala laimimahl maisijahuga paksu põhjaga potti, sega korralikult vipsliga läbi. Lisa suhkur ja munakollased, lõpuks või. Sega pidevalt keskmisel kuumusel kuni segu keema läheb ning pakseneb (u 8 minutit). Sega juurde riivitud laimikoor. Kata kinni ning jahuta üle öö külmkapis.
 

Alustaigen 
1¼ kl jahu
½ kl suhkrut
1/3 kl jahvatatud mandleid (ahjus võid enne neid pisut röstida, maitse tuleb tugevam)
½ tl soola
3/4 kl külma võid
1 tl vanilliini
Sega omavahel jahu, suhkur ja jahvatatud mandlid. Lisa või, vanilliin. Vormi valmis taignas kettakujuliseks ning pane tunniks ajaks külma. Kasuta alt lahtikäivat vormi ning suru tainas vormi. Pane tainas uuesti 30 minutiks külma.
Ahi sooja 175°C. Küpseta kuldpruuniks. Olen tavaliselt katnud hõbepaberiga ja sisse ube pannud. Kui seda ei tee, siis suru aegajalt tainast lusikaga alla. Küpseta umbes 25 minutit. Jahuta täielikult.

Jõhvikakate
¼ kl vett
1½ tl maisijahu
2/3 kl suhkrut
3 spl mett
(võid lisada mõningaid piparkoogi maitseaineid, kui soovid)
3 kl värskeid või külmutatud jõhvikaid (kujutan ette, et pohlad on sama head)
Sega paksupõhjalises potis keskmisel kuumusel omavahel vesi ja maisijahu. Lisa suhkur, mesi (ja maitseained). Sega kuni segu keema tõuseb. Lisa jõhvikad. Keeda umbes 5 minutit, aegajalt segades (marjad hakkavad just lõhki keema, kuigi minu segu sai küll kauem pliidi peal soojas olla - valmis kate on väga moosi moodi).

Valge shokolaadi kreem 
150 g valget shokolaadi tükkidena
½ kl hapukoort
½ tl vaniliini

Valget shokolaadi kaunistuseks
Sulata shokolaad ning lisa juurde hapukoor ja vanilliin. Sega korralikult läbi.
Koogi viimistlus:
Pane valge shokolaadi kreem jahtunud alusele; pane sügavkülma umbes 15 minutiks. Kata täielikult laimikastmega ning tõsta lusikaga peale jõhvikasegu, lükka ettevaatlikult laiali. Kata ning pane ööseks külma (võid teha valmis 2 päeva varem. Hoia külmkapis!)
Kaunista! 

Head isu!

6 kommentaari:

  1. Anonüümne7/1/12 18:18

    Mmmm, niikui mul Sinu blogi avanes ja see esimene pilt koogist ekraanile ilmus, hakkasid mul neelud käima :D Tõeliselt isuäratav. Tegemisõpetust lugedes, olen ma selles juba veel rohkem veendunud. Kui kõik komponendid ostetud saan, proovin kindlasti järgi !!!

    Ingrid/Loomisrõõm

    VastaKustuta
  2. Loodetavasti maitseb :)
    Kuigi selle retsepti mõningate komponentide puhul pole see ehk nii tähtis, siis võib ikka kõrva taha panna, et ameeriklaste klaas on umbes 2.4dl

    VastaKustuta
  3. Mmm... Eriti meeldib mulle see valge shokolaadi osa ;) Muide, suurepärane on ka jõhvika-pirni vaht (vahukoor jmt). Kõhule veidi kergem katsumus.

    VastaKustuta
  4. Kui juba vahukoor sees, siis on see kindlasti hea ;)

    VastaKustuta
  5. OO, see on väga hea, et kirjutasid selle klaasi suuruse siia :) Ma alailma vaatan retsepte ja mõtlen, et mis see cup - endast kujutab ja palju mahutab :D

    VastaKustuta
  6. Siin on muidugi kerge, sest ainult sellised mõõduanumad ongi. Pidin Eestist detsiliitri omad tooma :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)