28.06.10

Moslemid Kanadas

Kindlasti on paljude hulgas eelarvamusi moslemite suhtes ja meedia ei aita sellele sugugi alati kaasa. Märkasin hiljuti metroos kuulutust moslemiusuliste kogunemise kohta (Journey of Faith Conference), kuhu kutsutakse ka mitteusulisi (mulle jäi kuulutus pisut segaseks, kuid tundus, et minusugune mitteusuline saaks lausa tasuta sisse). Mõtlesin lausa, kas poleks huvitav minna ja näha ehk nende tegevust teisest küljest?!

Samas on kurb näha, kuidas vanad kombed uues maailmas seadusega vastuseisu viivad. Kunagi kirjutasin noorest tüdrukust, kes isa ja venna poolt tapeti, sest ta ei tahtnud alluda moslemi reeglitele (kandis läänelikke riideid ja oli kaua kodust ära, kuigi viimase puhul kingiks oma lapselegi ehk triibulised püksid :). Nüüd viimaks langetati kohtuotusus, mis tähendab isale pojaga vanglatrelle päris pikaks ajaks. Kohtunik oli kõige rohkem pahane situatsiooni üle, kus oma tütar tapeti kodus ja vanemate poolt, kes peaksid ju igale lapsele kõige turvalisemaks toeks olema!!! Tunnistan, et see ei mahu mulle ka kuidagi pähe!!! Mulle ei mahu ka pähe ema palved, mehele ja pojale armu anda! Aga tütar! Kas tal jätkus pisaraid tema jaoks?!

Ma ei arva, et selline käitumine on siin normiks! Kindlasti mitte!!! Küllalt palju on neid, kes lasevad ilmselt noortel ise oma otuseid teha. Isegi hiljuti vaadatud saade Egiptusest ühest perest, kus kolm tütart, näitab, et vabameelsus ei pea ainult läänes valitsema. Üks tütardest ei kanna pearätikut ema meelehärmiks, tal on hoopis lühikesed püksid jalas ja t-särk, sest ta on üks esimesi moslemist naiskohtunikke jalgpallis. Isa on see, kes toetab tütre tegevust!!! Ja on uhke ta üle! Kuid iga pisike tõrvatilk tekitab suure kära! Just nii nagu piisab ühe alatu eestlasega kokku puutumisest, et terve eesti rahvas alatuteks tituleerida.

Minul isiklikult on laste kooli kaudu olnud väga meeldivad kogemused moslemiusulistest. Loodan, et isiklikul tasandil need ka selliseks jäävad! Ning arvan ikka, mida haritumad on ükskõik millise ususuuna esindajad, seda vähem toimub ka asju, mille pärast peaks pead vangutama!

9 kommentaari:

  1. Üsna õõvastav oli Eskpressist lugeda Aganistanis viibiva Eesti sõjaväearsti juttu juhtumist, mil kohalik pere oli autoga miini otsa sõitnud ja tormati nende juurde arstiabi saama. Kõik vigastatud olevat olnud mehed ja lapsed. Kui arstid naiste kohta uurisid, siis tuli vastus, et neil naisi jätkub, pole vaja muretseda.

    VastaKustuta
  2. Minu pere on ju ka moslemiusuline, kuigi me ei mahu vist selle traditsioonilise moslemipere hulka, kellest sa siin raagid. Aga ma tahan siin siiski mainida, et laanes peaks olema arusaam, et tihti on religioon puntras kultuuri traditsioonidega, millest tegelikult prohvet Mohammed just lahti tahtis saada (uks nendest just tudrukute ja naiste tahtsusest ja nende oigustest uhiskonnas). Koraani ja sunna jargi on naisel suuremad oigused kui olid seda laane Euroopas elanud naistel 100 aastat tagasi.
    Siin Laanes raagitakse kuidas naine ennast katma peab nagu mingist imelikust asjast, kuid suuremas jaos naistest teeb seda omal algatusel. Loomulikult on erandeid, kuid ma usun, et need tihti tulevad siis kultuurist voi pere sisestest kasvatusreeglitest.
    Juhtum kus sa raagid oma kodus tutre tapnud perest on kohutav. Ja sellist asja ei tohi kunagi juhtuda. Kuid meedia toob sellises loos esile alati inimeste usu, islam siis. Aga miks ei mainita kunagi usku naiteks teistes juhtumites, kui keegi pereliikmetest tapab samuti pere lapsi (siin kargab pahe ameerikas nuud vist vahemalt 7 aastat tagasi juhtum, kus ema uputas kodus olles 6 oma poega), aga juhtumeid on veel ja veel. Siis keegi ei maini et tegu on kristlastega. Ja kui veel raakida siin negatiivsetest kristlastest, siis need polugaamid, kes abielluvad noorte tudrukutega, neid kasitletakse nagu omaette gruppi. Vastupidiselt islamile, kus koik pannakse uhte patta.

    VastaKustuta
  3. Selliste oma pereliikmete poolt tütarde tapmiste juures on usu mainimine oluline, sest et tapeti ju usu pärast, kuna tütar ei kuulanud sõna, ei olnud piisavalt "moslemlik" või tahtis abielluda muust usust tegelasega. Meil ka neid juhtumeid tuleb aeg-ajalt ette, kusjuures ema teab asjast ja vaikib.
    Sel ikka suur vahe, kui nt mingi meeltesegaduses naine oma lapsed tapab, kus usuga ei ole miskit pistmist.

