19.02.22

Vabaduse konvoi tõus ja langus Kanadas

Loomulikult tuleb juttu Kanadas toimuvast "suurest vabadusliikumisest", mis tõi Ottawa parlamendi ette hulga veokeid ning inimesi, kes otsustasid, et see on kõige õigem koht, kus järgmised nädalad veeta. Vahepeal on proovitud midagi sarnast mitmel pool mujal Kanadas korda viia. Kaasa arvatud Torontos. Aga kuna Ottawa näide oli ees, siis suudeti kiiresti strateegiliselt olulised paigad eraldada ning linnaelu võis rahulikult edasi toimida. Toronto puhul oli see eriti oluline, sest kesklinnas on ridamisi haiglaid (kus ka minu tüdrukud sündinud on), ja loomulikult oli tähtis hoida liiklus kiirabi ja teiste patsientide jaoks vaba.

Kõik sai alguse hetkest, kui väike grupp rekkajuhte polnud rahul nõudega USA-Kanada piiriületusel vaktsiinipassi näidata. Väike grupp on umbes 10%, sest ülejäänud on rekkajuhte koondava organisatsiooni sõnul vaktsineeritud. Seesama organisatsioon taunib kõike, mis toimub, lihtsalt vahemärkusena. Kuna USA seadis sama nõude sisse päev hiljem, siis kadus justkui ära põhiargument, miks üldse pealinna protestima minna. Siinjuures võiks mõelda "KARJUV vähemus" tähendusele ;) On neid veokijuhte, kes on julgenud avaldada oma vastumeelsust toimuva suhtes ning on kurvad, et üldine arvamine veokijuhtidest on tõmmatud allapoole nulli... sest nemad tahavad oma tööd edasi teha, ning nad saavad aru, et me tõesti oleme kõik samas paadis...

Kuna vaktsiiniga oli nii ja naa, siis hakati kõvasti rääkima mingist vabadusest ja viimaks võeti siis valitsus ette. Mis polnud ime, sest kokkuvõttes võiks öelda, protestijatest said lihtsalt poliitilised mängukannid. Sest hakati nõudma peaministri tagasiastumist. Vabandust väga... aga siin on demokraatlik riik, kus rahvas on oma sõna öelnud, keda nad soovisid riiki juhtima. Jah, see pole enamusvalitsus, aga ikkagi olid nemad need, kes kõige rohkem hääli said ja kui sa pole millegagi rahul, siis esimeses järjekorras räägid ikka oma esindajatega parlamendis... Kui valitsuse ees oleks samas olnud vastaspartei, siis ma ei imestaks üldse, et samasugune olukord poleks tekkinud. Sest... inimesed on väsinud. Väsinud covidist, väsinud sellest, et meie elu on viiruse pärast pea peale pööratud. Võin oma pea anda, et valitsused on samamoodi väsinud. Eriti veel sellest, kui palju valeinformatsiooni ja konspiratsiooniteooriaid ringi käib. Kuidas küll keegi suudaks mulle ära seletada põhjendusi, et viirus on valitsuste suur ühine konspiratsioon inimesed hävitada. Ei tea, kelle üle siis nad enam valitsevad, kui kõik läinud on. Ooot... või äkki tõesti... äkki ongi siin peidus suurem plaan, mille alusel kõik teadusesse uskuvad inimesed hävivad, kuna nad on nõus end vaktsineerima ja järele jääb ainult hall mass, keda on kerge igat sorti "huvitavate" teooriatega kontrollida :D Igaks juhuks... ma ei mõtle päriselt nii ;-) Samas olen mina ka väsinud, vahel on lausa nutt kurgus, kui teatud olulised asjad nihkuvad hilisematele kuupäevadele. Mis ei aja mind kurjaks valitsuse peale, vaid nende peale, kes ei suuda protestimata olla... Me oleme kõik ühes paadis praegu, terves maailmas.

