27.08.09

Mida külakostiks tuua...



Sain väga huvitava küsimuse: mida tuua kaasa, kui tahad kanadalastele Eesti õhtut teha. Tegelikult pani see mind päris tõsiselt mõtlema... kindlasti oleneb, kas tulla kanada-eestlaste hulka, kellel eesti harjumused ja ootused või hoopis kanadalaste vahele, kel on ainult õrn aimdus, mis Eesti üldse on.

Olime hiljuti kõik vaimustuses, kui üks töökaaslane tõi Eestist suure musta leiva pätsi ning suitsujuustu! Ei peagi alati kommi saama :) Kommidest on kanada lastele kõige rohkem meeldinud Draakoni kommid. Minu lastele meeldivad Pilveke ja Mari kommid. Kuid viimased, st. marmelaadi omad, panevad isegi nii mõnegi vanema kanadalase imestunult kulmi kergitama ja viisakusest suhu sattunud ollust alla neelama.

Minule endale meeldib sefiir, kuigi seda on võimalik siin mõnest vene või ukraina poest saada (mitte nii hea, kui eesti oma :). Ja veel olen maias Vana-Tallinn martsipanibatooni järele. Samas on kindlasti Mõnus Maius maisipallid iirisega ja kamashokolaad väga huvitav elamus kanadalastele. Ja miks mitte kama või kamapallid. Kamast olen valmistanud siin kohupiimapalle toorjuustuga, kui just hapupiimaga (õieti küll keefiriga, sest hapupiima annab siin tikutulega otsida) ei taha seda pakkuda.

Mina kahetsen, et ei lasknud oma kaasal tuua koorikleiba ja sulatatud juustu (Merevaik). Viimane on Kanadas kindlasti harulduseks, ainult Rootsi jõululaadalt olen rootslaste oma saanud, kuid see on hirmkallis. Armas mees tõi hoopis küüslauguleibu, mis üsna kiiresti tee mu kõhtu leidsid (üldsegi mitte õllega, need on niisamagi head :).

Kui nüüd kanadalasi pisut ehmatada, siis võiks kilusid kaasa vedada ning kenasti võileibu valmistada, sest toore kala söömine ei mahu kindlasti paljudele ikka veel pähe (nii nagu keele söömine õudust tekitab). Eestis on ka huvitavad tee valikud - näiteks metsmaasikateest sattusin eelmine kord vaimustusse ning ma pole sellist siin veel näinud. Vanalinnas ja ilmselt mujalgi on müügil põnevaid Olde Hansa suhkrumandleid, millele juurde lisatud maitseaineid. Neidki olen vahel kaasa toonud.

Ja rohkem ei tulegi korraga midagi meelde, kuigi kindlasti on veel asju, mille järgi neelud käivad :)

12 kommentaari:

  1. Oh aitähh sissekande eest :). Ma teen Eesti pidu neile, kes Eestis pole kunagi käinud. Mul mees Ontario, Guelphist..ja ise olen seal ka vahelduva eduga 6 kuud ja 6 kuud järjest elanud. Sulajuustu kohta on sul täiesti õigus..ja koorikleib mmm.. Olime mehega mõlemad nüüd 2 nädalat Eestis. Ta läks tagasi Kanada. Ta ostis kaasa neid magusaid mandleid..ja siis erinevaid purgijooke, alkohoolseid (siidrid ja ginnid). Siis panin talle veel erinevaid rukkijahusid kaasa, et kanadas ise leiba hakata tegema. Kama sai ta ka kaasa. Nüüd kui ma ise lähen 16. sept järgi, siis võtan sulajuuste erinevaid ja leiba ja kohukesi ja kohupiima, komme ka . Ahjaa mu Thomas võttis veel palju Kalevi šokolaadi ka kaasa. ta muidu üdlse šokolaadi ei söö, aga Kalev on lemmik :). Just hea mõte draakoni kommide ja marmelaadi kommide osas. Kas sul on jäänud kanadas mõnda eesti retsepti proovides midagi spetsiifilist vahest puudu?

    VastaKustuta
  2. Olen tegelikult alati vanillisuhkrut kaasa ostnud, sest siiani pole harjunud vedelikuga. Vsuhkrut müüakse siingi näiteks saksa poodides, kuid need on mitu korda kallimad.
    Rukkijahu saab siit osta Bulk Food kauplustest, kuigi olen vahel mõelnud, kas nad panevad sinna midagi juurde.
    Eesti moodi kohupiima on siin tõesti võimatu saada, kuigi ukrainlased ja leedulased midagi müüvad (väga kuiv ja kõva). Ukraina poest olen isegi kohukesi ostnud, kuigi need pole jälle täpselt samad ja hinnast ma ei räägigi... nagu peotoit lausa :)

    VastaKustuta
  3. Torotos Hillside kohvikus müüdigi soome Vanillisokerit..ja siis ma hakaksin mõtlema,et kas neil tõesti siis seda endal müügil pole. järelikult mitte. Thomase arust on Eestis toit ikka kõvasti odavam, juust pidi ka palju palju odavam olema.mul vist üks kohver lähebki toitu täis..ja teine riideid :P. Kui sul miskit teinepäev meelde tuleb, siis võid siia kommentaaridesse lisada, ma käin tihti lugemas :)

