23.10.10

Võhiku õllejutud


“I find American beer a bit like having sex in a canoe. It's fucking close to water.” ~ Oscar Wilde on American Beer

Kõigepeal seletuseks, et mina pole kunagi õppinud õlu jooma. Nii et mul pole õieti aimugi, milline see kõige halvem või kõige parem võiks olla. Nüüd aga on laineid löömas USAs toodetud kangem kraam, mille kangus lausa 27 kraadini ulatub. Ja Kanadas peaks mõned pudelid järgmisel kuul müügile tulema - $115 dollarit tükk. Arvestades, et kanadalased ameeriklaste õlu üle kõvasti nalja viskavad ning seda veega võrdlevad (või nahkhiire pissiga), siis Samuel Adams'i Utopiaga (tootjaks Boston Beer Company) on nüüd küll lõunanaabrid meid löönud, rääkimata vist Euroopast :D


Tegelikult pani kogu see asi uurima, miks ikkagi ameeriklaste õlul nii kehv kuulsus on. Leidsin toreda seletuse Wikipediast, mida ma tervenisti ümber ei hakka tõlkima, ainult osaliselt. Kõigepealt jääb arusaamatuks, kuidas kõik need Belgia, Saksa ja Tshehhi õllepruulijatest immigrandid sama traditsiooni ei jätkanud Ameerikas. Seletuseks tuuakse tüüpilist ameeriklikku suurusehullustust, kui õlu hakati tootma laiadele massidele, kuid ilmselt oli korraliku õlu toomine kaupluste kaudu tavainimese koju liiga kallis ja nõnda hakkas kõik allamäge minema, kui prooviti hästi vähese kuluga hästi rikkaks saada.

Mulle meeldib ka seletus, kuidas Ameerika õlu valmistatakse. Põhiliseks komponendiks on Kanada õlu. Kanada õlu juuakse sisse pesapalli mängijate poolt ning see filtreeritakse läbi keha neerudesse, kust see eraldatakse urineerimise teel desinfiktsiooni kambrisse. Sealt edasi villitakse jook pudelitesse ning jahutatakse joomise otstarbeks. Tulemuseks on õlu, mis maitseb hea, kuigi kangus on sealt välja võetud, sest alkohol on pesapallimängijate kehasse jäänud. Viimasel ajal on siiski see protsess kriitika osaliseks saanud, sest suurenenud on illegaalsete kemikaalide osakaal ameerika õlus. Ning inimõiguste eest võitlejad nõuavad, et pesapallimängijate asemel peaks kasutama liberaale või hullu lehma tõvega loomi. Kui kõik see eelnev tundub väga asjaliku jutuna, siis järelikult oled purjus :D Ehk oled proovinud seda 27 kraadist õlut ;)

2 kommentaari:

  1. Eks sellest 27-kraadilisest on kuuldusi ka siia laekunud. Ausalt õeldes on vägagi küsitav, kas seda enam saab õlleks nimetada. Käärimise teel tavaõlu nimelt kaugeltki nii kangeks ei lähe.

    See viimane seoses pesapalluritega on muidugi urbaan legend, kuid tegelikult võikski just nii olla. Mul on juba ammu kombeks nimetada Soome õlut Lapin Kulta põhjapõdra kuseks ja miks ei võiks mitte USA ja Kanada populaarseim õlu Bud kanda nime pesapalluri kusi.

    Igal pool maailmas on nn massidele suunatud õlut (Bud, Heineken, Saku Originaal jpt.) kuid on ka sellist kraami, mille nimel õlletehas on vaeva näinud. Minu teada (vähemalt) Ontario parim õlleblogi on Alan McLeodi A good beer blog, mida soovitan lugeda kui hea ja parema õlle vastu vähegi huvi.

    VastaKustuta
  2. Jään vast ikke Alexandri ja Rocki pääle edasi.
    27-pöördeline - oless tuu odavam ja 2-liitrises putlis - toda parmud ostaksid! Nigu praegalt ostavad Walterit.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)