Ma panin alguses loo pealkirjaks: Ottawa ei ole Moskva, mida olen nüüd vahel kasutanud, kui seletan siinset olukorda. Ilmselt on pandeemia toonud palju rohkem siinsete elanike teadvusesse, kuidas täpselt kogu Kanada riik "töötab". Siiani ning ka tulevikus ilmselt päris hästi, kuigi mõne meelest on see täielik korralagedus, eriti nende silmis, kes Moskva poole kummardavad, või oleme kenamad ja ütleme: kes Venemaa moodi korraldusega harjunud :-) Jah, meil on keskvalitsus Ottawas, aga ega neil pole palju õigust kaasa rääkida, mida iga provints teeb. Nad kontrollivad küll teatud üleriigilisi tahkusid (riigipiir, rahapada, kaitse jne), aga provintside otsustada jäävad näiteks  sellised asjad, nagu juhiluba, mis teise provintsi kolides tuleb teatud aja jooksul välja vahetada kohaliku vastu. Või tervishoiusüsteem, mis on küll igal pool absoluutselt kõigile tasuta - ei tähenda, kas sa töötad, või õpid, või oled registreeritud või registreerimata töötu - aga selle rahastamine on provintsiti erinev. Lisaks isegi ülikoolid, mis mõnel pool küsivad mujalt provintsist õppima tulnud tudengitelt sama õppetasu nagu oleks nad kohale saabunud välismaalt, jne.jne. Pluss nüüd pandeemia ajal on erinevad provintsid pidevalt erinevaid piiranguid kehtestanud, olenevalt, kuidas haiglad on vastu pidanud. Ontario, kus asub ka Ottawa, on Quebeci kõrval olnud üks provintsidest, kus piirangud ehk isegi kõige rangemad. Näiteks pole meil kahe aasta jooksul olnud hetkegi, mil maskipiiranguid oleks lõdvemaks lastud. Ma olen näinud, kuidas Eestis on selles suhtes palju vabamalt toimitud. Nõnda ei mõista ma eestlaste pahandamist, et miks nii kaua juba maske nõutakse, kui neil on vahepeal olnud palju rohkem "hingetõmbeaega".

Kõige selle taustal on täielikult arusaamatu, miks need rekkad ninad Ottawa poole seadsid. Oleks ikka pidanud oma provintside valitsuste uste peale koputama, kui nad polnud rahul piirangutega. Sellepärast oli ilmselge, et keegi teine sosistas neile kõrva, mida teha, kui hakati otseselt valitsust ründama, kui protest vaktsineerimise kohustuse vastu kaotas justkui mõtte. 

Ottawasse on selleks nädalavahetuseks kohale tulnud politseinikke üle Kanada. Ning hetkel jälgingi, kuidas politsei rahulikult surub rahvast parlamendi juurest eemale. Juba liiguvad protesti korraldajate poolt teated, kuidas politsei on jõudu kasutanud, relvadega ähvardanud või peksnud. Aga hetkel pole selle kohta ühtegi tõendit. On küll olukordi, kui mõned keelduvad oma veoki akent avamast peale mitmekümnekordset nõuet politsei poolt, ja siis on aken sisse löödud. Ma pole veel aru saanud, kas pisargaasi on kasutatud, tundub, et mitte. Kuigi gaasimaskid mõnede politseidel ees võivad sellise mulje jätta. Hoopistükkis on protestijad kasutanud suitsupomme. 

Arusaamatu on ka mõnede toetajate pahandamine, et maksumaksjana saab politsei meie käest palka, kuidas küll siis politsei meie vastu hakkab. Aga siis võiks küsida, miks politsei üldse kedagi arreteerib ükskõik, mis põhjusel :-P  Jah, on neid, kes vaatavad politsei peale kurjalt, aga nende kõrval on arvestatav elanikkond, kes pigem imetlevad, kui rahulikult vastatakse solvangutele ning provokatsioonidele. Kuidas nad hoolitsevad arreteeritud protestijate heaolu eest, sest väljas on täna üsna külm ja tuisune. Väga inetult käitutakse ka reporterite vastu. Imeline, kui kannatlikud nad on... Inimesed karjuvad nende peale, sülitavad, saadavad vandesõnu nende poole... Õnneks on ikka neid ka, kes on pigem toetavad. Ning ma ei mõista neid vanemaid, kes on kohale tulnud oma alaealiste lastega. Mitte ainult keeruline olukord linnas, aga ka väga külm ilm... Mida sellega proovitakse saavutada...

