21.10.10

Neli kuud pimedust


 

Kus asub maailma kõige põhjapoolsem linn, milles elanikke üle tuhande? Vastuseks on Norra ja linnaks Longyearbyen, kus inimesi isegi lausa paar tuhat (vaata pilte). Linnake ise on ühes saarestikus, mis pole just väga Norra külje all. See on koht, kus päike ei näita eriti oma nägu umbes neli kuud (aprillist augustini on aga päike kogu aeg taevas). Peamine tegevusala on olnud söekaevandamine, aga samas avati 1993. aastal ülikooli keskus, kus õpingukeeleks inglise keel ning pooled tudengid laiast ilmast. Õppetasusid pole, nii et ma ei imesta, miks nii mõnedki sinna teadmisi hankima lähevad.

Huvitav on ka fakt, et vanad ja haiged viiakse enne viimasele teekonnale minemist mandrile, sest nii kõrgel põhjas ei saa neid õieti matta. Siiani on päris hästi säilinud pea sajand vanad surnukehad...

Sel aastal promob Philips end pisut ning on lubanud päiksevalgust polaaröösse. Kuidas tema lambike muudab elanike enesetunnet ja kas tõesti aitab neil "normaalsematena" end tunda, võib jälgida kodulehelt või Facebooki kaudu.


6 kommentaari:

  1. Huvitav! peabki jälgima, et kas on lambikestest abi :) Ennast on päris raske nii pikka öösse mõelda.

    VastaKustuta
  2. Eks need ööd on pikad siin Soomes ka (ning Eestiski). Kasutan seda Wake-Up Light'i juba 2 aastat ja see tõesti aitab. Väga geniaalne leiutis.

    VastaKustuta
  3. Ei saa aru, mis mõttes see lamp tavalisest erineb. Valgus ju sama.

    VastaKustuta
  4. Oi-oi-oi...esimene pilt on muidugi ilus ja romantiline ja köik muu, aga vot seal elada ma küll ei suudaks. Neli kuud päikseta - susser, ma läheks halliks ja kortsu ja masendusse!

    VastaKustuta
  5. Ma ei kujuta ka hästi ette elu, kus kogu aeg pime, isegi mina, kellele tegelikult talvised pimedad ilmad alati meeldinud on :) Ma tõusen hommikuti üles ja proovin nii palju kui võimalik pimedas ära teha. Hea, et asjad tagurpidi selga ei lähe :D

    Aga lambi idee on selles, et pool tundi enne äratust, hakkab valgus aeglaselt tugevamaks minema. Võid ka mingi muusika või heli valida, mis samuti aeglaselt valjeneb. Päris huvitav mõte, kuid Torontos on enamasti kella 7 ajal juba enam-vähem valge.

    VastaKustuta
  6. Killuke, saada oma meilikas, et vöiksin parooli saata

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)