11.02.12

Klaasist joogikõrred


Eelmises postituses esitatud küsimusele tuli päris mitu õiget vastust. Ja nagu mermaid väga tabavalt nimetas, on need "rohelise" inimese kõrred. Valmistatud erilist sorti klaasist, mis ei purune nii kergesti (borosilicate glass  inglise keeles). Meil on need kodus tükk aega olnud, õieti suuremat sorti, mis sobivad hästi näiteks jäätisekokteili jaoks. Jõulude ajal ostsin juurde väiksemad, head mahla jaoks, või tee joomiseks, nagu Kirkele millegipärast meeldib. Igale oma värviga kõrs :)

Avastasin klaasist kõrred, kui meil plastikust hakkasid otsakorrale jõudma, ja ma kuidagi ei tahtnud enam neid juurde osta. Mõtlesin, milliseid teisi võimalusi võiks olla ja muidugi tuli internet abiks. Otsingusse võib panna "glass straws". Hinna poolest pole nad just odavate killast, eriti kui plastikuga võrrelda, kuid korraliku hoidmisega, peavad klaasist tehtud aastaid vastu. Pesta võib neid väidetavalt nõudepesumasinas, kuigi müügil on ka peenikesed puhastamisharjad. Saadaval on ka roostevabast terasest kõrsi, mis on odavamad, kuid mulle meeldib klaasi idee rohkem, näeb selgelt ära, kas kõrs on ikka puhas ning on ilusam ka :) Siiani oleme kõrred kohe ära loputanud-pesnud. Pole mingit probleemi selles suhtes olnud. Äärmisel juhul võiks ju nad ka loppu panna, kui kohe ei saa pesta.

Siin on mõned leheküljed klaasist joogikõrte kohta: Strawsome, EcoGlass Straws, Glass Dharma,

6 kommentaari:

  1. Ooo! Väga lahe. Peaks endale ka muretsema. Ma ise küll kunagi kõrsi ei kasuta (seetõttu ei ole isegi neid plastikust kõrsi kodus), aga kui plika kasvab, siis äkki hakkab ka seda kaupa vaja minema.

    VastaKustuta
  2. Noh, tegelt ma tegin petukat :D Panin googlisse sama- "glass straws" ja saingi teada, mis teema on :)

    Aga tänan vahva mõtte eest. Me ise kõrsi ei kasuta, aga laps küll vahest ja edaspidi võiks ikka need klaasist muretseda.

    VastaKustuta
  3. No aga kui nüüd kokku arvutada kõrre valmistamiseks kulunud materjal ja energia ja selle pesemiseks kulunud sooja vee hulk ja seda võrrelda plastkõrtega kumb tuleb siis "rohelisem"???

    Kardan, et nagu elektriauto, mis tegelikult sÕidab kõige saastavama energiaallika söega, kuna enamus elektrienergiast toodetakse söe põletamise teel:b

    VastaKustuta
  4. Hästi naiivne argument TT'lt. Sama naiivset argumentti kuuleb tavaliselt ka pestavate mähkmete kohta.

    Arvesta, et ka plastikust kõrsi peab valmistama ning sinna kulub energia. Sellele lisaks peab neid transportima jne jne. Klaasist kõrre korral kasutatakse seda valmistamise energiat üks kord, plastiku puhul iga kord. Rääkimata sellet, et plastikkõrs ei idane ega mädane ning iga kord lisatakse kasutamise järgselt üks taas prügihunnikusse. Masinaga pesemisel muuseas ei ole suurem energia ja vee kulu, vaid see on üks ja sama, mis ka muidu selles majapidamises kasutataks.

    See ei ole nüüd mingi süvaanalüüs. Esmased tähelepanekud vaid.

    VastaKustuta
  5. Nojaa, ma saan aru, et roheline mõtteviis on oluline, kuid vahel juhtub, et pealtnäha roheline värk on tegelt süsimust nagu eelpool mainitud elektriautode puhul. Kuna olen parandamatu skeptik siis julgen kahelda kõigis veendumustes, mis pole piisavalt põhjendatud.

    Selleks, et mind veenda tuleks teha erapooletu uurimistöö, kus võetakse arvesse kõiki faktoreid alates erinevate kõrte valmistamiseks kuluvast energiast, materjalist, elueast, ekspluatatsioonikuludest, ... lõpetades potensiaalsete riskidega nagu klaaskõrre ootamatu purunemisega aktiivse imemise käigus:)

    Aga tegelt mulle lihtsalt meeldib vaielda:)))

    VastaKustuta
  6. Minu kaasa võtab jälle puht sportlikust vaidlemisehuvist sõna :) Proovisin talle ikka selgeks teha, et samamoodi ei kasuta me kodus plastikust joogitopse või taldrikuid. Käiks ju sama teooria alla :)
    Aga kui joogikõrsi kasutame, siis ikka parem klaasist :) Minu süda on rohkem rahul.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)