09.03.12

Nutikaim riik maailmas...


Kanadalased võivad nüüd rahulolevalt endale õlale patsutada, sest just Kanada on valitud kõige nutikamaks riigiks kõigi teiste seas (ma olen alati öelnud, et siin on maailma kõige haritumad taksojuhid ;)! Aga ega Eestigi ei pea kurvastama, sest koos Iirimaaga on nad kaheksandal kohal. Siit täpsem info ja pilt.

Kanada kohta on öeldud, et üle poolte elanikest, kel vanust 15 ja rohkem, on peale keskkooli edasi õppinud (2010 aasta statistika järgi 52%). Huvitav on ka see, et rohkem naisi kui mehi on lõpetanud kõrgkooli! Eestis on 36% elanikest ülikooliharidus. Eesti puhul nimetatakse ka väga pikka traditsiooni õppimise osas.
 

Kui mõtlen samas Kanada peale, siis eks riik ole teinud siia elama tulemise kergemaks nendele, kel haridust rohkem kui põhikool (punktisüsteemis annab kõrgharidus maksimumi), mis ei tähenda aga kahjuks..., et immigrandid ka oma erialal lihtsalt tööd leiavad. Teisalt propageeritakse väga keskkooli lõpetamist (sest muidu pead leppima tööga, mille puhul peab olema selge lause: would you like some fries with that?) Lisaks veel valitsuse programm, mis toetab vanemate püüdlusi raha koguda laste tulevasteks õpinguteks. Igal aastal maksab riik lapse pealt 20% juurde 2500 dollari investeeringu puhul. Kui pere sissetulek on väike, siis võib see juurdemaks isegi suurem olla. Teenitud intress on tulumaksuvaba lapsevanemale, kuid laps peab kunagi tulevikus ikka selle kinni maksma, loomulikult oma madala sissetuleku pealt (siin on astmeline tulumaks). Raha võib kulutada kas ameti õppimiseks või kõrgkooli minemiseks. Ega seda raha pole just vähe, et riigi poolt pakutust kasu saada, kuid olen pangatöö juures näinud, et isegi need, kelle sissetulek pole väga suur, proovivad vähemalt midagigi laste hariduse jaoks kõrvale panna.

Teised riigid Kanada sabas on Iisrarel, Jaapan, USA, Uus-Meremaa, Korea, seitsmandat jagavad: Soome, Norra, Suurbritannia, Austraalia, siit tulevad eestlased ja iirlased, peale seda Luxembourg ja Shveits ning viimaks Taani.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)