    VastaKustuta
  4. Siiski ma vaidlen vastu, et usuga oli tegemist. Sest kui nad oleksid toeliselt usklikud olnud, siis nad ei oleks tohtinud tappa oma ode ja tutart. Lugesin kusagilt, et pigem tundis isa habi, et ta ei suutnud oma tutart kontrollida ja see tuleb kultuurilistest tavadest, kus naiteks Pakistani (sest kui ma ei eksi, siis see pere sealt oli) kulades on omad reeglid (mees on perekonnapea ja mida vanem seda rohkem sonaoigust; kasib, keelab ja nad nouavad endale respect'i), mis minu arvates on kull puutud islamiga kooskolla viia, kuid tegelikult on asi toest kaugel.

    Uks asi mida ma tahan ikkagi siin rohutada on see, et tapmine ei ole islamis lubatud. Ja islam on rahu religioon.

    Ning ma noustun siin killukesega, et, "mida haritumad on ükskõik millise ususuuna esindajad, seda vähem toimub ka asju, mille pärast peaks pead vangutama!"

    Ja palve siinsetele lugejatele arge pange koike uhte patta ja nahke kui ilus on tegelikult see religioon.

    VastaKustuta
  5. Afganistan on täiesti omaette lugu minu meelest... Seal ohvitserina pool aastat teeninud mees tuli tagasi jõuetu tundega... kui kohalikud ise ei ole valmis midagi ära tegema, siis on see täiesti mõttetu "sõjakäik". Loetud raamatutest kajab läbi teema, kui tähtis on sisse viia korralik koolide süsteem, st haridus on oluline muutusteks!

    Ma ei arva, et ükski usk on õieti inimeste heaks välja mõeldud. Juba iidsetest aegadest on see ainult väikese grupi huve kaitsnud rahva arvelt... Kui kunagi ühe iraanlasega rääkisin, siis ei suutnud ma kuidagi uskuda tema juttusid sealsetest mulladest, kelle tegevus kangesti nõukaaegse kom parteide liidrite omaga sarnanes... See oli esimest korda, mil silmad justkui lahti läksid.

    Ma ei halvusta kindlasti ühtegi usku, sest paljudele on nende usk vastuvaidlematult suureks toeks! Ma tean, et Tom luges kunagi, et minusugused on need kõige hullemad :D Sest ei taha "maailma parandada", vaatame vahelesegamata pealt, mis toimub. Las ma siis olla pealegi selline rahulik mitte-usklik. Usun ainult endasse ja usun inimeste sisemisse headusesse ning sellesse et õnn peitub meis endis.

    VastaKustuta
  6. Mina leian, et igasugune usk on paljude probleemide põhjuseks. Ja ei pea sealjuures silmas mitte ainult organiseeritud religiooni (mis on küll usu räigemaid vorme) vaid ka näiteks stalinismi, natsismi jne ... Pime mass on usu nimel valmis süüdimatult tegema igasuguseid jubedusi, kui vaid keegi väidab et jumal, juht, füürer, ... seda heaks kiidab.

    Kuritegude puhul peaks olema religioosne põhjus süüd raskendav asjaolu nagu seda on alkoholi või narkojoove. Mõlemad ju rikuvad aju normaalset funktsioneerimist.

    Samas olen piisavalt liberaalne, minu pärast uskugu inimesed mida tahavad seni kui sellega teisi ei sega.

    P.S. Kui keegi suudaks tõestada, et jumal on olemas hakkaks kah usklikuks. Aga seni panen kõik jumalad alates Zeusi ja Taaraga ning lõpetades Jeesuse ja Muhamediga ühte patta koos lumeinimeste ja ufolastega (muideks viimaste kahe esinemise tõnäosus on oluliselt suurem)

    VastaKustuta
  7. K. Marxiga tuleb nõustuda, et religioon on oopium rahvale.

    VastaKustuta
  8. Anonüümne29/6/10 07:37

    Äsjaloetud raamat samal teemal Sofia Hayat "Häbistatud" või siis inglise keeles "Dishonoured".
    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1210799/My-mother-hired-hitman-kill-The-shocking-story-Muslim-woman-parents-disapproved-Western-lifestyle.html
    -K-

    VastaKustuta
  9. Minu isiklik arvamus ja kogemus on see, et usk on iga inimese isiklik asi. Usk Jumalasse. Samas ma arvan, et nii palju kui on erinevaid inimesi, on ka arusaam Jumalast erinev. Uhele on ta armastus, teisele kohtumoistja; siis jalle andestaja ja tugevus jne. Usk Jumalasse on inimese sudames - teadmine (mitte arusaamine), et Jumal on olemas.
    Kuid kui nuud tuua siia pilti religioon, siis asjad lahevad sassi. Sest tahes voi tahtmata saab religioonist poliitiline vorm. Ning poliitika on inetu. Ja seda koikide "religioonide" juures- kommunism ja kristlus, judaism, islam, isegi buddism.
    Aga usu juurde tagasi tulles, siis tihti arvan, et isegi erinevate religioonide esindajad usuvad uhte ja sama asja. Usu eesmark on minu arvates inimestest paremate inimeste tegemine, muud midagi. Kui inimene hakkab isegi maailma muutma ilma iseenda muutmiseta, siis kurss on valeti seatud ja midagi oiget valja ei tule.
    Uhesonaga oleks oige vaadata usku ja religiooni kui kahte erinevat asja.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)