24.06.10

Dinosaurused

ROMis, meie lemmikmuuseumis, on veel selle kuu lõpuni väljas dinosauruste kivistunud munad ja embrüod. Arvasin küll, et neid on pisut rohkem, aga hea meel oli nende vähestegi üle!

Dinosaurustega seoses veel üks uudis. Albertas avastati maailma suurim dinosauruste surnuaed (2-3 ruutkilomeetrit). Teadlased arvavad, et tänu sellele on suutnud nad lahendada mõistatuse, miks just selles provintsis nii palju iidsete elukate luid leidub. Siiani on just Albertast välja kaevatud kõige paremini säilinud kivistisi.

76 miljonit aastat tagasi oli Alberta troopiline rannikuala, kus aegajalt möllasid katastroofilised tormid, mille käigus tuhanded loomad uppusid. Vesi võis ulatuda nelja kuni viie meetri kõrguseni. Lehmaaruga dinosaurused (tsentrosaurused) said tavaliselt liiga hilja aru, et targem oleks jalga lasta. Kui siis vesi tõusis, püüdsid nad ujuda, kuid väsisid ja uppusid. Vee taganedes tulid kiskjad-dinosaurused maiustama. Nemad olid pisut targemad ja põgenesid õigel ajal.

Nii et tänapäeva ja tulevastel paleontoloogidel on hulgaliselt võimalusi vanu konte välja kaevata ja uurimustöid teha :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)