Valitsus on ka välja kuulutanud Emergencies Act, mis lubab muuhulgas arreteerida neid, kes vastu hakkavad, või ka külmutada kontod, mis kuuluvad liikumise algatajatele või toetajatele (kaks kolmandikku kanadalastest toetavad seda valitsuse otsust, vähem küll lääne pool, aga nad on ka kaugel ;-) GoFundMe platvormi kaudu kogutud rahad on külmutatud, aga seda juba pikemat aega (lisaks tundub, et päris suured rahad on tulnud välismaalt, kellele küll see siin toimuv kasulik on, küsin mina). Ukraina ümber toimuvaga seoses võiks ju lausa hakata kahtlustama, kas tõesti oli Venemaa nii ettenägelik ja õhutas läänes segaduse tekitamiseks seda, mis Kanadas toimub :D Ok, ma ikka ei usu, et nad nii "targad" ka oleksid olnud ;-)

Jäin mõtlema, kui rumalad korraldajad lõpuks olid. Oleks nad otsustanud kiiremini ära minna, oleks neil rahad alles ja poleks nad ka vihaseks ajanud Ottawa elanikke, kes on pidanud kuidagi hakkama saama kõige selle läbu ja lärmi sees (nad ju kaebasid kohtusse protestide organiseerijad, sest kogu see asi läheb linnale päris kalliks maksma...). Ma ei saa ka aru nendest, kes on käinud vaatamas kogunemist ja kirjeldanud seda kui mingit pidu. Arvestades, et see pidu on tähendanud lagastamist ja sealsete mälestusmärkide kasutamist "pissipottidena", siis pole kõik just nii roosiline olnud, nagu mõned on proovinud kõike esitada.

Mul on tunne, et kogu asja organiseerijad ei osanud elu seeski näha, kui kaua kõik see kestma jääb. Nii nagu Ottawa enda elanikud on öelnud, et nad on harjunud meeleavaldajatega. Aga nad tulevad ja lähevad. Keegi pole kunagi varem oma elamist tänavale sisse seadnud. Ja nüüd ootab Ottawa rahvas linnalt ja korravalvuritelt vastuseid, miks olukorda ei lahendatud kiiremini. Ning küsimus on, kust tuleb raha, et kõik linna kulud katta. Sest pole ju väga aus oodata, et linnaelanikud peavad kannatama näiteks maksude suurendamise all...

Ilmselt pole protestijatel olnud väga aega jälgida, mida erinevad provintsid ja ka valitsus on piirangute osas otsustanud. Ja otsused pole mitte sellepärast vastu võetud, et mõned inimesed Ottawa künkal meelt avaldavad. Mida muidugi proovitakse just sellest küljest näidata. Esiteks on Kanadas ära võetud PCR testi nõue vaktsineeritutel, kes reisivad üle piiri. Sel nädalavahetusel, kui rekkad Torontosse jõudsid, oli ette nähtud piirangute mahavõtmine Ontario restoranidelt. Kuna aga kogu kesklinn oli suletud, siis tähendas see, et suured lootused lõpuks ometi näha hulka inimesi oma ruumides, läksid pisut vett vedama. Võib nüüd mitu korda arvata, kas omanikud olid väga rõõmsad nähes rekkajuhte siia ilmumas. Lisaks kaob Ontarios ära vaktsiinipassi näitamine alates 1.märtsist. Ontarios on ju kusagil 85% elanikest saanud vähemalt ühe süsti ja natuke üle 80% kaks, kolmandaga on varsti 50% (oleks veel rohkem, aga siia hulka kuuluvad ka nüüd lapsed, kes tõmbavad numbreid natuke alla, sest nende vaktsineerimine algas hiljem). Maskikohustus jääb veel alles, aga ilmselt kaob see meil ka lõpuks. Seda siis küll täiesti esimest korda varsti kahe aasta jooksul. Ja veel kord, kõik need otsused ei tulnud mitte veokijuhtide protestide pärast. Need plaanid olid juba läinud aasta lõpus enam-vähem maha pandud ja rahvaga jagatud.

