19.03.19

Võitjad ja kaotajad

Ma olen sel nädalal mitu korda mõelnud, et kas matemaatikas on arvutamises mingid muudatused toimunud või olen mina millestki täiesti valesti aru saanud. Loen pidevalt siin ja seal, kuidas kaotajad peavad maha rahunema ja võitjatel laskma tegutseda. Loomulikult räägin ma jälle valimistest. Nii palju, kui mina oma silmaga nägin, siis kõige rohkem hääli sai Reform. Kas keegi võiks nüüd ära seletada, miks neid kaotajaks loetakse? Nad on tehniliselt ikka valimiste võitjad (nad saavutasid ajalooliselt kõige kõrgema võidu oma 28,9%ga, ükski teine partei pole kunagi nii suurt toetust saanud), ning praegu moodustatav kolmikliit on lihtsalt kambaka tegemine võitjale. Kambaka tegemine ei kõla muidugi väga kenasti, aga see ei anna õigust end võitjaks kuulutada. Muidugi... ma võin ka vabandada kõigi ees, kes suudavad mulle matemaatiliselt ära tõestada, et see, kes kõige rohkem hääli saab, on tegelikult kaotaja. Ja muidugi... mulle meeldiks ka, kui keegi (asjasse pühendatu) avalikult seletab, miks hakati moodustama koalitsiooni, mis nende kolme partei paljud valijad täiesti segadusse ajanud (ja vist ka partei enda liikmeidki). Sest kui ühe partei juht jätab mulje (sest nüüd ei saa enam öelda, et ta täpselt nii ütleski, sest ta on täiesti Jüri-Rataslikult "soga" ajanud, st mitte midagi öelnud), et ühe parteiga koostööd ei tehta, ning järgmisel hetkel tuleb välja, et ta peaaegu et valimiste õhtul (või äkki juba olid plaanid paigas enne valimisi) läheb koputab partei uksele, kellega nii paljud põhitõed risti lähevad. Ei, selleks ei olnud vist isegi kõige tulisemad paremäärmuslaste toetajad valmis. Kuigi nüüd on mõnus oma mätta otsast kuulutada, kuidas nad äkki võitjateks muutsid. Aga olgem ausad, kui kaardid oleks teistmoodi jagunenud, näiteks oleks EKRE võitnud (see tähendab, et ma mõtlen ikka seda matemaatilist võitu, et said kõige rohkem hääli) ja siis oleks reform ja kesk (või mõned teised erakonnad) "võitjale" (või on nad kaotajad?!) selja keeranud, ning oma koalitsiooni moodustama hakanud, ning EKRE välja tõrjunud. Siis ma millegipärast arvan, et karjutaks ehk tesitipidi ning nõutaks valjuhäälselt õigluse jaluleseadmist :-D

Ma olen siin varem öelnud, et mind on poliitika üsna külmaks jätnud. Kuni siiani. Sest põhimõtteliselt ega suurt tähenda, kes eesotsas on. Kui on demokraatlik riik, siis lõpuks saab rahvas "üles tõusta", kui asjad täiesti viltu lähevad. Ja nüüd ongi vist juhtumas see, et päris paljudele ei meeldi kõige rohkem see vale ja vassimine, mis seekord toimunud on. Kui oleks teatud, mis tulemas on, siis oleks kindlasti nii mitmedki teistmoodi hääletanud. Ja oleks vast isegi rohkem minusuguseid "varjusurmas" kodanikke üles äratanud. Nüüd on aga hinges tunne, et poliitikud (kelle suurte täitmatute lubadustega me harjunud oleme) on meid eriliselt inetult ninapidi tõmmanud.

Ja nõnda ongi nii palju rahulolematust ja näiteks #KõigiEesti liikumine tekkinud, sest poliitikud ei osanud juba enne valimisi ausad olla (ha-ha-haa... millal ma õpin, et tühjasid lubadusi andev poliitik on norm :-) . Hetkel tuleb küll Kaja Kallas kõige siiramana esile. Sest ta hoidis oma põhimõtetest väga kõvasti kinni. Mis ilmselt mängis lõpuks tema vastu. Aga ta on alles noor tegija nii kõrges mängus. Küll ta õpib ja lööb ühel päeval ninanipsu praegustele kambaka tegijatele. Ma siis naeran vaikselt pihku ja otsin selle postituse uuesti üles :-D

Oh, ja unustage Kanadasse ja USAsse tulemine ära, sest see manner vajuvat juba kolme aasta pärast merre. Mul on nüüd vaja ka uue Eesti Keskuse rajajatele seda edasi öelda, et peame ikka nii kaua siin vanas Eesti Majas vastu. Kulutame parem raha suurte pidude korraldamiseks näiteks või jagame eestlaste vahel ära, kui nad enne mandri kadumist Eestisse peavad kolima ;-)

8 kommentaari:

  1. Ma pole neid uudiseid lugenud, kus neid pidevalt kaotajateks nimetataks. Nad said kõige suurema tulemuse ja ka kohti juurde. Pigem on nende kaotus see, et alustasid suure hooga ja avalikult meediale kaarte lauale lüües, teiste erakondadega läbirääkimisi, aga kukkusid neis läbi. Ma saan aru, et Kaja on neis asjus kogenematu, aga imelik, et ta erakonna vanad joped talle ei rääkinud, kuidas neid meeste mänge mängitakse - ikka salaja ja sõber hoiab sõbra kätt.