    VastaKustuta
  4. Ma kommenteeriks selle koha pealt, et tegelikult on toidu (piimatoodete) toomine veidi problemaatiline. Nimelt pead vastama canadasse saabudes kusimustikus kas sul on toitu ja piimatooteid kaasas. Kommide ja leivaga pole probleemi kuid juust on kahtlane. Igaks juhuks vastan, et piimatooteid pole, kust ma pean teadma, et "Hollandi Kerad" piimast tehakse, tehasest ju tulevad:) Igatahes eks ta riski asi ole, mul tuttaval olla juust ara voetud. Aga kui tahtmist reeglites kindel olla siis voib vaadata "Canada Customs and Immigration" veebilehelt, sest muidu on see jutt rohkem kuuluka tasemel. Minult pole kunagi miskit ara voetud. Lugedes et kavatsed leiba kupsetama hakata, tekkib kusimus kas juuretise votad kaasa. Kaasa ja noorem plika kupsetavad saia, aga leivast tunneme puudust ja juuretise puudumisel selle kupsetamine eriti ei onnestu.

    VastaKustuta
  5. Because of these threats, travellers are required to properly declare any meats, fruits, vegetables, plants, animals and plant or animal products they bring into the country.

    Ma olen alati alkoholi täpselt kirja pannud ja kõik on hästi läinud. Ülejäänud toidukraami ma igaks juhuks kirja pole pannud. Näiteks viis mu pere tüki vinnutatud liha kanadast läbi usa reisides lõpuks Eestisse..ja vahele ei jäänud. eks see ole õnne asi :D.

    Ma tahaks juuretist ise teha. Olen kuulnud et saab teha valmisolevast leivast ka hapupiimast. Kanadas ma ühte sorti keefirit leidsin. Äkki õnnestub, või siis õnnestub mul juuretist kaasa võtta kellegilt.

    VastaKustuta
  6. Anonüümne28/8/09 16:14

    Kommentaar mitte kokkavalt inimeselt, kes lihtsalt tahab targutada:D
    Olen kuulnud, et leivajuuretist saab teha rukkileivast ja kuna te nagunii üle piiri leiba kaasa veate, siis võiksite ju paar kääru säilitada/ohverdada juuretise jaoks, et oleks omast käest võtta.
    Leidsin netist ka ühe blogi, kus õpetati rukkileivast juuretise saamist
    ruudolf.blogspot.com/2006/11/siis-leivast-juuretis.html
    Nii et teoorias olen tugev - praktikas jätan teie katsetada :D:D

    Jätku leiba! -K-

    VastaKustuta
  7. Aitäh, leidsin selle juuretiseõpetuse mitu aastat tagasi :) ja proovisin ka selle muuhulgas ära, kuid millegipärast ei ole erinevad variandid head tulemust andnud. Ilmselt olen ka natuke kannatamatu.
    üks sõbranna andis mulle 'päris' juuretist Eestis kaasavõtmiseks, kuid see sai kogemata külmakapist halvaks läinud toidu pähe välja visatud enne kui see siia jõudis :)
    Tegelikult pean saladuskatte all tunnistama, et hapu leib pole kunagi mulle eriti meeldinud ja sellepärast ei võta ma selle asja tegemist küllalt tõsiselt. Olen rohkem peenleiva sõber, kuigi koorikleiva puhul ei tähenda, millisest taignast see tehtud on.

    VastaKustuta
  8. Oleme juustu iga kord ka kaasa toonud, sest see on maitsev ja muidugi palju odavam! Tooks või terve toiduvaru sealt endale koju kaasa ;)

    VastaKustuta
  9. Killuke, neid mandleid saad edukalt ise valmistada, retsept peaks nami-namis kindlasti olema. Merevaigu sarnase määrdejuustu avastasin ma juhuslikult araablaste poest(nimeks Puk. Head kohupiima ostan poolakate juurest, aga kallivõitu, samuti nagu nende keefir. Kalevi kommidest armastab mu noorem tütar, kes siin üles kasvanud, Draakoneid ja arbuusi karamelle, mida kahjuks enam ei toodeta. Ise arvan, et Kalevi kommide maitse on viimasel ajal totaalselt rikutud mitmesuguste essentside ja teabmillega. Pole enam nagu "vanasti". Hind ka kirves. Nende šokolaad pole samuti midagi erilist, mujalt leiab paremat. Eestist toon alati kaasa ukraina batoonikesi Robin Hood ja Punamütsike, need on tõeliselt head.

    VastaKustuta
  10. Äkki oskad öelda, mis firma oma oli see metsmaasika tee, mis Sulle nii meeldis. Mul on ema külla tulemas ja sedasorti teed meeldivad mulle ka. Ta teab siis paremini otsida.
    Siin, Saksamaal, on minul olnud raske odrajahu leida. Odrakruupi on küll, aga poes kohapeal olevad veskid seda jahvatada ei taha. Kruup on kuidagi väga peheme ja ühes poes rikkus veski ära, kus ma jahvatada palusin.
    Nii lasen endale alati odrajahu Eestist kaasa tuua vöi saata, sest odrajahu on mu absoluutne lemmik. Kas siis karaskina vöi lihtsalt pudruna.

    VastaKustuta
  11. Metsmaasika tee ostsin Kaubamaja all olevast toidupoest (ma isegi ei maleta, mis selle nimi on), kus seda müüdi lahtiselt. Gurmans on kotikese peale kirjutatud. Neil on oma koduleht: gurmans.ee.
    Odrajahu on siin siiski olemas, kuigi tunnistan, et ma eriti ei hooli sellest (olen rohkem kaerahelbepudru peal:). Jahude valik päris suur tänu nii paljudele erinevatele rahvastele.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)