30.01.13

Quebeci köögist: Sucre à la crème ehk koorekomm


Eelmise postituse jätkuks... Milline oli mu üllatus, kui sain teada, et maiustust, mis lapsepõlves üks mu lemmikuid, peetakse Quebeci kööki kuuluvaks (üks "Recipe to Riches" saates osalejatest võistles selle retseptiga). Ma ei tea, kui palju teistes Eesti peredes koorekommi ise keedetud on, kuid minu kodus valmistas seda isa. Mäletan, kuidas see siis hoiule pandi ning oh, seda rõõmu, kui siis jaopärast maiustada saime. Isa rääkis, kuidas kunagi tema ema juba kommi tegi. Olen ise seda mõned korrad valmistanud, kuid pole saanud täpselt sama maitset kätte (panin tunde järgi koort ja suhkrut ;). Vist on küsimus rohkem selles, et lapsepõlvest kaasa toodud mälestused on seotud veel mingite teiste mõjutustega, lõhnadega, meeleoluga, ma ei teagi millega veel. 

Nüüd otsisin konkreetset retsepti, sest Mari hakkas peale käima, et peame ise ka proovima seda teha. Mäletasin, kuidas isa kasutas rõõska koort (35%). Huvitav, et nii mõnigi leitud retsept nõudis hoopis tavalist piima või konservpiima. Arvan, et tavaline koor on siiski see kõige autentsem, sest kes omal ajal konservpiima sai osta :) Quebeci elanikud kasutasid kunagi rõõska koort ja vahtrasiirupit. Mina võtsin lõpuks aluseks siit leitud juhendi. Nüüd, kus kommid valmis, arvan, et minu varasemate katsetuste viga oli või puudumine. Või lisamine andis just selle viimase killukese, mis tõi meelde isa poolt valmistatud kommide maitse. Peab ka meeles pidama, mida rohkem pruuni suhkrut kasutada, seda tumedamad tulevad kommid! Minul oli erinevaid suhkruid täpselt pooleks.

250 ml (1kl) suhkrut
250 ml (1kl) pruuni suhkrut
250 ml (1kl) 35% rõõska koort
1tl vanilli
1 spl võid

Sega omavahel suhkrud ja koor. Lase keema tõusta (võtab umbes 10 minutit). Sega pidevalt. Lase keeda vaiksel tulel umbes pool tundi. Ära unusta segada. Katseta, kas segu on valmis. Pane lusikaga seda külma vette, kui moodustub pehme ümmargune pall, tõsta kõik tulelt ära, lase pisut jahtuda ning sega juurde vanill ja või. Klopi segu (võid mikserit kasutada) veel mõnda aega, kuni see näeb välja läikiv ja ühtlane, ning pane võiga määritud vormi jahtuma. Hoia külmas umbes 10 minutit, lõigu tükkideks ning pane uuesti külma (nii on hiljem lihtsam tükke kätte saada).

3 kommentaari:

  1. Ooo, mis m6nusalt rammus maiustus :) Meie peres pole koorekomme ise tehtud, oleme neid poest ostnud. Aga see oli nii ammu! Nyyd hakkas suu selle m6tte juures vett jooksma. Peab ara tegema.
    Ma tahtsin sinu yle-eelmise postituse kommentaaride soola jutu jatkuks soovitada, et kui Kirke nii soola armastab, et ehk oleks m6tet hakata kuulsat roosat Himaalaja soola (Himalayan pink salt) tavalise soola asemel kasutama? See on vaidetavalt ainuke sool maailmas, mis on organismile isegi kasulik. Ma ostan seda orgaanilise toidu poest ja kasutan seda igal pool tavalise soola asemel.

    Ikka tervitades,
    Eva

    VastaKustuta
  2. Meil ema tegi alati sellist kommi, nii hea oli, nämm .)

    VastaKustuta
  3. Vaatan seda himaalaja soola. Teine võimalus on soola üldse mitte osta või hoopis luku taga hoida :)

    Kommid aga lähevad meil kui soojad saiad. Mina olen vist kõige suurem maiasmokk ;)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)