    See, et Keskerakond valitsuse kokkupanemisega tegelema hakkas, selles pole ka midagi erilist. Vanasti tihti Keskerakond võitis, aga Reform pani valitsuse kokku, kuna keegi ei tahtnud Savisaarega koos mängida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ei olegi midagi selle vastu, et keegi juba tagatubades koalitsiooni kokku paneb. Ma olen selle vastu, et enne valimisi jättis kesk mulje, et ta ei lähe ekrelastega kokku. Selle alusel tegid ka valijad oma valiku. Kui nad oleks läbipaistvalt tegutsenud, siis ei võtaks ma sel teemal sõna. Siis ei oleks ka seda rahulolematust nii palju. Sest ausalt... praegu on vist hullem, kui ekre valitsusse ei saa, kus ta tegutsedes (kui ta tõesti "taltsutatud" on) vihastab oma valijad välja, kui ei täida oma valimislubadusi ;-)

      Kustuta
  2. Ratase ego ei luba peaministritooli Kaja Kallasele loovutada ja naise alluvaks hakata, eriti kui see on intervjuus ise öelnud, et tema ei näe Ratasele oma valitsuses kohta, sest tal puudub kompetents. Niisugune väljaütlemine on poliitiku jaoks lubamatu ja pole imestada, et Ratas tegutsema hakkas.

    EKRE läheks igaühega valitsusse ja hakkab oma valimislubadusi sööma. Ja nagu vanasti Savisaarele, nii ei pane ka Helmekeste valijad neile seda pahaks.

    Aga pettunud olen ma Isamaas. Miks nemad eelistavad seda koalitsiooni teisele kombinatsioonile REF+sotsid+Isamaa. Ma arvan, et see maksab neile järgmistel valimistel kätte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub, et omamoodi kahekordse võitjana ongi reform siit välja tulnud. Teiste tegutsemised on tõenäoliselt parasjagu inimesi välja vihastanud :-) Päris huvitav oleks, millised need valimiste tulemused nüüd oleks, kuna kõik on oma kaardid välja ladunud.

      Kustuta
  3. Ma siin ühe teise postituse juures juba kommenteerisin:
    Demokraatlikus riigis on iga rahvas oma valitsust väärt. Kui rahvas andis oma hääled nii, et parteid selliselt manipuleerides valitsuse saavad moodustada pole oma lihtsameelsuses kedagi teist süüdistada. Loodetavasti järgmine kord (ja loodetavasti enne 4 aastat) mõtleb rahvas tõsiselt järgi kelle poolt mõistlik hääletada. Mingeid reageeringuid on juba nüüd näha nii Keski kui eriti Isamaa toetuse drastilises languses - tegu valijate otsese hinnanguga koalitsiooniläbirääkimistele. Paraku peale kaklust rusikatega vehkimine ei aita, peab kannatlikult uut raundi ootama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib ju oodata, aga minu meelest on tähtis, et inimesed oma meelsust juba praegu välja näitavad. Eriti sellepärast, et tehniliselt neid on ju ninapidi veetud.

      Kustuta
  4. Anonüümne20/3/19 11:51

    Ka välismaal elavad eestlased on erinevatel arvamustel.
    https://nordenbladet.ee/articles/85009-ekre-soome-osakond-edastas-avaliku-poordumise
    Ise arvan, et kodu asjad tuleb kodus korda teha. Välismaal elavatest on paljudel teine kodakondsus taskus ja nad elavad seal kenasti edasi, kus parasjagu on, kui kodumaa asjad neile ei meeldi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eesti kodanikena on siiski antud õigus kõigil oma sõna vahele öelda. Nii kaua kui seda õigust ära pole võetud, kasutan ka oma õigust. Arvestades, et mul on ikkagi elamine ka Eestis olemas. Huvitav on jah, Soomes elavate eestlaste EKRE-lembus (kindlati mitte kõigi, ma ei üldista). Mu Toronto sõpradest on väga paljud valge südame lisanud oma FB profiilipildile ja imestavad koos minuga, mis seal ometi toimumas on.

      Kustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)