07.06.12

Plastikkottide kasutamise keeld


No nii! Meie linnaisad istusid ühel päeval maha ning jõudsid targa otsuseni, et alates 1.jaanuarist 2013 ei tohi enam Toronto linnas plastikkotti kasutada! Õieti istusid nad maha, et arutada, kas ikka on vaja iga koti eest kohustuslikus korras ostja käest 5 senti küsida, kuna poepidajad sellest lihtsalt niisama ainult rikkamaks läksid. Ja eks ole torontolased juba kolm aastat seda 5 senti pidanud välja käima ning kindlasti juba küllalt õppetunde saanud, et tasub ikka oma kotike poodi kaasa võtta. Arutati, mis arutati, kui ühel hetkel teatas üks linnaisadest, et mis me siin selle 5 sendi pärast suud niisama pruugime. Eestis on ju selline tore kampaania "Teeme ära!" Teeme meiegi ära, aga keelustame täielikult kilekotid! (Oh, võib-olla nad siiski Eestist ei rääkinud ;) Ja nõnda pandigi asi hääletusele ning kõigi üllatuseks, vist ka linnaisede, võeti otsus vastuvaidlemata vastu! Kõige kõrgem linnaisa, kes ootas ainult 5 sendi maha võtmist, leidis, et see on kõige tobedam otsus, mis tema linnaisad teinud on! Ja kutsus linnaelanikke üles selle vastu sõna võtma!


Ometigi midagi põnevat tavaliste mõrvalugude kõrval, rõõmustasid ajakirjanikud ning täitsid lehed uue põneva uudisega, seda igast küljest valgustades ning ridade vahelt kogu plaanile läbikukkumist ennustades. Sest kuidas ikkagi nii saab, et linnaisad heast paremast ilma eelneva uurimis- ja puurimistööta ning kallite spetsialistide palkamata nõnda lihtsalt suutsid mingis asjas ühele meelele jõuda. Vaesed poeomanikud... inimesed ei taha ju enam poodidesse oma rahakotti tühjendama minna. Rääkimata veel kõigist plastikkottide tootjatest, kes nüüd peavad oma kodinad kokku korjama ning töötute ridasid täiendama.

Ja mis sai sellest 5 sendist? See kaob järgmisest kuust hoopistükkis ära (linnal polnud mingit õigust sellele rahale, poeomanikelt oodati annetusi keskkonna kaitse jaoks. Kui palju seda tehti on omaette küsimus)!

Kui suurest keelust Marile rääkisin, arvas ta: "That's amazing! I'm totally for that!" Ja mina arvan täpselt samamoodi. Ja meie moodi tublisti üle poolte ühe veebilehe küsitluse põhjal (looetavasti võtavad nemad hoopis sõna, et asi ikka jõusse jääks, peaks vist oma linnaisale sellest märku ka andma, ei saa ju alati teiste peale lootma jääda). Muidugi on hulgim neid, kes on kõvasti vastu (ma ei tea, kas nad kardavad, et peavad maksma trahvi, kui politsei neid kilekott käes näeb ringi liikumas :) ning väidavad, et me saame ju Torontos plastikkotte "sinisesse" kasti panna (see tähendab taaskasutusse anda). Samas on enamus poode tulnud välja oma kottidega, mida saab kergelt kaasas kanda või paberist kottidega (kuigi mõni väidab, et need maksavad liiga palju äripidajatele). Eks paista, mis kogu asjast saab, kas otsus kaevatakse edasi või jääb pidama. Loodan viimast, nii nagu näiteks mitmel pool USAs juba tehtud (muu hulgas Los Angeles ja terve Hawai). Järgmisena ootan, et nad plastikpudelid keelustaksid!


Foto siit. Neid puude küljes rippuvaid kilekotte olen linnas ikka näinud. Üks rippus paar aastat Toronto Eesti Maja ees oleva kasepuu küljes enne kui lõpuks nii rebenenud oli, et sealt ära kadus. Kõik on ju ainult mugavuse küsimus inimesed! Samas ei saa ma kuidagi maha matta meie ammuseid aegu, kui väljamaa kilekotid suures hinnas olid. Aga me kasutasime neid ju uuesti ja uuesti, muudkui hoolitsesime nende eest hästi ja kenasti, et nad isegi lapituna kätte võtta. Oh, olid ikka ajad :)

10 kommentaari:

  1. Vau! Milline suurepärane otsus. Ma annaks kõik oma hääled kõikjal, et see kilekotimajandus kogu maailmas keelustataks. Eriti need väikesed nõmedad kilekotid, mida isegi taaskasutada ei saa, aga iga kord kui poes käid, siis tahab kassapidaja su ostud mitmeks jagada ning need eraldi ära pakkida ning seda kõike hoolimata sellest, et sul on enda isiklik riidest poekott kaasas.

    VastaKustuta
  2. Siin õnneks ei paki kassapidaja asju mingitesse eraldi kotikestesse. Olen selle üle Eestis küll ja küll imestanud. Tegelikult on meil vähemalt kaks poeketti, kus kotid on alati tasulised olnud. Ja kolmandas ei olegi ühtegi sorti kotte! Ja pole häda midagi. Viimases jalutan tavaliselt käruga auto juurde ning pakin siis asjad seal kottidesse. Kõigis on võimalik ka papist kasti kasutada. Neid jagatakse seal vabalt (kastid, milles kaup poodi toimetatakse). Väga kaval lahendus poele ka, kes nii kastidest lahti saab ;)

    VastaKustuta
  3. Mu meelest ka vaga vahva uudis!
    Meil siin poemyyjad kysivad, et kas kotti on vaja, aga nurgapoe (vaikeste poodide) omad ei kysi ja vahest pakivad nii kiiresti, et ma ei joua ei aad ega ood oelda.

