13.11.11

I'm homesick...

"I miss Eesti!"
"I feel at home in Eesti!"
"Millal me Eestisse lähme? Me ei käinud ju sel aastal Eestis..."

Nii on mu noorem laps viimasel ajal mulle oma arvamust avaldanud. Muidugi just siis, kui vaatame koos temaga "Kättemaksukontorit" või "Pilvede all", mille vahele lastakse lühikesi reklaamiklippe. Vahel ei suuda ma ära imestada, mis asjad võivad lapsi mõjutada... Samas tähendavad suvereisid vanavanemate maale ka koolivaheaga. Nii et võiks ju mõelda, et Eestiga seostub parim aeg aastast. Aga kui vanem laps juba heietab mõtteid, kas ei võiks just Eestis ülikooli minna, siis ehk ongi Eesti nende elus olulise koha omandanud. Ma annan aga endale aru, et see ei tarvitse tähendada nende jäävat kolimist Eestisse. Tänapäeva maailm on noortele ju igat pidi lahti.

Mõtlen ka siin sündinud noorte peale, kellest osa ongi päriselt Eestisse kolinud, osa ajutiselt seal elanud ja töötanud. Ja mitte alati ei tähenda, kui palju su kodus eesti keelt kõneldi ja Eestist räägiti (nagu mõni on meile proovinud asja ära seletada, st et meie elu justkui keerleks kogu aeg Eesti ümber, kuigi, jah, me räägime ju kodus eesti keelt). Kui südame hääl kutsub sinna, kus esivanemate hinged ringi kõnnivad, siis võib ka olematu eesti keele selgeks õppida ning oma õnne just sealt leida.

3 kommentaari:

  1. T6esti armas lugu! Minu lapsed ei j6ua ka ara oodata, millal me tagasi kolime. Kuigi nad on siin Londonis elades ka r66msad ja 6nnelikud, siis ikkagi on see elu siin ajutine ja see pole ikka see paris kodu. Tulime ju siia vaid kolmeks aastaks ja eks siis vist v6tadki seda kui pikka reisi. Minu meelest on nii tore, et lapsed Eestit nii armastavad. Mu tytre koolis on nyyd saanud lausa popiks eesti keeles raakimine. Lapsed kasutavad google t6lkeprogrammi ja "vestlevad" eesti keeles. L6bu on laialt!

    Tervitades,
    Eva

    VastaKustuta
  2. Minu jaoks on see eriti armas, sest mu tüdrukud on ju siin sündinud :) Oleks arvanud, et koduigatsus on ikka Kanada kodu järgi.

    Kirke üks sõbrannadest on hakanud lausa eesti keelt õppima. Aga ta on väga eriline, sest ta ei räägi kellegagi peale oma ema. Nii et hääldust ei saa kontrollida :) Ja muidugi teavad kõik sõbrad üksikuid sõnu, mis on seotud kutsule antud käskudega, sest meil on ju "eesti koer" nagu lapsed otsustasid.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)