23.01.12

Soolapekki sibulaga


Kas sinu lemmikroaks on ka soolapekk sibulaga nagu Paulil, kes Reporteri 17.jaanuari saates (umbes 46ndal minutil) selle tervele Eestile avalikuks tegi :) Vaatluse all oli tervislik toitumine ja kuidas see juba laste jaoks loomulikuks muuta. Kui paljud lapsevanemad on näiteks nõus lubama oma lapsel "toiduga mängida" ja köögis möllata. Mina olin nõus, aga teatud piirini, samas arvan, et oleks ikka võinud rohkemgi seda teha. 

"Esimese ampsu reegel" on aga meil juba pisikesest peast kasutusel olnud. Mari on tegelikult alati palju julgem kõike proovima. Ja ta ikka sööb vahel asju, mis talle just eriti ei meeldi. Kirke puhul on aga raske peale esimest ampsu kaugemale minna. Siiani...  Pidi küll olema, et mida vanemaks seda rohkem ollakse valmis uusi asju maitsma. Piima vähemalt joovad nad justkui vett. Kui janu on, siis haaratakse piimakann. Lastel olevat tähtis, et neil kogu aeg tuttavad road oleks, nad teavad, mis täpselt taldrikul on. Huvitav, kas keegi teadlane on kindlaks teinud, miks see nii on. Kas see on seotud evolutsioniooniga? Ehk sellepärast, et väikesel lapsel pole palju kogemusi, ning äkki võivad nad mingi sodi sisse süüa, ja jääbki üks täiskasvanuks kasvamata ning ei vii inimsugu edasi...

Internetist võib otsida näiteks "picky eaters", et leida nõuandeid, kuidas lapsed panna sööma midagi, mis neile ei meeldi. Minu lapsed olid küll pisut suuremad, kui avastasin nutika koka, kes köögivilju isegi magusatesse roogadesse peitis. Kasutan seda võtet päris palju siiani. Näiteks panen pannkoogitaignasse porgandi-, lillkapsa- või õunapüreed. St värsked viljad lähevad blenderisse koos piimaga. Tegelikult on mõlemad öelnud, et pannkoogid polegi enam head, kui ma midagi sisse pole pannud :) Nii et harjutakse ära küll nende "imelike" maitsetega. Laste sõbrad küsivad vahel ikka üle, mida ma jälle nende toidu sisse peitnud olen :D Shokoaadi-spinatiküpsised või peedimuffinid maitsevad ka lisanditega väga head, isegi spinatipaneeringuga kala ;)



Millise maa toidulaua taga meie tüdrukud istuvad ;)

6 kommentaari:

  1. Soome toidulaud :)

    VastaKustuta
  2. Väga nutikas ;) Õige vastus!

    VastaKustuta
  3. Anonüümne24/1/12 04:23

    Soolapekk sibulaga... suu hakkas vett jooksma :D -K-

    VastaKustuta
  4. Aga miks meil kodus sellised hõrgutised nagu seapekk ja kamar kipuvad salamisi kompostikotti rändama:(

    VastaKustuta
  5. sest muidu äkki rändavad nad minu kõhtu :) parem juba silma alt ära panna!

    VastaKustuta
  6. Anonüümne27/1/12 02:39

    Tuletab meelde 90. algust Eestis, kui toidupoodides lihaletis haigutasid kassid (mällujäänud videolõik AK nähtud uudistest Narva mnt. toidupoes) ja poesabad olid pea kilomeetripikkused. Siis olgi või ja singi ja vorsti asemel meil võileivakatteks searasv sibulaga - ema tegi seda ja see maitses imehea. Mõnes mõttes on praegune aeg viletsam, sest see seapekk, mis nüüd müügil on kuulub euronõutele vastavatele salesigadele - polegi enam , mida praadida :( -K-

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)