10.03.13

Millises riigis on naistel hea elada


Laenasin pildi ja kogu loo Kanada lehest "Globe and Mail". Nad avaldasid selle naistpäeval. Vastavalt 2012 aasta Maailma Majandusfoorumi uurimusele on kõige etem olla naine Islandis. Ja seda juba aastast 2009! Soome, Norra ja Rootsi on riburada kohe sabas. Eesti oli 60nes - kukkus 8 kohta, peamiselt ebavõrdse töötasu ning hariduse pärast, Prantsusmaa ja Venemaa olid kohe Eesti ees, Läti oli aga näiteks 15nes ja Leedu kusagil 30nes. Kanada langes kolm kohta allapoole ning on 135 riigi seas 21.kohal. 20ndal on USA ;)  Kanadale mängivad karuteene muuhulgas vähene naiste arv poliitikas, kuigi viimasel ajal on mitu provintsi endale naisjuhid saanud. Asi paraneb. Nüüd aga eraldi punktid eri riikide kohta, lugege ikka edasi, sest ees ootab üllatus ;)

Riik, kus palgavahe meest ja naiste vahel kõige väiksem:
Egiptus, kus naine teenib umbes 82 senti võrreldes mehe dollariga. Kanadas on see suhe 73 senti, seades riigi 35ndale kohale.

Riik, kus on kõige rohkem naisi poliitikute hulgas:
Rwanda. Veebruaris oli naiste käes 45 kohta 80nest! Kanadas on see üks kolmele, asetades riigi 45ndale kohale.

Riik, kus naised elavad kõige kauem:
Jaapan, kus naiste eluiga on 87 aastat, meestel on see 79,2. Kanadas on keskmine eluiga 82,2 aastat, pea viis aastat pikem kui meestel. Afganistanis ja Lesothos elavad naised vähem kui 50 aastat.

Riik, mis on kõige sõbralikum naismiljonäride suhtes:
Hiina, kus on suur hulk hakkajaid naisi-ettevõtjaid. Ilmselt suuresti tänu kommunismi suunale, et kõik on võrdsed. Midagi head ka sellest :D

Riik, kus naine saab kõige kergemini tolmuimeja mehe kätte usaldada:
Taani, kus naised teevad vaid 50 minutit rohkem tasustamata töid (st kodutöid). Indias näiteks peavad naised rügama viis tundi rohkem. Küsimus pole ainult selles, et neil pole just suurt valikut tööde suhtes, vaid lisaks ka selles, et mehed veedavad hulgaliselt aega magamise, söömise, sõpradega rääkimise, telerivaatamise ja puhkamise peale.

Riik, kus kõige rohkem naisi töötajate hulgas:
Burundi, kus 92% naistest on palgaga tööl, võrdluseks 88% meestest. Kanada on 20nes. Pakistan oli kõige viimane (neli ühele).


Riik, kus kõige rohkem naisi juhtival töökohal:
Jamaica, kus 59% naistest juhid. Kanada on 31sel kohal, kus 36% naistest ainult samal positsioonil.

Parim riik, kus olla naisinsener:
EESTI! Seal on mitmeid-setmeid asju välja mõeldud, kuidas noori tehnilistele aladele meelitada. Ning nüüd on tervelt 68% naistest inseneride, tehnikute ja muudel tehnilistel aladel tööl. 57% naistest on Kanadas samal positsioonil. 

Kõige turvalisem koht, kus sünnitada:
EESTI! Lapseootel või sünnitavatest naistest sureb vaid kaks naist iga 100 000 sünni kohta. Kanadas: 12, nii nagu Suurbritannias ja Taanis. Chadis on see arv 1100!

Parim koht, kus olla lastega kodus:
Saksamaa. 14 nädalat 100% töötasuga. 14 kuud 67% töötasuga. Mõlemal vanemal on võimalus kokku 3 aastat lapsega kodus olla. Kanadas on see 52 nädalat kokku, ning kogu selle aja saab vaid töötu abiraha! Oma kogemusest tean, et olenevalt töökohas olevast kindlustusprogrammist, võib tasu pisut suurem olla. 

Riik, kus on kõige rohkem naistest Nobeli preemia laureaate:
USA, lisaks võib ta ka uhkustada, et neil on kõige rohkem Miss Universumi tiitleid. Kumb aga rohkem tähelepanu tõmbab ;) Kanada 21st "nobeläärist" on kõik mehed.

Parim koht, kus osta tütrele klantsajakirju:
Israel, kus keelati kasutada alakaalulisi modelle ajakirjades ning panna juurde märkused, kui pilte on mainpuleeritud, et naised kenamad välja näeksid.

Riik, kus on kõige vähem koduvägivalda (nii füüsilist kui seksuaalset):
Gruusia, kus seda on umbes 5%. Kanda on 2sel kohal 68 riigi hulgas, kus näitajaks 7%. Etioopias aga 71%. Põhjuseid vägivallaks võib olla erinevaid, Nigeerias saab näiteks 44% naistest peksa, kui nad on toidu põhja keetnud.


Riik, kus naised on kõige kauem üksikud:
Prantsuse Polüneesias, kus keskmine vanus abiellumiseks on 33. Malis ja Nigeerias on see enne 18 eluaastat. Kanadas on keskmiseks 29 aastat.

Parim riik, kus olla üksikema:
Norra. Vaid 4.1% sellisest perest pärit lapsed jäävad ilma kõige paremast hoolest (sisse oli ka loetud kütmata elamine ning söök). Rumeenia jäi kõige viimaseks.


See on loomulikult ainult väike valik, kuid paneb ehk mõtlema, mis ja kuidas meil asjad käes on ning kuhu poole liikuda :) 

5 kommentaari:


  1. Põnev uurimus, mis vajab süvenemist ja tekitab küsimusi. Kasvõi seegi, kuidas Eesti positsioon üldtabelis kukkus paarkümmend kohta 2010. aastal.

    Mõistagi pole tegemist spordivõistlusega. Loodan siiski, et meie sotsiaalteadlased leiavad selle materjali asjatundlikuks kommenteerimiseks.

    VastaKustuta
  2. Väga huvitavad väited ja põnev lugemine:)
    Aga näiteks see "Parim koht lastega kodus olla" ja Saksamaa väljatoomine paneb mind kohe imestama - oleks arvanud Eestit sinna lahtrisse, aga muidugi ei tea kõiki nüansse nii täpselt ka.

    VastaKustuta
  3. huvitav tõesti ja ma oleks samuti arvanud nagu Mae, et Eestis on võimalused lastega kodus olemiseks kõrgemad kui nt siin lõunas. Aga et Saksamaal siis kohe nii, jah.. peab mõtlema ja kolima siis hakkama, heahaha :D

    VastaKustuta
  4. Ma oleks ka arvanud, et Eesti on lastega kodus olemise poolest super. Kanada jõudis aastase kodus olemiseni alles siis, kui minu lapsed juba koolis. USAs aga saavad naised vaid kolm kuud lapserõõmu nautida.

    Sellised statistikad ongi vast huvitavad "enese sisse vaatamiseks".

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)