    VastaKustuta
  4. Väga tore! Keelustada tuleb kindlasti ka plastmasspudelid ja kokakoola ja krispy kremes ja ranch dressing ja koik sarnane nonfood :) Vot see oleks juba tõeline inimkonna edusamm!

    VastaKustuta
  5. See on väga hea asi, nõustun MrsB-ga, et keelustama peaks ka plastpudelid ja rämpstoidu ja sellega kaasneva prügi, mis siin maal lihtsalt maha visatakse.
    Kas kilekotte ei anta kaubamajades ka mitte või ainult toidupoodides?

    VastaKustuta
  6. Kilekotid on praegu terves Toronto linnas ükskõik millises poes kohustuslikus korras tasustatud (kuni järgmise kuuni). Kassas küsitakse nüüd alati, kas ikka soovid kotti, sest pead ju selle eest raha välja käima.
    Keeld kilekotte kasutada laieneks ka kõikidele kauplustele. Paljud suuremad ja rikkamad ketid (kaubamajad) pakivad juba asju paberist kottidesse.
    Juttu on siin Kanadas olnud ka sellest, et panna maks peale suhkrule ja rämpstoidule, lootuses, et inimesed seda vähem tarbiks. Aga siiani on see jäänud jutuks.
    Samas on mul kurb lugeda kõiki neid artikleid, mis väidavad, et kilekottide keelustamine ei aita sugugi keskkonda säästa, sest nende tootmine on odavam ja meil saab neid ka taaskasutusse anda (mis iganes nendega siis edasi tehakse). Mis silma alt ära, see ka meelest... mul tuleb kohe meelde suur prügisaar keset ookeani, kus ka kilekotid ujuvad ja mille tükke kalad ja muud mereelukad söövad... Tahaks kohe neid inimesi pisut raputada!

    VastaKustuta
  7. Kilekotivaba elu oleks kyll tore! Mind ajab tegelikult eriti narvi, et siin pakitakse k6iki asju saja pakendi sisse. Nyyd olen nainud myygil isegi kanafilee pakke, kus iga filee on eraldi kile sisse pakitud. Maasikad on plastikust paki sees, mis on omakorda kilepakendi sees. Vahel harutan toite lahti nagu mingit kingitust. Ja neid kileribasid ei kogu keegi kokku ka. Iga poekoti eest, mille poodi kaasa oled v6tnud, antakse kliendikaardile boonuspunkte. See on tore!

    Terv,
    Eva

    VastaKustuta
  8. Toidupoed võtavad kasutatud kilekotte tagasi, tahaks teada, mis nendest edasi saab.

    Meil on tugevamad kotid tasulised, aga mu meelest on nad liiga odavad. Mäletan, et ma Eestis ikka mõtlesin, kas raatsin koti raha välja käia või mitte.. siin nagu ei saa arugi.

    Ma ise käin oma kotiga tavaliselt. Vahel juhtub, et pole kaasas. Ja nurgapoest tassin asju lihtsalt süles koju, kui kott ununeb.

    Ma pole räpstoidu pakendite mahaviskamist siin näinud.. aga Walesis juubelipidustuste ajal oli küll nii, et kesklinn oli prahti täis ja inimesed pidutsesid seal sees. Jube.

    VastaKustuta
  9. Anonüümne14/6/12 13:15

    Kilekotid - teema, mis ajab mu turjakarvad täitsa turri. Mul ei ole midagi selle vastu, et käia poes riidest kotiga, jne aga... paratamatult tekib majapidamises sellist sodi, mis tuleb visata prügikasti ja mitte niisama vait KILEKOTTI pakendatult. (Prügiveo firmal on õigus jätta prügikast tühjendamata, kui seal leidub lahtist prahti.) Et siis poest lisaks kõigele muule peaksin ma ostma ka kilekotte, millesse oma praht pakkida? Tänan ei, pigem topin oma ostud kilekotti ja kui see kott on juba mõnda aega poevahet kaasas käinud, siis kõlbab ta lõpuks prahi pakendamiseks. -K-

    VastaKustuta
  10. Palju olen siin ka sama juttu kuulnud, et kas tõesti tuleb nüüd prügikotte eraldi osta. Aga kuna me peame niikuinii iga kilekoti eest praegu maksma (ja need ei pea enamasti üle ühe-kahe kordset kasutamist vastu, minu meelest on Eestis saadud kotid palju tugevamad/kallimad, mis teeb ka loogilisemaks nende mitmekordse kasutamise), siis mul on lõpuks odavam osta spetsiaalseid kilekotte, kuhu prügi pakkida.
    Arvestades ka, kui hästi on minu meelest Toronto linn kogu prügimajanduse korraldanud, siis tegelikult ei tekigi meil enam nii palju prügi, mida kottidesse pakkida ja prügimäele saata! Nii et siinse suurlinna kilekottidest loobumine on suur samm meie looduse hoidmisel.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)