Lõpuks ütleks veel seda, et peaminister kuulub Liberaalide parteisse, aga Ontario valitsuses on konservatiivid pukis ;-) Kõik oleks võinud olla vastupidi, mis ei oleks kindlustanud, et kogu olukord, mis viirusest tingitud oleks kuidagi teistsugune olnud. Ja nagu üks ajakirjanik nimetas, siis Ottawa protestid on Covid-19ga seotud absurdsuste tipp (ta meenutab lennureisijaid, kes on pannud aluspüksid maskiks, inimesi, kes süstinud või joonud sisse mingit sodi, sest keegi on öelnud, et see aitab jne.jne.) Minu jaoks on ka absurdne, et inimesed Kanadas karjuvad "Vabadus!" Nad pole ilmselt kunagi aru saanud, mis päriselt tähendab see, kui vabadus ära võetud. Samuti ei suuda ma aru saada võrdlustest Balti riikidega ja laulva revolutsiooniga. Jah, Eestis läksid asjad küllaltki rahulikult ning siiani ka Kanadas (vaatame, mis juhtub õhtutundidel), aga mind igal juhul riivab väga see, mille eest minagi kunagi laulmas käisin ja mille nimel siin üks rühm inimesi "Vabadus!" karjuvad.

Vaatame, kuidas see nädalavehtus laheneb ja mis siin edasi saab...

6 kommentaari:

  1. Tänud ülevaate eest!! Eesti ja meediast on jäänud mulje, et olukord on täiesti kontrolli alt väljas..
    Eesti protestijate osas ütles täna üks kommentaator hästi- prioriteetide küsimus. 3 süsti oleks võtnud 45 minutit. Protestimine tööpäevadel!! 8 tundi.
    Ja meie kontekstis veel nüanss, et ei saada aru, kui leebed on olnud meie piirangud ning kui meil oleks tõesti politseiriik, siis poleks võimalik protsestida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu küsimus ka, kuidas nad kolm nädalat töötamata seal olid... Kust see raha tuli...

      Kustuta
  2. Eile kui töölt koju sõitsin räägiti juba raadios igasugu libauudiste ja võltsvideote levitamisest, kus politsei hobustega ratastoolis inimesi surnuks ajab. Miks mul küll tekib kahtlus, et tagaplaanil tegutseb osav ja tehniliselt vägagi võimekas jõud, kelle huvides rahutuste ässitamine ja segaduse külvamine. Monteeritud video ilmus üllatava kiirusega, protestijate tehniline võimekus küünib vaevalt parkimisautomaadi kasutamise tasemele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle surnuks aetud invaliidiga rääkisid hiljem reporterid :-D

      Kustuta
  3. Vabainime20/2/22 12:39

    Trudeau valitsus peab kukkuma, muud lahendust praegusele olukorrale ei näe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas märkasid, mis ma kirjutasin. Trudeau ei olnud provintsides kehtestatud piirangute taga. Ainuke, mis tema kontrollis, oli piiriületus. Kuna protestijatest tehti teatud poliitiliste parteide hüpiknukud, siis söödeti neile ette, mida nõuda. Loomulikult ikka valitsuse kukutamist, et vastaspool pukki saada 😉 Nõnda labane ja lihtne see sügav poliitika ongi.

      Kustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)