10.01.12

Maiade kalender


Oleks juba tükk aega tagasi pidanud sellest kirjutama, et kõigil süda uue aasta tulekuga ikka muretu oleks :) Käisime jõuluaegsel vaheajal taas kord meie lemmikmuuseumis - ikka selles kuninglikus (ROM) - kus on üleval eriväljapanek maiadest - ei ole vist väga üllatav, arvestades, millised ennustused on selleks aastaks välja kuulutuatud. Meid tervitas juba sissekäigu juures üks sajandite tagant külla tulnud ja täiskaunistuses maia, kes vist nooremaid lapsi (ja ehk ka vanemaid ;) oma välimusega ehmatas. Tegelikult osutus ta väga sõbralikuks, ei hakanud sugugi välja valima järgmist ohvrit veriseks annetuseks jumalatele vaid oli nõus kõigi huvilistega foto jaoks poseerima.

Loomulikult ei puudunud muuseumis pikk ja põhjalik ja näitlik seletus, mis see maiade kalender ikka on ja miks see nüüd selle aasta detsembris otsa saab. Seletus on sama lihtne kui meie tavaline seinakalender, mida me igal aastal välja vahetame. Nende kalender oli lihtsalt pisut pikem kui meie 12-kuuline. Kui nende kultuur ikka veel püsiks, siis oleks juba tükk aega nende poodides müügil olnud järgmine sajandite pikkune kalender :) See on minu lihtsustatud seletus. Tegelikult jagasid nad aasta 18 kuuks, siis arvestasid nad veel aastaid eraldi kokku, ja need eraldi arvestatud aastad arvestati veel oma gruppi kokku jne, kuni kõik päevad nende arvestuse järgi otsa said ning tsükkel uuesti pihta hakkab. Ma ei mäleta täpselt mitmest aastast need kõik kokku käisid, kuid kindlasti leiavad huvilised kõik numbrid interneti sügavausest.

Leidsin päris toredad videod Youtube'is nende ajaloost ja kalendrist - õieti katkendid pikemast filmist, kel huvi vaadake siia. Maiade kalendri kohta on samas ka muid vidosid, lihtsalt võib otsida Mayan calendar.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)